Chefirul începe să devină o băutură tot mai populară în culturile occidentale, însă acesta este folosit de secole în culturile din Orientul Mijlociu și Europa de Est. Chefirul este similar cu iaurtul, dar are o consistență ceva mai lichidă.
Chefirul are multe potențiale beneficii pentru sănătate, care ar trebui să vă încurajeze să îl încercați, dacă nu ați făcut-o deja.
Citiți în continuare pentru a afla ce este chefirul și ce beneficii poate să vă aducă.
Conținut:
Ce este chefirul?
Chefirul este produs printr-un proces similar cu cel al iaurtului, dar diferență constă în faptul că prepararea chefirului necesită, de fapt, ceva numit boabe de chefir, care sunt adăugate în lapte de vacă, capră sau oaie.
Boabele de chefir sunt fabricate dintr-o combinație de drojdie și bacterii lactice. În vremuri mai vechi, laptele era pus într-o pungă din piele de animal și amestecat împreună cu boabele de chefir.
Boabele de chefir schimbă compoziția laptelui, făcându-l mai gros și conferindu-i un gust ascuțit. Chefirul disponibil la rafturile magazinelor probabil că nu mai beneficiază de același proces de preparare. În schimb, este rezultatul adăugării unei combinații de bacterii și drojdie la un produs din lapte.
Chefirul ca sursă de probiotice
Probioticele s-au bucurat în ultimii ani de o atenție sporită datorită beneficiilor pentru sănătate pe care le oferă. Multe studii de specialitate au relevat o asociere între probiotice și creșterea funcției imune, fiind posibil legate și de reglarea greutății, sănătatea mintală și multe alte aspecte de sănătate.
În timp ce cercetătorii încă încearcă să înțeleagă rolul probioticelor în starea generală de sănătate, majoritatea opiniilor se regăsesc în polul pozitiv al axei.
Intestinul gros găzduiește miliarde de celule bacteriene. Bacteriile din intestinul nostru pot fi considerate utile (probioticele) sau nocive. Bacteriile dăunătoare pot slăbi răspunsul imun și pot provoca probleme digestive. Consumul de surse de probiotice vă poate ajuta să vă asigurați că bacteriile din intestin sunt benefice și pot limita dezvoltarea bacteriilor nocive.
Există multe tipuri diferite de tulpini probiotice, iar cercetătorii încă studiază ce tulpini au cel mai mare impact și de ce cantitate avem nevoie pentru a asigura respectivul impact. Tulpinile exacte de probiotice din chefir pot varia, în funcție de modul de fabricare a chefirului. În general, chefirul este considerat un aliment cu un conținut ridicat de probiotice.
Beneficiile chefirului datorate conținutului de probiotice
Unele estimări indică faptul că până la 75% din sistemul imunitar poate fi alcătuit în tractul intestinal. Tractul intestinal este o apărare principală în organism pentru blocarea bacteriilor nocive sau a virușilor care ne pot îmbolnăvi. Unul dintre principalele beneficii al probioticelor este că poate ajuta la creșterea sănătății imune, deoarece probioticele pot ajuta la evitarea agenților patogeni nocivi.
Un alt beneficiu al probioticelor este că acestea pot influența disponibilitatea unor vitamine și minerale. A avea tipul corect de bacterii în intestin poate avea impact asupra cantității de nutrienți pe care organismul uman îi absoarbe din alimente. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că bacteriile din intestin pot influența unele simptome asociate cu diferite alergii la anumite persoane.
Cercetările inițiale despre probiotice au început atunci când microbiologii au observat că oamenii sănătoși aveau diferite tipuri de bacterii în intestin, comparativ cu persoanele care sufereau de anumite boli.
Tulburările gastro-intestinale, cum ar fi diareea, sindromul colonului iritabil sau boala celiacă, pot fi, de asemenea, afectate de nivelurile de probiotice.
Cercetătorii încă studiază efectul probioticelor asupra sănătății și modul în care acestea au impact asupra oamenilor. Alte studii recente sugerează că probioticele ar putea influența și sănătatea mintală, reglarea greutății corporale și chiar performanța sportivă.
Rețineți că cercetările sunt încă la nivel preliminar, iar probioticele nu trebuie utilizate niciodată în locul medicamentelor. Discutați cu un profesionist din domeniul sănătății dacă aveți întrebări despre sănătatea dumneavoastră și dacă probioticele ar putea juca un rol în acest sens.
Conținutul de proteine și calorii
Chefirul poate furniza aproximativ 10 grame de proteine per porție, cu diferențe între mărci comerciale sau versiuni făcute în casă. Asocierea unei băuturi de chefir cu o sursă de fibre poate fi o gustare ideală sau o masă ușoară care vă poate menține mulțumiți și vă poate furniza o valoare nutritivă ridicată.
Asocierea de fibre și proteine poate ajuta la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge și la reducerea apetitului alimentar ulterior consumului.
Rețineți că nu întotdeauna chefirul este considerat un aliment cu conținut scăzut de calorii, deoarece poate fi preparat cu lapte plin de grăsimi. Unele arome de chefir îndulcite sunt, de asemenea, mai bogate în calorii din cauza zahărului adăugat.
La fel ca și în cazul iaurtului, cea mai sănătoasă alegere este cea a unui soi simplu, fără alte arome, iar dacă simțiți nevoia să îl îndulciți puteți adăuga o mică porție de miere sau fructe.
Vitamine si minerale
Ca și alte produse lactate, chefirul este o sursă bună de calciu, vitamina D și vitamina A. O cană de chefir simplu furnizează aproximativ 30% din valoarea zilnică recomandată de calciu și aproximativ 10% din valoarea zilnică recomandată de vitamina A. Chefirul poate conține, de asemenea, în diferite cantități, vitamine B, magneziu, fosfor și zinc.
Beneficiile imunitare pentru sănătate ale chefirului
Chefirul poate oferi și alte beneficii imune pentru sănătate, pe lângă faptul că este o sursă de probiotice, potrivit unui studiu efectuat în 2001 pe șobolani. Cercetătorii au examinat efectul chefirului în combaterea toxinei holerei la șobolanii tineri și bătrâni.
Studiul a constatat faptul că adăugarea de chefir în dietă în cazul șobolanilor tineri, a crescut semnificativ secreția de limfocite, ceea ce indică faptul că adăugarea de chefir poate afecta răspunsul sistemic imun la toxine.
Interesant este că efectul de creștere a imunității nu a fost observat la șobolanii mai în vârstă, ci doar la șobolanii mai tineri. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă chefirul poate avea efecte similare la oameni.
Unele cercetări sugerează, de asemenea, că chefirul poate furniza un beneficiu de stimulare a imunității, ajutând la combaterea cancerului. Un studiu din 2011 a analizat efectul pe care îl avea chefirul asupra culturilor de celule, cu celule sanguine care au avut leucemie.
Deși acesta nu a fost un studiu care să analizeze direct efectul chefirului la bolnavii suferinzi de cancer, acest studiu a concluzionat că aportul de chefir a redus semnificativ dezvoltarea celulelor canceroase și a încurajat moartea celulelor canceroase în culturile de celule.
Uneori, clătirea gurii cu chefir este recomandată în cazul pacienților cu cancer, pentru a reduce riscul de afte bucale cauzate de chimioterapie, dar nu există dovezi care să sugereze eficacitatea chefirului în acest sens.
Sănătatea inimii și a nivelului de zahăr din sânge
Chefirul poate avea unele beneficii pentru sănătatea inimii, deși nu există cercetări semnificative pentru a clarifica acest lucru. Cercetările efectuate pe șoareci și șobolani sugerează că adăugarea chefirului în dietă poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și a nivelului de glucoză din sânge. Cu toate acestea, nu există prea multe date cu privire la efectele asupra oamenilor.
Intoleranță la lactoză
Persoanelor cu intoleranță la lactoză le lipsește enzima lactază din intestinul subțire. Această enzimă este necesară pentru a digera lactoza dizaharidă, care se găsește în produsele lactate. Unii oameni pot consuma iaurt sau înghețată, deoarece aceste alimente au niveluri mai scăzute de lactoză, dar fiecare este diferit în ceea ce privește toleranța la lactoză.
Deoarece chefirul este fermentat, lactoza din chefir este descompusă. Prin urmare, chefirul are un nivel foarte scăzut de lactoză și poate ajuta chiar și la digestia lactozei. Potrivit unui studiu din 2013, chefirul poate fi util pentru depășirea intoleranței la lactoză, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest sens, deoarece acesta a fost un studiu de dimensiuni mici.
Dacă aveți intoleranță la lactoză și doriți să încercați chefir, încercați mai întâi doar o cantitate mică sau discutați cu medicul dumneavoastră pentru îndrumări suplimentare.
Gust
Dacă încercați chefirul pentru prima dată, este posibil să fie nevoie să vă obișnuiți cu gustul lui. Majoritatea adulților nu sunt obișnuiți să bea sau să mănânce produse lactate cu gust acru, dar dacă sunteți obișnuiți să mâncați alimente acre, este foarte posibil să vă placă chefirul imediat.
Acum sunt disponibile multe arome și varietăți de chefir, iar majoritatea sunt îndulcite. Chefirul simplu va avea cea mai mică cantitate de zahăr; rețineți că chefirul îndulcit poate avea un conținut ridicat de zahăr. Poate doriți să încercați un chefir îndulcit, dacă nu sunteți siguri că vă va plăcea gustul.
Cum puteți încorpora mai mult chefir în dietă?
Bineînțeles că puteți servi chefir ca atare, ca pe orice altă băutură, însă puteți să fiți și creativi cu încorporarea chefirului în cadrul dietei dumneavoastră. De exemplu, puteți adăuga chefir simplu în smoothie-uri, puteți să îl serviți cu fructe, ca bază de supă rece sau pentru diferite sosuri.
De asemenea, puteți experimenta cu prepararea propriului chefir. Boabele sau pulberile de chefir sunt disponibile comercial, și trebuie doar să le adăugați în lapte. Dacă sunteți vegani, chefirurile pe bază de migdale sau nucă de cocos sunt din ce în ce mai întâlnite pe rafturile magazinelor.
Concluzie
Chefirul este o băutură fermentată pe bază de lapte, care face parte din multe culturi de mii de ani. Recent a devenit popular în alte părți ale lumii, deoarece este asociat cu multe beneficii pentru sănătate. Chefirul este o sursă bună de probiotice benefice pentru sănătatea imună.
Unele cercetări efectuate în principal pe rozătoare sau culturi celulare au arătat că chefirul poate ajuta la scăderea colesterolului din sânge, a zahărului din sânge, a tensiunii arteriale și poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.
Sunt necesare mai multe cercetări efectuate pe oameni, pentru a înțelege mai mult relația dintre chefir și beneficiile pentru sănătate. Chefirul poate fi o opțiune ideală pentru persoanele care au intoleranță la lactoză, deoarece cantitatea de lactoză din chefir este foarte mică.
Chefirul este o băutură fermentată cu gust acru, care poate să nu fie apetisant pentru persoanele care nu sunt obișnuite cu această aromă. Cu toate acestea, vă puteți bucura de chefir în multe alte moduri. Rețineți, tipurile de chefir îndulcite pot avea un conținut ridicat de zahăr, iar valoarea nutrițională poate varia între diferitele mărci comerciale.