Alimentație conștientă: mâncați încet, bucurați-vă mai mult și slăbiți mai mult

Alimentația conștientă este o abilitate și, ca orice altă abilitate, trebuie să o exersați pentru a deveni mai bună și pentru a vă bucura de beneficiile sale. În termeni simpli, alimentația conștientă (sau inteligentă) se referă la modul în care abordați alimentele; mâncați din obișnuință (sau pentru că trebuie) sau abordați fiecare masă ca pe o experiență veselă?

Mâncați cu mintea și nu cu stomacul

Când mâncați și faceți în același timp și alte lucruri, de exemplu, lucrați sau vă uitați la televizor, atunci aveți tendința să consumați cantități mai mari. Pe de altă parte, dacă încercați să nu faceți altceva decât să gustați și să savurați fiecare mușcătură, atunci veți înțelege mai bine ceea ce mâncați și mai ales câtă mâncare consumați.

Orice program de dietă sau de pierdere în greutate ar trebui să includă informații nu numai despre ceea ce ar trebui să mâncați, ci și cum, acest aspect fiind foarte important. Haideți să aflăm de ce.

A mânca nu este o slujbă, ci o experiență

Odată cu ritmul rapid și stresant al stilului de viață modern, mâncatul a devenit o treabă care trebuie făcută rapid ca toate celelalte. De multe ori mâncăm ceva pe fugă, indiferent de ce anume, fără a pierde timpul, pentru că avem o altă treaba mai importantă de făcut.

Prânzurile la lucru au devenit o rutină. Mâncăm la birou în timp ce lucrăm sau în timp ce conducem, pentru a economisi timp. Uneori folosim chiar și prânzul sau cina ca scuză pentru a ne întâlni cu cineva, atunci când de fapt suntem acolo pentru afaceri.

A mânca repede și a combina alimentația cu alte activități nu este un lucru întâlnit doar în cazul adulților. La fel se întâmplă acum și cu copiii noștri care urmează exemplul și ritmul nostru frenetic. Majoritatea familiilor mănâncă în timp ce se uită la televizor. A devenit un eveniment foarte rar să mâncăm și să ne concentrăm doar pe alimente și să ne bucurăm de ele, fără să facem altceva în același timp.

Care sunt consecințele acestui fenomen?

Studiile au arătat că există o comunicare bidirecțională între creier și sistemul digestiv și aceasta se referă la modul în care mâncăm.

Dacă în timpul mesei, creierul trebuie să se ocupe simultan cu alte lucruri, atunci procesul de digestie este mai puțin eficient cu aproximativ 30% până la 40%. Rezultatul constă în tulburări digestive, prin producerea mai multor gaze în tractul digestiv, balonare și disconfort în intestin.

În afară de excesul de gaze și balonare, principalele consecințe negative sunt supraalimentarea, creșterea în greutate și obezitatea.

Când mâncăm, creierul primește semnale de la sistemul digestiv cu privire la cantitățile consumate. Când nevoile noastre în materie de alimente sunt aproape îndeplinite, semnalele din creier „ne spun” să nu mai mâncăm.

Acest mecanism nu funcționează corect dacă facem alte lucruri în timp ce mâncăm. Simțul gustului, satisfacției și senzației de sațietate, nu este perceput de creier așa cum ar trebui, deoarece este ocupat cu alte procese sau alte lucruri pe care le facem în timpul mesei.

Prin urmare, creierul nu semnalizează încheierea mesei, rezultatul fiind supraalimentarea. Mâncatul excesiv va duce treptat la creșterea în greutate și, dacă aceasta continuă pentru o lungă perioadă de timp, până la obezitate.

Pe lângă acest comportament, nu trebuie să uităm că stresul, starea proastă de spirit, lipsa somnului afectează (negativ) și semnalele pe care creierul le trimite cu privire la consumul de alimente.

Care sunt beneficiile consumului conștient?

Secretul este să fim atenți atunci când mâncăm și să nu facem alte lucruri, ci să ne concentrăm pur și simplu pe ceea ce mâncăm. Procedând astfel, ne vom bucura de o serie de avantaje, inclusiv:

– Vom mânca mai puțin
– O digestie mai bună
– Ne vom bucura mai mult de mâncarea noastră
– Ne vom mulțumi cu mai puțină mâncare
Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita să facem alte lucruri sau să ne lăsăm mintea să zboare în multe alte gânduri și probleme, în timp ce ne concentrăm pe mestecat și înghițire și plăcerile oferite de aromele și mirosurile a ceea ce mâncăm.

O alimentație inteligentă vă poate îmbunătăți experiența alimentară

Când mâncați, evitați să faceți alte lucruri. Concentrați-vă asupra mâncării, bucurați-vă de experiența bogată de arome și încercați să eliminați orice alte gânduri.

Mâncați încet.

Mestecați mai bine și acordați fiecărei mușcături atenția pe care o merită.

Mâncați fără să vă uitați la televizor sau să citiți ziare ori să navigați pe internet.

Asigurați-vă că stați jos și nu stați în picioare atunci când mâncați, de preferință într-un mediu liniștit și plăcut.

Puneți „cantități obișnuite” de mâncare în farfurie și încercați să mâncați în cel puțin douăzeci de minute.

Dacă sunteți stângaci mâncați cu mâna dreaptă și viceversa, pentru a încetini ritmul.

Orice încercare de a preveni supraalimentarea, creșterea excesivă în greutate și obezitatea, precum și orice dietă de slăbit trebuie să fie însoțite de detalii nu numai despre ceea ce mâncăm, ci și despre modul corect de a ne consuma mâncarea. Stăpânirea artei de a mânca conștient vă va ajuta să vă bucurați mai mult și să pierdeți mai multe kilograme!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *