Tânără își gătește burgeri
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Alimentația compulsivă – cum să recâștigați controlul

 

Alimentația compulsivă poate duce la creșterea în greutate, la dezvoltarea bolilor asociate cu supraponderalitatea și obezitatea, la o dietă necorespunzătoare și la o stimă de sine scăzută. Poate fi, de asemenea, un semn al unor probleme de bază, cum ar fi depresia sau o tulburare de alimentație. În majoritatea cazurilor, oamenii care se confruntă cu alimentația compulsivă sunt conștienți că nu este un lucru benefic, însă, în același timp nu reușesc să își schimbe tiparul alimentar într-unul sănătos.

Așadar, de ce atât de mulți dintre noi continuă să mănânce compulsiv, deși știu că este nociv pentru sănătatea pe termen lung?

Cum se dezvoltă un tipar alimentar compulsiv

Obiceiurile alimentare compulsive se pot dezvolta din numeroase motive. Pentru unii oameni, mâncarea este un mecanism care îi ajută să facă față diferitelor probleme, iar episoadele de mâncat compulsiv pot apărea atunci când sunt deprimați sau stresați. Pentru alții poate lua forma unei dependențe. Similar cu dependențele mai acceptate pe scară largă, cum ar fi alcoolul și drogurile, dependența de alimente face imposibilă renunțarea la consum și poate duce la consumul excesiv de alimente nesănătoase.

Alimentele zaharoase, grase și sărate se fac vinovate în mod obișnuit pentru dependența de alimente și excesul în consum, iar cercetările sugerează acum că efectele pe care acești compuși le au asupra corpului nostru pot juca un rol în dependență și ne pot determina să consumăm mai multe dintre aceste tipuri de alimente.

Când mâncăm aceste tipuri de alimente, creierul eliberează hormoni care ne fac să ne simțim bine, ceea ce conduce, așadar, la o dorință și mai mare de a repeta experiența. De asemenea, este eliberat hormonul dopamină, care ne poate motiva să mâncăm mai mult dintr-un anumit aliment.

Odată ce obișnuința se instalează, poate fi dificil să vă mai opriți, mai ales în momente în care sunteți stresați sau deprimați, deoarece alimentele pot oferi eliberare momentană de aceste sentimente.

Regimul alimentar, în special dieta extrem de restrictivă, poate duce și la consumul excesiv. Când vă lipsiți de toate alimentele plăcute de care vă bucurați, pe lângă faptul că restricționați nutrienții necesari organismului pentru a funcționa corect, este mai probabil să aveți episoade de alimentație compulsivă.

Alimentația excesivă este, de asemenea, văzută ca parte a unei tulburări de alimentație, cum ar fi bulimia nervoasă, în care se mănâncă cantități mari de alimente, care apoi sunt scoase prin vărsături, laxative sau exerciții fizice excesive. Acest tip de comportament poate fi foarte periculos pentru sănătate și ar trebui tratat cu seriozitate. Pacienții cu bulimie nu apar adesea subponderali ca în alte forme de tulburări alimentare, dar asta nu înseamnă că nu își afectează negativ corpul.

Cum să opriți consumul alimentar compulsiv

În loc să începeți pur și simplu o dietă, trebuie să vă schimbați complet modul în care mâncați pentru a eradica obiceiurile vechi și dăunătoare și a dezvolta altele sănătoase.

Pentru mulți oameni nu este vorba doar de a spune nu mâncării, ci necesită o analiză mai profundă a cauzelor care stau la baza consumului excesiv de mâncare pentru a remedia problema pe termen lung.

Nu vă restricționați alimentația excesiv

Când eliminați toate alimentele de care vă bucurați din dietă, este mult mai probabil să cedați și să mâncați în exces alimente nesănătoase. În loc să vă restrângeți dieta la niveluri extreme, în încercarea de a pierde în greutate sau de a fi mai sănătoși, urmați un plan mai flexibil care vă permite câteva delicii. Servind puțin din ceea ce vă bucură în mod regulat, este mult mai puțin probabil să mâncați în exces.

Păstrați alimentele tentante în afara casei

Dacă aveți tendința de a mânca compulsiv anumite alimente, țineți-le departe de casă, pentru a reduce tentația. Uneori, când o poftă apare, faptul că trebuie să ieșiți din casă și să mergeți să cumpărați alimentul respectiv va fi suficient pentru a vă descuraja.

Asigurați-vă de sprijinul celorlalți din casa dumneavoastră sau de la locul de muncă, pentru a păstra la rândul lor alimtentele tentante departe de câmpul dumneavoastră vizual.

Nu mâncați direct din ambalaj

Dacă mâncați direct din ambalaj alimentele, este mult mai probabil să terminați întregul pachet într-o singură sesiune, fără să observați cu adevărat. În schimb, încercați să porționați o cantitate adecvată de alimente într-un castron sau recipient separat și limitați-vă la această porție. Puneți restul pachetului în dulap și sigilați-l bine, astfel încât să fie necesar un efort relativ pentru a mai servi încă o porție.

Învățați să faceți diferența între foame, pofte și sete

Este ușor să confundați poftele cu foamea sau setea, ceea ce înseamnă că mâncați, chiar dacă nu vă este foame. Dacă simțiți că vă este foame, mai întâi beți un pahar mare de apă și așteptați zece minute pentru a exclude setea, apoi luați în considerare ceea ce simțiți ca vreți să mâncați. Dacă vă este foame cu adevărat, veți mânca alimente sănătoase precum legume, nuci sau fructe.

Dacă niciunul dintre acestea nu vă atrage și tot ceea ce doriți este o ciocolată, este posibil să nu vă fie foame și să nu aveți nevoie să mâncați. Este important să fiți în ton cu nevoile organsimului dumneavoastră, pentru a recunoaște atunci când are nevoie de mâncare cu adevărat și când mâncați din alte motive.

Distrageți-vă atenția de la mâncatul compulsiv

Dacă simțiți o poftă care ar putea duce la un episod de alimentație compulsivă, distrageți-vă atenția oferindu-vă altceva de făcut. Mergeți la o plimbare sau faceți o baie pentru a vă lua mintea de la mâncare pentru o vreme și este posibil ca poftele să treacă. Atunci când apelați la alimente din motive precum stresul sau depresia, aceste tehnici pot fi, de asemenea, o modalitate utilă non-alimentară de relaxare și destindere.

Concentrați-vă pe mâncare

Când mâncați, asigurați-vă că este singurul lucru pe care îl faceți. Opriți televizorul, îndepărtați-vă de muncă și concentrați-vă asupra mâncării. Astfel, veți fi conștienți de ceea ce mâncați și nu veți mai consuma în exces.

Identificați alimentele declanșatoare

Dacă un anumit aliment vă declanșează un episod de exces, poate fi înțelept să evitați cu totul acele alimente. În timp ce unii oameni ar putea să mănânce puțină mâncare, pentru cei predispuși să mănânce excesiv, o cantitate mică din acea mâncare poate duce la un pic mai mult, și apoi un pic mai mult, până când brusc întreaga ciocolată a dispărut. Analizați-vă episoadele anterioare și învățați din acestea evitând alimentele pe care le folosiți în mod obișnuit.

Nu săriți peste mese

Foamea excesivă cauzată de omiterea meselor poate duce la episoade de consum excesiv. Atunci când nivelul zahărului din sânge este scăzut și vă lipsește energia, este mai puțin probabil să mâncați alimente sănătoase în porții adecvate, alegând în schimb remedii rapide cu conținut de zahăr și grăsimi.

De asemenea, sunteți mai predispuși să consumați în exces aceste alimente, deoarece vă este foarte foame, iar în plus tindeți să mâncați rapid, ceea ce lasă prea puțin timp pentru ca mesajul că stomacul este suficient de plin să ajungă la creier.

Vorbiți despre asta

Dacă sunteți îngrijorați că dezvoltați obiceiuri alimentare nesănătoase, vorbiți despre asta cu un prieten de încredere sau un membru al familiei. A avea pe cineva acolo care să vă sprijine și să vă distragă atenția de la alimente, atunci când simțiți că ați putea avea un episod compulsiv poate fi un factor cheie în depășirea obiceiurilor nesănătoase.

Apelați la ajutor profesional

Dacă mâncatul compulsiv vă domină viața și nu puteți recâștiga controlul, poate fi timpul să contactați un profesionist. Alimentația compulsivă poate să nu fie doar despre alimentele sau imaginea corpului, ci poate fi, de asemenea, legată de multe alte probleme fiziologice care pot fi greu de depășit pe cont propriu.

Un dietetician vă poate ajuta să vă dezvoltați obiceiuri alimentare mai sănătoase și să vă vedeți corpul într-o lumină mai bună; în timp ce un consilier poate fi în măsură să vă ajute să investigați problemele de bază care vă fac să aveți aceste episoade. Amintiți-vă că nu trebuie să vă luptați singuri cu problema și că nu trebuie să vă fie rușine să cereți ajutor pentru a trece prin ceea ce poate fi o afecțiune dificilă.

Recunoașterea timpurie a comportamentului alimentar compulsiv și luarea de măsuri împotriva acestuia pot ajuta la prevenirea unor consecințe mai negative, care pot apărea după consumul compulsiv de lungă durată.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *