aspartam-indulcitor
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Aspartamul provoacă creșterea în greutate?

Aspartamul este unul dintre îndulcitorii cei mai controversați folosiți în produsele alimentare. Un îndulcitor obișnuit în produsele „dietetice” și „fără zahăr” și utilizat sub diferite mărci ca îndulcitor artificial pentru utilizare în băuturi sau gătit, aspartamul este promovat ca o alternativă bună la zahăr, fără calorii.

Deși este cu siguranță adevărat că aspartamul are un conținut caloric foarte scăzut și, prin urmare, poate fi considerat adecvat pentru pierderea în greutate, multe surse susțin că poate fi, de fapt, responsabil pentru creșterea în greutate, pe lângă numeroase alte efecte secundare și boli.

Ce este aspartamul?

Aspartamul este un îndulcitor pe bază de proteine, conceput pentru a înlocui zahărul. Este utilizat frecvent în întreaga lume în diverse alimente și băuturi și este cel mai frecvent îndulcitor artificial folosit în SUA. Produsele care conțin aspartam includ băuturi carbogazoase dietetice, gume de mestecat, bomboane, iaurt și alte produse alimentare dietetice.

Poate fi găsit și în unele medicamente și multivitamine. Deși este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul, conține semnificativ mai puține calorii decât zahărul, ceea ce îl face o opțiune atractivă pentru persoanele care țin o dietă. O băutură răcoritoare dietetică îndulcită cu aspartam, de exemplu, conține cu aproximativ 150 de calorii mai puțin decât soiul normal.

Produsele îndulcite cu aspartam sunt de obicei recomandate pacienților care încearcă să slăbească ca metodă de reducere a aportului de calorii, dar și pacienților diabetici care încearcă să modereze aportul de carbohidrați.

Siguranța aspartamului

Mass-media a perpetuat un număr mare de presupuse pericole pentru sănătate care însoțesc consumul de aspartam. Acestea variază de la dureri de cap, amețeli și pierderi de memorie până la cancer, depresie și anxietate. Cu toate acestea, puține dintre aceste afirmații sunt susținute de dovezi științifice.

Un raport din 2007 publicat în Critical Reviews in Toxicology, care analizează dovezile din studiile epidemiologice și de cohortă efectuate înainte de această perioadă, a declarat că nu există dovezi care să sugereze că aspartamul este cancerigen sau că ar putea avea vreun efect asupra sistemului nervos. Studiul a concluzionat că consumul de aspartam a fost sigur în nivelurile actuale de consum.

Aspartam și pierderea în greutate

O alternativă cu conținut scăzut de calorii la zahăr

Ca alternativă cu conținut scăzut de calorii la zahăr, aspartamul este promovat ca un instrument util în controlul greutății. Prin înlocuirea alimentelor cu conținut ridicat de zahăr, cum ar fi băuturile răcoritoare, bomboanele și zaharurile adăugate, cu această alternativă cu conținut scăzut de calorii, consumatorii își reduc aportul total de calorii, care este esențial pentru pierderea în greutate.

Cu toate acestea, alături de nenumăratele riscuri presupuse pentru sănătate asociate consumului de aspartam, se raportează frecvent că provoacă apetit crescut și pofte de alimente dulci și, astfel, poate contribui la creșterea în greutate pe termen lung, datorită aportului crescut de calorii prin alte surse alimentare.

Crește pofta de mâncare?

S-a sugerat că gustul dulce al alimentelor îndulcite cu aspartam determină organismul să se aștepte la o porție mare de zahăr. Atunci când nu primește această creștere a nivelului de glucoză, organismul poate începe să poftească la zahăr, ducând la dorința de alimente dulci sau la creșterea apetitului.

Faptul că acest lucru poate fi adevărat este încă un subiect controversat. În trecut, majoritatea studiilor privind efectul aspartamului asupra foamei au sugerat că nu există nici o schimbare după consumul de aspartam, în comparație cu produsele îndulcite cu zahăr.

O revizuire a studiilor efectuate în acest domeniu în 1993 a sugerat că aportul de aspartam nu a avut nici un efect asupra consumului de alimente și asupra nivelului foamei. Variația observată în câteva studii a fost redusă la faptul că măsurarea foamei este foarte subiectivă și dificil de măsurat.

În mod similar, creșterea și pierderea în greutate pot fi atribuite oricărui număr de factori care sunt dificil de controlat într-un studiu științific; prin urmare, deși majoritatea studiilor nu sugerează nici o schimbare în comportamentul alimentar sau creșterea în greutate cu consumul de aspartam, este dificil să obțineți rezultate concludente în ambele sensuri.

Efectul aspartamului asupra nivelului de zahăr din sânge

Aceeași revizuire din 1993 a remarcat, de asemenea, că nu a existat, în general, nici un efect asupra insulinei și a nivelului de glucoză din sânge, care sunt factori importanți în determinarea foamei, când a fost consumat aspartam.

Cu toate acestea, studii mai recente au sugerat că acest lucru poate să nu fie complet corect. Un studiu din 1999 publicat în Jurnalul Britanic de Nutriție Clinică, a găsit o gamă largă de niveluri de glucoză din sânge ca răspuns la consumul de aspartam.

Acest lucru a fost sugerat a fi cauzat de diferențe individuale, posibil datorită percepției de gust dulce al produsului. Studiul a demonstrat, de asemenea, o relație între răspunsurile la glucoză din sânge și aportul de alimente pentru restul zilei. În mod similar, un studiu din 2007 efectuat pe pacienții cu diabet zaharat de tip 2 a găsit un răspuns similar al zahărului din sânge și al insulinei în urma unui mic dejun îndulcit cu aspartam și unul zaharat.

Aceste rezultate sugerează că aspartamul poate avea de fapt un efect asupra zahărului din sânge și, prin urmare, a poftei de mâncare, spre deosebire de rezultatele studiilor anterioare. Încă nu este clar ce efect poate avea aspartamul asupra nivelului de zahăr din sânge și modul în care acest lucru poate contribui la apetitul și creșterea în greutate, așadar sunt necesare studii suplimentare în acest domeniu.

Concluzie

Aspartamul este considerat sigur și nu există dovezi concludente care să susțină pericolele presupuse ale acestei substanțe. În mod similar, deși majoritatea studiilor nu au găsit nici o legătură între consumul de aspartam și pofta de mâncare sau creșterea în greutate, există încă unele discrepanțe cu privire la efectul asupra nivelului de zahăr din sânge în organism.

Pentru cei care au obiceiul de a consuma cantități mari de alimente bogate în zahăr, cum ar fi băuturile răcoritoare, trecerea la versiunile dietetice care conțin aspartam poate fi benefică pentru gestionarea greutății, deoarece consumul de calorii este probabil să fie redus. Cu toate acestea, trebuie subliniat că cea mai bună băutură pentru pierderea în greutate este apa, deoarece nu conține calorii și nu are efecte adverse.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Femeie care face yoga.

Poți să slăbești făcând yoga?

Deși yoga există de mii de ani, a devenit tot mai răspândită în ultima perioadă. Este o disciplină fizică, mentală și spirituală originară din India

Doua femei care se antreneaza.

Cum să te antrenezi regulat

Atunci când te antrenezi, mai ales când începi prima dată, este esențial să fii consecvent în ceea ce faci pentru a obține rezultate bune. La

Grup de prieteni ciocnesc un pahar de vin roșu

Este sănătos vinul roșu?

Faptul că vinul are efecte benefice asupra sănătății reprezintă o scuză obișnuită pentru a consuma frecvent din licoarea zeilor. Dar, oare, vinul roșu chiar oferă