Siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză este văzut de unii ca fiind singura cauză a epidemiei de obezitate cu care ne confruntăm în prezent, dar este cu adevărat mai nociv decât alte forme de zahăr?
În funcție de persoana cu care vorbiți, veți obține un răspuns diferit la această întrebare. Cu toate acestea, în ciuda opiniilor variate cu privire la acest subiect, consensul în lumea științifică pare să sugereze că siropul de porumb bogat în fructoză nu este mai nociv pentru consum decât alte forme de zahăr.
Studiile epidemiologice au arătat o creștere definitivă a obezității care coincide cu utilizarea crescută a siropului de porumb în industria alimentară. Cu toate acestea, studiile privind acțiunea substanței asupra organismului au sugerat că nu există nici o diferență între siropul de porumb și zahărul de masă în ceea ce privește produsele biochimice ale organismului.
Deși nu există dovezi care să sugereze că siropul de porumb bogat în fructoză provoacă obezitate, este admis faptul că această direcție de studiu va beneficia de cercetări suplimentare.
Ce este siropul de porumb bogat în fructoză?
Acest sirop conține un amestec din cele două zaharuri, fructoză și glucoză. Există două tipuri principale de sirop de porumb, unul care conține 55% fructoză și 45% glucoză și celălalt, care conține 58% glucoză și 42% fructoză. În comparație, zahărul de masă, de asemenea, este un amestec de fructoză și glucoză, care conține aproximativ 50% din fiecare tip de zahăr, deci există o diferență foarte mică în compoziție.
În mod similar, atât zahărul de masă sau zaharoza, cât și siropul de porumb conțin aceeași cantitate de calorii pe gram.
Principala diferență între zahărul de masă și siropul de porumb este structura. În timp ce glucoza și fructoza sunt legate chimic în zahărul de masă, acest lucru nu este valabil pentru siropul de porumb.
Prin urmare, acesta din urmă este descompus în zaharuri de bază în organism mai repede, deoarece legăturile lui nu trebuie descompuse. Cu toate acestea, nici un studiu nu a arătat o diferență în efectul asupra producției de hormoni ai foamei, producției de insulină, nivelului zahărului din sânge, sațietatea sau reglarea poftei de mâncare, între cei doi îndulcitori.
Siropul de porumb și-a găsit locul în industria alimentară în cantități din ce în ce mai mari de ani de zile, în special datorită prețului său ieftin, atractiv pentru producătorii de alimente. De asemenea, poate ajuta alimentele să dureze mai mult, făcându-le și mai rentabile. Utilizarea siropului de porumb în fabricarea produselor alimentare variază foarte mult pe glob; cu toate acestea, nu există nici o îndoială că multe dintre produsele noastre din supermarket se bazează foarte mult pe acest îndulcitor.
Ce alimente conțin sirop de porumb bogat în fructoză?
Aproape orice aliment procesat are potențialul de a conține sirop de porumb, chiar și cele care nu sunt considerate alimente „dulci”, cum ar fi pâinea. Băuturile răcoritoare sunt un vinovat major, la fel ca dressing-urile de salată, sosurile, gemurile și alte creme tartinabile, înghețata și oricare alte alimente dulci.
Ar trebui să evităm siropul de porumb bogat în fructoză?
Experții în sănătate consideră că siropul de porumb nu este mai nociv decât orice alt îndulcitor caloric, în ceea ce privește obezitatea și sănătatea, pe baza dovezilor disponibile. Siropul de porumb poate contribui la epidemia de obezitate globală; cu toate acestea, este puțin probabil să fie singura cauză.
Nu există nici o îndoială că, în calitate de populație, consumăm prea mult zahăr, fie din sirop de porumb, zaharoză, miere sau orice altă sursă. Ca atare, deși nu există dovezi care să susțină evitarea produselor care conțin sirop de porumb, în special, este recomandabil să reduceți aportul global de zahăr, inclusiv aportul de sirop de porumb, care joacă rolul de a îndulci atât de multe alimente.
Se recomandă ca adultul mediu să nu consume mai mult de aproximativ 8 lingurițe de zahăr pe zi, deși acest număr va varia în funcție de necesitățile de energie, de sex și de nivelurile de activitate fizică.
Acest lucru poate părea foarte mult, dar amintiți-vă că acesta nu este doar zahărul pe care l-ați pus în cafea, ci include și toate zaharurile adăugate în alimentele procesate pe care le consumăm, multe dintre care poate nici nu ne dăm seama că conțin zahăr. Rețineți că o doză de suc carbogazos conține peste 10 lingurițe de zahăr și veți vedea cât de repede se poate adăuga consumul de zahăr!
Cum să reduceți zahărul consumat
Majoritatea oamenilor mănâncă prea mult zahăr și produse îndulcite în viața de zi cu zi. Acest lucru poate determina creșterea în greutate din cauza excesului de calorii, deteriorarea dinților și creșterea riscului de diabet. Iată câteva sfaturi pentru a reduce consumul de zahăr.
Reduceți zahărul din băuturi
Reduceți încet cantitatea de zahăr adăugată băuturilor calde; dacă faceți acest lucru treptat, gustul se va adapta la schimbare și, în cele din urmă, vă veți obișnui cu mai puțin zahăr sau deloc. Încercați să alegeți apa ca băutură principală și limitați băuturile răcoritoare și sucurile la delicii ocazionale. Sucul poate avea la fel de mult zahăr ca și băuturile răcoritoare, așa că diluați-l cu apă și nu îl consumați în fiecare zi. Evitați „băuturile” din fructe care conțin o cantitate uriașă de zahăr, dar o valoare nutritivă foarte mică.
Învățați să citiți etichetele alimentelor
Zahărul se regăsește sub multiple deghizări, așa că învățați celelalte nume care pot apărea pe etichete precum dextrină, miere, zahăr din trestie și sirop de porumb. Totul este zahăr! Atunci când alegeți alimente, urmăriți să mâncați mai multe alimente în care zahărul este mai jos pe lista ingredientelor și cu siguranță nu se află în primele trei, deoarece acest lucru înseamnă că principalele componente ale alimentelor sunt zahărul.
Alegeți alimente cu mai puțin zahăr per porția de servire
Comparați etichetele atunci când alegeți produse și alegeți-le pe cele cu mai puțin zahăr per porția de servire, de exemplu cerealele pentru micul dejun ar trebui să aibă mai puțin de 5 grame pe porție. Cu toate acestea, asigurați-vă că comparați dimensiunile de servire, deoarece acest lucru poate oferi informații înșelătoare și fiți conștienți de faptul că produsele care conțin fructe uscate vor conține în mod natural mai mult zahăr.
Reduceți zahărul atunci când preparați produse coapte
Reduceți zahărul când coaceți, acolo unde este posibil, fie prin înlocuire cu piureuri de fructe pure, fie pur și simplu adăugați aromă cu condimente sau vanilie.
Evitați siropurile
Evitați siropurile care sunt pur și simplu o formă concentrată de zahăr lichid, ușor de consumat în exces.
Preferați produsele neîndulcite
Cumpărați produse neîndulcite acolo unde este posibil, cum ar fi iaurtul natural.