Alimentația de seară vă sabotează eforturile de slăbire?

Atunci când urmează o dietă de slăbit, mulți oameni consideră că pot respecta un plan de alimentație sănătoasă cu calorii reduse pe tot parcursul zilei, cu puține dificultăți.

Cu toate acestea, când vine seara, ei se luptă să mențină obiceiurile sănătoase și chiar pot anula toate eforturile zilei consumând o cantitate uriașă de calorii și sabotând progresele lor în ceea ce privește pierderea în greutate, adesea fără să-și dea seama că fac asta.

Așadar, vom analiza în continuare motivele pentru care mâncatul seara poate reprezenta probleme pentru o dietă sănătoasă de slăbit și cum puteți evita acest sabotaj.

Alimentația de seară va determina creșterea în greutate?

O concepție comună, dar greșită, este că mâncatul seara sau după o anumită oră are mai multe șanse de a duce la creșterea în greutate, mulți crezând că atunci când dorm la scurt timp după ce au consumat mâncarea, nu ard caloriile. Acest lucru nu este valabil.

Corpul este extrem de bine dezvoltat și tratează mâncarea în același mod, indiferent dacă este consumată dimineața, la prânz sau noaptea. Secretul pierderii în greutate nu constă în momentul aportului alimentar, ci în cantitatea de calorii consumată. Dacă ingerați mai puține calorii decât ardeți prin activitatea fizică și activitățile zilnice, veți pierde în greutate. Dacă consumați mai mult, atunci veți câștiga kilograme după kilograme.

Pe baza acestui motiv, mâncatul seara nu ar avea de ce să provoace creșterea în greutate. Cu toate acestea, dacă consumați un exces de calorii în acest moment al zilei (exces față de caloriile arse), atunci mâncatul seara poate deveni o problemă pentru încercarea de a pierde în greutate.

De ce seara poate fi un moment dificil pentru a mânca sănătos?

Seara este un moment deosebit de dificil pentru respectarea unei diete sănătoase sau pentru a restricționa consumul alimentar. Pentru majoritatea oamenilor seara este un moment de relaxare după o zi plină de muncă, iar această stare de spirit relaxată poate duce cu ușurință la excesul de mâncare din plictiseală, pentru confort sau pentru a vă recompensa pentru munca grea depusă toată ziua.

În timpul zilei, când suntem ocupați, ne concentrăm mai puțin pe mâncare, mesele fiind adesea luate pe fugă. Cu toate acestea, seara, starea mai relaxată ne poate determina să mâncăm mai mult, să gustăm tot ce ne pică în mână și să facem excursii repetate până la frigider pentru a ciuguli ceva în plus.

Unele dintre principalele motive pentru care oamenii mănâncă în exces sau consumă tipuri greșite de alimente seara sunt:

Alimentația pe „pilot automat”

Când vă relaxați, uitându-vă la televizor sau citind o carte după o zi grea de muncă, este ușor și satisfăcător să gustați alimente și băuturi nesănătoase și bogate în calorii, cum ar fi chipsuri de cartofi, alune, alte gustări sărate, ciocolată sau bomboane, toate acestea având caracteristici adictive, ceea ce face dificilă limitarea consumului la doar o cantitate mică.

Mulți oameni dezvoltă obiceiul de a sta ore întregi pe canapea, în timp ce mănâncă diferite gustări. Din păcate, dacă acest tip de alimentație devine un obicei, va adăuga calorii inutile dietei generale și este posibil să ducă la creșterea în greutate, oricât de strictă ar fi dieta în timpul zilei.

Recompense alimentare

Pentru mulți, o zi dificilă sau obositoare la locul de muncă merită o recompensă seara, când ajung acasă. Dacă această recompensă este legată de mâncare, este puțin probabil să fie vorba de o bucată de fruct sau o salată hrănitoare. De obicei, aceste mici delicii iau forma unui pahar (sau sticlă!) de vin, o ciocolată întreagă sau o cutie de înghețată. Dacă acest lucru se întâmplă ocazional, nu ar trebui să împiedice pierderea în greutate prea mult, totuși, dacă sunteți constant stresați, caloriile se pot adăuga rapid.

Plictiseală

Dacă urmăriți o emisiune TV care nu este chiar bună sau navigați pe internet, plictiseala de seară apare. Acest lucru poate duce la călătorii frecvente la frigider, pur și simplu pentru a avea ceva de făcut.

Plăcerea de a mânca

Pentru unii oameni, mâncarea este mai degrabă o pasiune arzătoare decât o cerință necesară pentru a supraviețui, iar seara poate fi singura ocazie din zi, când au șansa să pregătească și să se bucure de o masă delicioasă într-un mediu fără stres. Deseori tipurile de alimente alese sunt cele care au cel mai bun gust, mai degrabă decât cele mai sănătoase opțiuni, iar porțiile mari pot fi consumate pur și simplu datorită acestei plăceri și satisfacții.

Influențe sociale

Seara este adesea momentul când întreaga familie este împreună în casă, iar dacă un membru al familiei deschide o pungă de chipsuri de cartofi, poate fi greu pentru ceilalți membri ai familiei să reziste tentației de a contribui la terminarea conținutului pungii.

Foame

Mulți oameni mănâncă excesiv seara din cauza foamei extreme resimțite atunci când ajung acasă de la serviciu. Acest lucru poate duce, de asemenea, la alegerea unor opțiuni nesănătoase, deoarece scopul principal este de a obține rapid mâncarea. Acest lucru este deosebit de frecvent la persoanele care urmează diete foarte restrictive în timpul zilei sau sar peste mese.

Oboseală

Lipsa de energie când ajungeți seara acasă poate duce la alegeri alimentare îndoielnice. Mulți oameni vor servi cea mai rapidă și mai accesibilă mâncare, care nu este neapărat cea mai potrivită în cadrul dietei și care poate adăuga calorii suplimentare.

Cum să combateți alimentația de seară

Dacă sunteți o persoană care mănâncă în exces sau mănâncă un tip greșit de alimente în timpul serii, iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să evitați acest sabotaj și să vă întoarceți pe drumul cel bun spre pierderea în greutate dorită.

Ocupați-vă mâinile cu ceva

Să faceți ceva cu mâinile în timp ce vă uitați la televizor sau să efectuați o altă activitate care să vă ocupe gândurile este o modalitate bună de a vă opri din servit gustări. Dacă tricotați, desenați, coaseți, călcați sau chiar folosiți computerul, vă veți ține mâinile ocupate și departe de mâncare.

Optați pentru băuturi cu conținut scăzut de calorii

Acest lucru vă oferă ceva de făcut, deci este mai puțin probabil să mâncați în același timp. Alegeți ceaiuri din plante, băuturi răcoritoare cu conținut scăzut de calorii sau apă (cea mai potrivită alegere pentru dietă). Acest lucru ajută, de asemenea, la evitarea deshidratării, care este adesea interpretată greșit cu senzația de foame.

Nu săriți peste mese în timpul zilei

Dacă omiteți mese, este posibil să fiți extrem de flămânzi până seara, ceea ce vă poate determina să mâncați în exces. Pentru a evita acest lucru, mâncați la fiecare câteva ore, inclusiv o gustare sănătoasă, precum și trei mese pe zi, dacă simțiți că aveți nevoie de ea.

Țineți în casă doar opțiuni sănătoase

Dacă frigiderul și cămara dumneavoastră sunt umplute doar cu alimente sănătoase, nu există nici o tentație să alegeți opțiuni nesănătoase. Puteți măcar să ascundeți alimentele nesănătoase pe rafturile de sus, departe de câmpul dumneavoastră vizual, astfel încât să vedeți mai întâi opțiunile mai sănătoase.

Alegeți gustări mai sănătoase

Alegând opțiuni mai sănătoase de gustare de seară puteți economisi multe calorii. Alegeți floricele de porumb simple în locul chipsurilor sau a altor gustări similare și fructe proaspete sau iaurt cu conținut scăzut de grăsimi pentru o gustare dulce. Dacă serviți gustări seara, nu luați niciodată cu voi tot pachetul în care acestea vin. Distribuiți cantitatea pe care doriți să o mâncați și puneți restul deoparte, pentru mai târziu; acest lucru vă va ajuta să mâncați mai puțin.

Sprijin de la cei din jur

Încercați să îi determinați pe ceilalți membri ai gospodăriei să vă respecte necesitatea unei diete sănătoase, evitând să mănânce alimente nesănătoase în fața dumneavoastră, acolo unde este posibil. Dacă puteți convinge un prieten sau un membru al familiei să se alăture regimului alimentar sănătos și să vă ofere sprijin moral, este și mai bine.

Planificați mesele înainte

Când aveți puțin timp suplimentar, planificați și gătiți mese sănătoase pentru o săptămână întreagă. Preparate precum tocănițele și supele bogate în legume pot fi congelate în porții și dezghețate pentru o masă rapidă ușoară în săptămâna în care sunteți obosiți și aveți mai puțin timp la dispoziție.

Învățați mai multe despre gătitul sănătos

Rețineți, mâncarea gustoasă nu trebuie să fie nesănătoasă, așa că încercați să căutați mai multe informații cu privire la rețete și ingrediente noi, în timp ce pierdeți în continuare în greutate.

Cum să faceți față foamei de seară

Dacă vi se pare că vă este foarte foame seara, poate fi mai dificil să mâncați mai puțin sau să vă controlați alimentația. Pentru a evita acest lucru, mâncați suficiente mese sănătoase în timpul zilei și adăugați o gustare după-amiaza, la nevoie.

De asemenea, asigurați-vă că sunteți bine hidratați, deoarece deshidratarea poate fi adesea confundată cu foamea. Dacă încă vă este foame sau vă treziți noaptea înfometați, adăugați o gustare suplimentară seara, dar asigurați-vă că este una sănătoasă, care nu este prea bogată în calorii.

O felie de pâine integrală prăjită cu o cremă tartinabilă cu conținut scăzut de grăsimi sau brânză de vaci, un ou fiert, legume cu humus, fructe proaspete și iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, reprezintă o gustare nocturnă hrănitoare, care nu va adăuga prea multe calorii la dieta generală.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *