Extinderea zonei abdominale poate fi foarte frustrantă, mai ales dacă încercați din greu să mențineți o dietă sănătoasă și echilibrată, în timp ce efectuați și exerciții fizice și optați mereu pentru alternative sănătoase în ceea ce privește stilul de viață. Cu toate acestea, dacă burta dumneavoastră devine din ce în ce mai mare, este posibil să nu fie întotdeauna din cauza excesului de calorii.
Există și alte motive pentru care zona dumneavoastră abdominală poate deveni mai mare, mai ales dacă creșterea este destul de bruscă.
În afară de o cantitate mai mare de grăsime sau de sarcină, în cazul femeilor, atunci când burta devine mai mare, există în general câțiva posibili factori cauzali, precum retenția de apă, balonare, modificări la nivel hormonal sau probleme ale sistemului digestiv.
Dacă aveți dureri, disconfort sau orice alte simptome neobișnuite în abdomen asociate cu creșterea acestuia, solicitați întotdeauna asistență medicală imediată.
Motive obișnuite pentru care burta dumneavoastră ar putea crește.
Iată câteva motive obișnuite pentru care zona dumneavoastră abdominală poate fi din ce în ce mai mare (în afară de sarcină și, evident, excesul alimentar).
Conținut:
Balonare
Burta dumneavoastră se poate extinde semnificativ atunci când balonarea este o problemă. Balonarea semnifică practic un exces de gaze sau aer în tractul digestiv. Poate fi din cauza consumului de alimente, care provoacă formarea gazelor, sau din cauza faptului că ați mâncat ceva la care corpul dumneavoastră este sensibil.
De exemplu, dacă cineva este intolerant la lactoză, atunci când mănâncă lactoză, ar putea prezenta balonarea ca unul din simptome.
Alimentele care ar putea duce la balonare ar putea include: fasole, unele fructe, unele legume, cereale integrale sau îndulcitori artificiali. Dacă vă simțiți umflați, gândiți-vă ce ați mâncat.
Dacă vă simțiți din nou balonați, vedeți dacă există alimente similare din momentul în care v-ați simțit balonați anterior. Dacă urmați o dietă săracă în calorii, probabil că mâncați unele dintre aceste alimente cu potențial de a duce la balonare.
Nu toată lumea se confruntă cu balonarea și ar putea fi doar o reacție inițială la unele alimente dacă în mod normal nu le consumați în mod frecvent.
Rețineți dacă mâncați multe alimente „dietetice”, acestea conțin adesea îndulcitori artificiali. Dacă mâncați de mai multe ori niște alimente dietetice ambalate, îndulcitorii artificiali ar putea provoca balonarea.
Un alt motiv potențial pentru a vă simți balonat este dacă mâncați excesiv în general sau mâncați prea repede. Dacă mâncați prea repede și simțiți că stomacul dumneavoastră se simte mai mare decât în mod normal, încercați să încetiniți atunci când mâncați.
Dacă beți băuturi printr-un pai sau utilizați mereu gumă de mestecat, aceste obiceiuri ar putea crește, de asemenea, cantitatea de aer pe care o înghițiți, ceea ce ar putea duce la balonare.
Retenția de apă
Retenția de apă ar putea fi pur și simplu o urmare a consumului de sodiu și ar putea să se manifeste printr-o creștere a zonei abdominale. Sodiul este un electrolit din corp care influențează modul în care apa se mișcă în corp.
Persoanele sensibile la sodiu pot fi deosebit de predispuse la retenția de apă.
Pe măsură ce nivelurile de sodiu se acumulează în corp, moleculele de sodiu atrag și mai multă apă la rândul lor. Prin urmare, s-ar putea să vă simțiți foarte greoi și poate foarte umflați, dacă rețineți apă. Pentru a combate acest lucru, reduceți alimentele bogate în sodiu și consumați mai multe alimente bogate în potasiu.
Alimentele cu conținut ridicat de potasiu includ: cartofi, roșii, banane, caise, verdeață, leguminoase, fructe de mare și iaurt.
De asemenea, este posibil să nu aveți chef să beți apă în timp ce suferiți de retenție de apă, dar ar trebui să păstrați în continuare aportul de lichide la un nivel adecvat.
Consumați carbohidrați rafinați
Poate că nu mâncați multe calorii în plus, dar calitatea dietei se schimbă. Poate fi ușor să renunțați la alegerile alimentare după câteva săptămâni de alegeri sănătoase.
Rețineți, chiar dacă consumați aceeași cantitate de calorii ca și înainte, tipul de calorii pe care le consumați poate afecta creșterea în greutate.
Creșterea în greutate în special în jurul secțiunii de mijloc a corpului este o preocupare pentru creșterea riscului de multe boli.
Prin urmare, dacă zona dumneavoastră abdominală devine din ce în ce mai mare datorită creșterii masei grase, este important să rezolvați această problemă.
Consumul crescut de zahăr și carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă, dulciurile și chipsurile, poate favoriza depozitarea grăsimilor.
Dacă procesul dumneavoastră de slăbire a început cu scăderea în greutate și acum vă confruntați cu o regresie manifestată prin extinderea masei de grăsime, reveniți pe drumul cel bun cu aportul alimentar și stilul de viață sănătos. S-ar putea ca deliciile suplimentare să se strecoare în rutina dumneavoastră.
Modificări la nivel hormonal
Modificările hormonale pot juca un rol important asupra metabolismului și a locului în care depozităm grăsimea. Poate că nimic nu s-a schimbat cu privire la dietă sau exerciții fizice, dar descoperiți că burta dumneavoastră devine din ce în ce mai mare.
Dacă treceți prin menopauză sau ați avut o modificare a nivelurilor hormonale, acest lucru ar putea contribui la schimbarea bruscă a liniei taliei.
Pentru femei, sindromul premenstrual poate influența, de asemenea, modul în care vă simțiți stomacul. În jurul perioadei de menstruație, balonarea sau retenția suplimentară de apă pot fi normale.
Afecțiuni ale tractului digestiv
Alte motive pentru care zona dumneavoastră abdominală se poate simți mai mare constau în prezența anumitor afecțiuni ale tractului digestiv. De exemplu, dacă aveți o obstrucție intestinală, sindrom de intestin iritabil, boală celiacă sau alte intoleranțe alimentare, stomacul dumneavoastră ar putea fi afectat.
Dacă nu dispare într-o perioadă scurtă de timp, este dureros sau stomacul este greu, trebuie să solicitați asistență medicală imediată. Apendicita poate provoca, de asemenea, distensie stomacală și poate duce la complicații grave dacă nu este tratată.
Retenția excesivă de lichide ar putea fi, de asemenea, o indicație a altor complicații medicale grave, așa că, dacă rețineți multă apă, solicitați asistență medicală.
Concluzie
Dacă zona dumneavoastră abdominală crește din cauza creșterii în greutate și a excesului de grăsime, este important să slăbiți, deoarece excesul de grăsime din jurul secțiunii mijlocii poate crește riscul pentru multe boli.
Dacă consumați prea mult sau aveți un aport ridicat de carbohidrați rafinați, acest lucru poate favoriza depozitarea grăsimilor.
Dacă nu v-ați modificat aportul alimentar sau dacă urmați o dietă sănătoasă și burta dumneavoastră devine din ce în ce mai mare, ar putea fi vorba de complicații digestive.
Ar putea fi, de asemenea, din cauza unor modificări hormonale, în special în cazul femeilor, dacă este vorba de sindrom premenstrual sau menopauză.
Balonarea și reținerea apei pot fi temporare din cauza excesului de sodiu, consumul prea rapid sau consumul de alimente care formează gaze. Acestea ar trebui să se rezolve în scurt timp, dar dacă stomacul continuă să fie mai mare decât în mod normal, poate fi vorba de o afecțiune mai gravă.