Câte mese ar trebui să mâncați pe zi pentru a slăbi?
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Câte mese ar trebui să mâncați pe zi pentru a slăbi?

 

În zilele noastre pierderea în greutate pare să fie un subiect major. În ciuda celor mai persistente eforturi, revistele și mediul online distribuie și reiterează în continuare aceeași imagine imposibilă de corp „ideal”.

Întreaga rețea mass-media susține acest fenomen prin numeroase articole cu diete care sugerează că în mod sigur și garantat vor oferi oricui corpul perfect și mult visat sau emisiuni TV cu același subiect și scop.

În plus, vedem din ce în ce mai multe titluri despre epidemia globală de obezitate și, pe măsură ce devenim mai conștienți de problemele de sănătate grave și bine documentate care apar odată cu supraponderalitatea, nu este de mirare că pierderea în greutate este unul dintre cele mai discutate subiecte din prezent.

Cu multe teorii contradictorii privind pierderea în greutate, nu este întotdeauna ușor să urmăm o recomandare sau alta. Așadar, iată câteva informații care vă vor ajuta să răspundeți la una dintre dilemele aferente pierderii în greutate, și anume câte mese ar trebui să mâncați pe zi pentru a slăbi.

Dietele drastice nu funcționează

Să începem cu începutul; dieta nu funcționează. Dacă citiți asta, mai mult ca sigur ați încercat numeroase diete în trecut. Fără îndoială, reducerea drastică a numărului de calorii pe care le consumați sau eliminarea unui întreg grup alimentar, va produce rezultate de scădere în greutate pe termen scurt.

Cu toate acestea, accentul se pune aici pe ideea de termen scurt. Adesea, oamenii vor trece de la o dietă la alta, de obicei atunci când fie nu pot susține dieta pe care o urmează, fie când dieta ajunge în faza de platou în care rezultatele stagnează. Astfel, se ajunge într-o dietă de tip yo-yo, care nu este benefică pentru dumneavoastră.

Unele dovezi arată că dieta yo-yo crește de fapt riscul bolilor cardiovasculare, în timp ce alte studii arată că acest tip de dietă vă poate face să câștigați în greutate, deoarece vă poate afecta metabolismul, programându-l pentru a stoca mai multe grăsimi.

Consumați mese mici în mod regulat

Cea mai cunoscută teorie despre câte mese ar trebui să mâncați pe zi pentru a pierde în greutate este cea care spune că ar trebui să serviți mici mese obișnuite pe tot parcursul zilei (în jur de 5 sau 6 mese).

Logica din spatele acestei teorii se bazează pe metabolismul organismului – defalcarea alimentelor.
Consumând mici mese obișnuite, vă menține metabolismul activ, ceea ce vă ajută să ardeți calorii. De asemenea, corpul dumneavoastră va fi antrenat să se aștepte la hrană și, prin urmare, nu va intra în „modul foame”, unde corpul stochează grăsimea pentru o utilizare ulterioară.

Acest lucru permite organismului să ardă depozitele de grăsime care pur și simplu nu sunt necesare, pentru că știe că va primi o cantitate constantă de alimente. Aceste rezultate pot fi obținute când mâncați la fiecare 3 ore, de exemplu un mic dejun, prânz și cină, plus 2 sau 3 gustări.

Post intermitent

Pe de altă parte, un număr tot mai mare de dovezi sugerează că postul intermitent este cel mai bun mod de a obține pierderea în greutate și o sănătate generală bună. Postul intermitent constă într-o zi de consum alimentar normal, urmată de o zi în care se ține post. În acest plan de dietă, postul nu înseamnă o zi întreagă fără mâncare, ci reducerea zilnică a aportului de calorii la aproximativ 25% din aportul normal de calorii. Acest lucru se poate face prin omiterea meselor.

Motivul pentru care postul intermitent ajută la pierderea în greutate se datorează faptului că determină o creștere a nivelului de hormon de creștere uman (HGH) în organism, care este un hormon ce ajută la arderea grăsimilor. În plus, postul ajută la reglarea nivelului de insulină din organism (nivelurile ridicate de insulină sunt strâns legate de obezitate).

Vă rugăm să rețineți că, dacă suferiți de diabet, prediabet, hipoglicemie, ori sunteți gravidă sau alăptați, trebuie să fiți precauți când vine vorba de postul intermitent și să consultați un profesionist din domeniul sănătății înainte de a decide să urmați un asemenea program de post.

Numărarea caloriilor

Multe diete sunt diete controlate de calorii, în care pierderea în greutate se bazează pur și simplu pe numărarea caloriilor, indiferent de numărul de mese pe care le consumați pe zi. Logica este că, atâta timp cât mâncați mai puține calorii decât are nevoie corpul dumneavoastră pentru a vă menține greutatea actuală, veți pierde în greutate. Cu toate acestea, punctul crucial este că nu toate caloriile sunt la fel.

Pe o dietă controlată de calorii, poate fi posibil să consumați mai multe alimente bogate în zahăr pe zi. Totuși, acestea conțin calorii „goale” de care organismul dumneavoastră nu are nevoie și este probabil să le stocheze ca grăsime. Pe de altă parte, dacă vă obțineți caloriile din alimente sănătoase, care sunt bogate în substanțe nutritive pe care organismul le necesită, aceste calorii vor fi utilizate în mod activ și eficient de către organism, pentru a-și îndeplini toate funcțiile necesare.

Găsiți schema potrivită pentru dumneavoastră

După cum am văzut, există opinii și dovezi diferite cu privire la întrebarea câte mese pe zi ar trebui să mâncați pentru a slăbi. Și o parte din motiv este reprezentată de faptul că nu există un răspuns definitiv – răspunsul va depinde, de fapt, în mare măsură de individ.

Fiecare organism este diferit și va descompune, digera și stoca mâncarea în mod diferit. La sfârșitul zilei, trebuie să vă adaptați obiceiurile alimentare în conformitate cu ceea ce vi se pare potrivit în contextul dumneavoastră medical și ca stil de viață.

Unii oameni se vor simți confortabil mâncând 6 mese mici pe zi, în timp ce altora nu le place să mănânce aproape constant. Alte persoane ar putea cocheta cu ideea postului intermitent, în timp ce persoanele cu o slujbă sau un stil de viață mai activ pot găsi acest lucru ca fiind incompatibil.

Cel mai important lucru de reținut nu este numărul de mese pe zi, ci tipurile de mese pe care le consumați. Dacă mâncați alimentele potrivite, indiferent de densitatea lor calorică, și reduceți dimensiuniile porțiilor de servire, astfel încât să evitați consumul alimentar excesiv, veți fi mai aproape de atingerea obiectivelor de pierdere în greutate.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Femeie care alearga pe scari.

Cum să arzi 600 de calorii zilnic

Arderea a 500-600 calorii zilnic poate fi un obiectiv principal pentru scăderea în greutate. Reducerea aportului caloric în exces alături de mișcare vă vor împinge

Masă sănătoasă inclusă într-o dietă de tip post intermitent

Post intermitent – ghidul complet

Postul intermitent câștigă popularitate, fiind asociat cu potențiale beneficii pentru sănătate, cum ar fi: risc mai mic de dezvoltare a unor boli cronice, creșterea arderilor