Capsule de metformin

Cât de sigură este metformina pentru pierderea în greutate?

Ce este metformina?

Metformina este un medicament conceput pentru tratamentul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. Poate fi folosit și pentru prevenirea diabetului la persoanele care sunt predispuse la această boală. Metformina este un medicament destul de popular, in principal pentru că funcționează, există puține efecte secundare, iar costul este relativ scăzut.

Pe lângă diabet, s-a dovedit că metformina poate avea beneficii și pentru sindromul ovarulelor polichistice. Nu se cunoaște cauza exactă a ovarelor polichistice dar este un dezechilibru hormonal des intalnit la femei, care poate include menstruatie neregulată, chisturi pe ovare și hormoni androgeni în exces.

Un efect secundar obișnuit în urma administrării metforminei este pierderea în greutate. Pierderea în greutate este de obicei dorită pentru scăderea riscului pentru diabet de tip 2, motiv pentru care metformina funcționează pentru reducerea riscului și gestionarea acestui tip de diabet.

Deoarece pierderea în greutate poate fi un efect al utilizării metforminei, oricine poate să ia metformină pentru a slăbi? Metformina este sigură pentru pierderea în greutate? Anumite studii, dar nu toate, au arătat că metformina este un tratament sigur pentru persoanele obeze care vor să piardă în greutate pentru. Cu toate acestea, administrarea de metformină nu este indicată pentru toți, mai ales pentru cei care nu trebuie sa slabească foarte mult.

Este recomandat să vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice fel de medicament.

Cum funcționează metformina?

Metformina a apărut ca un medicament anti-diabetic în anii 1950 și continuă să fie prescrisă pentru gestionarea sau prevenirea diabetului de tip 2. Unul dintre principalele moduri în care funcționează metformina este prin reducerea rezistenței la insulină. Rezistența la insulină este principalul factor care contribuie la aparitia diabetului de tip 2 și poate contribui, de asemenea, si la aparitia sindromului ovarelor polichistice.

În timp ce mecanismele exacte prin care metformina ajută la pierderea în greutate sunt încă studiate, se consideră că metformina contribuie la pierderea în greutate cel puțin partial, deoarece crește sensibilitatea la insulină. În plus, scade cantitatea de glucoză produsă de ficat, scade absorbția glucozei din intestin și ajută la creșterea absorbției glucozei în celulele musculare.

Metformina este utilizată ca medicament sensibilizant la insulină, nu ca medicament primar pentru pierderea în greutate. Pierderea în greutate este un efect secundar bazat pe modul în care funcționează metformina în organism.

Ajută metformina la pierderea în greutate?

În cadrul unui studiu din 2012, s-a examinat siguranța și tolerabilitatea metforminei pentru pierderea în greutate la participanții la Programul de prevenire a diabetului. Nu au fost observate probleme de siguranță, deși au fost observate unele efecte secundare gastro-intestinale în cazul grupului care a primit metformină în comparație cu grupul placebo. Participanții care au primit metformina au avut greutatea corporală și circumferința taliei mai mică în comparație cu grupul placebo.

Participanții au fost testati pe o perioadă de doi ani, primind fie metformină, fie placebo, în cadrul unui studio mascat- în care nu se cunoaște ce fel de tratament ia pacientul, daca primește medicament nou sau placebo. După 2 ani, studiul a devenit deschis, iar grupul cu metformina a continuat să piardă mai mult în greutate decât pacientii din grupul placebo. Cercetătorii au concluzionat că metformina este un tratament sigur pentru prevenirea diabetului și durabil până la 10 ani, conform acestui studiu.

Alte studii au constatat că metformina a scăzut aportul de calorii, dar nu procentul de grăsime corporală, iar metformina combinata cu exercițiile fizice au contribuit, de asemenea, la scăderea greutatii corporale mai mult decât antrenamentele în sine.

Cu toate acestea, nu toate studiile au descoperit că metformină contribuie la o scădere semnificativă în greutate. Unele studii sugerează că pierderea în greutate cu metformină nu este un proces rapid; este posibil să dureze un an sau doi pentru a observa o pierdere semnificativă în greutate in urma utilizării metforminei și perioada de timp poate varia de la o persoană la alta.

Este indicat să luați metformina dacă nu aveți diabet?

Metformina a fost concepută pentru a ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge în cazul persoanelor cu diabet de tip 2 sau pre-diabet. Este indicat să luați metformină pentru pierderea în greutate dacă nu aveți probleme cu zahărul din sânge? Un studiu din 2013 a analizat pierderea în greutate la participanții obezi cu și fără rezistență la insulină.

Metformina a ajutat la pierderea în greutate atât la persoanele sensibile la insulină cât și la persoanele rezistente la insulină. Cu toate acestea, persoanele care rezistente la insulină au pierdut în greutate mult mai mult decât cele care erau sensibile la insulină. Cercetătorii au concluzionat că metformina poate fi eficientă pentru pierderea în greutate atât la persoanele sensibile la insulină, cât și la persoanele rezistente la aceasta.

Cu toate acestea, alte studii nu au arătat un beneficiu semnificativ al metforminei pentru pierderea în greutate în cazul participanților care nu sunt diabetici. Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la efectul metforminei asupra pierderii în greutate.

Un lucru este sigur, indiferent de abordarea adoptata pentru pierderea în greutate pe baza unui medicament sau a unui supliment. Indiferent ce pretinde un supliment / medicament, nu veți putea mânca orice doriți și in acelasi timp să vă așteptați să slăbiți în continuare.

Metformina și alte medicamente pentru pierderea în greutate trebuie să fie utilizate în combinație cu o dietă sănătoasă și un stil de viață activ.

Dacă aveți întrebări suplimentare privind metformina si daca aceasta vă poate ajuta în lupta cu kilogramele în plus, discutați cu medical dumneavoastră înainte de începe orice tratament cu acest medicament. Rezultatele individuale pot varia în ceea ce priveste pierderea în greutate în timpul tratamentului cu metformina, iar creșterea în greutate se poate produce după încetarea administrării.

Concluzie: Este metformina sigură pentru pierderea în greutate?

Studiile de până acum nu sugerează că meformina ar fi nesigură. Este probabil sigur pentru majoritatea persoanelor. Chiar dacă este considerat sigur, unii pot prezenta efecte gastro-intestinale temporare sau alte efecte secundare în timpul administrării metforminei.

Metformina este un medicament pentru prevenirea și gestionarea diabetului în primul rând; în prezent, nu este considerat doar un medicament care ajută la pierderea în greutate. Pierderea în greutate este un efect secundar al tratamentului cu metformină și este nevoie de mai multe cercetări pentru utilizarea metforminei strict ca medicament pentru pierderea în greutate.

Unele studii sugerează că metformina poate avea un efect secundar în pierderea în greutate atunci când este combinată cu o dietă sănătoasă. Poate ajuta la pierderea în greutate atunci când există alte obiceiuri de viață care favorizează acest lucru.

Administrarea de metformină, fără alte modificări ale stilului de viață, nu poate duce la pierderea în greutate sau la alte beneficii pentru sănătate. Concluzia este că metformina nu este o pastilă magică care te scapă pur si simplu de kilogramele în plus.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *