Multe verdețuri fac parte din categoria alimentelor cu calorii negative

Adevărul despre alimentele cu calorii negative

Revendicările alimentelor cu calorii negative susțin că procesul de mestecare, digerare și metabolizare, necesar în urma consumului unor astfel de produse alimentare, arde mai multe calorii decât sunt conținute de alimentele în sine.

Prin urmare, prin simplul consum al alimentelor cu calorii negative puteți să vă aflați într-un deficit caloric. Poate în teorie putem spune că aceste afirmații au sens, însă, în realitate, situația este diferită.

Nu există nicio cercetare care să sugereze că alimentele cu calorii negative funcționează astfel, potrivit Academiei de Nutriție și Dietă. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să consumați aceste alimente cu calorii negative (propuse în continuare), deoarece multe dintre ele sunt sănătoase în mod natural.

Înseamnă că nu veți înregistra un deficit caloric prin simplul consum.

În realitate, corpul folosește un procent mic de energie dedicat descompunerii alimentelor pentru energie. Chiar dacă alimentele cu calorii negative ar funcționa, nu ar fi un număr semnificativ.

Vestea bună este că alimentele cu calorii negative au un conținut scăzut de calorii și sunt pline de apă și fibre. Acest lucru înseamnă că vă pot ajuta să vă mențineți plini, cu un cost caloric mai mic.

Care sunt alimentele care sunt adesea promovate în categoria caloriilor negative?

Țelina, verdețurile cu frunze și alte legume fără amidon sunt adesea numite alimente cu calorii negative, conform Clinicii Mayo. Unele fructe și ierburi pot fi, de asemenea, susținute ca fiind alimente cu calorii negative. Chiar dacă acest termen este incorect, consumul unei cantități mai mari din aceste alimente fibroase, cu nutrienți denși, poate fi foarte benefic.

Consumul de alimente cu conținut scăzut de calorii și bogate în nutrienți, cum ar fi legumele și fructele, vă poate menține satisfăcuți. Acest lucru este deosebit de important atunci când încercați să slăbiți.

În loc să vă simțiți în permanență flămânzi, este important să vă permiteți să vă simțiți plini și mulțumiți de consumul de alimente bogate în fibre și apă.

O dietă bogată în fructe și legume este asociată cu scăderea riscului de obezitate, diabet zaharat de tip 2 și boli cardiovasculare și există multe alte beneficii ale abordării unei diete bogată în fructe și legume. Cu toate acestea, generarea unui deficit caloric nu este unul din avantaje.

O trecere în revistă a modului în care corpul uman folosește energia

Corpul folosește energia pe care o obținem din alimente în multe feluri. Cel mai semnificativ mod în care folosim energia se referă la rata metabolică bazală (RMB). RMB reprezintă procese care ne mențin corpul funcțional și viu, cum ar fi: menținerea bătăilor inimii, funcția creierului, diafragma în mișcare, producția de celule noi etc.

Există câteva modalități prin care putem influența negativ sau pozitiv RMB, cu scopul de a forța organismul să utilizeze mai multă sau mai puțină energie.

De fiecare dată când mușchii se mișcă, corpul folosește energie, astfel încât mușchii să se poată mișca. Cu cât ne mișcăm mușchii mai mult, cu atât este mai mare cantitatea de energie necesară. Acesta este cel mai semnificativ mod prin care putem avea un impact asupra cantității de energie pe care corpul nostru o folosește pe parcursul zilei.

Energia pe care organismul o folosește pentru a digera și absorbi nutrienții din alimente se numește efect termic al alimentelor (TEF). Corpul folosește doar aproximativ 5-10% din necesarul total de energie pentru a descompune alimentele.

Prin urmare, chiar dacă alimentele ar putea fi considerate cu energie negativă, impactul ar fi unul relativ mic asupra cantității de calorii arse.

Nu vă lăsați păcăliți de trucuri

Consumul acestor așa-numite alimente cu calorii negative este o idee bună, indiferent dacă credeți că sunt cu calorii negative sau nu, deoarece sunt dense în nutrienți. Cu toate acestea, o capcană des întâlnită în care unii oameni pică constă în folosirea scuzei că aceste alimente cu calorii negative ard multă energie, pentru a putea mânca mai multe alimente bogate în calorii. În cele din urmă, acest lucru ar sabota obiectivele dumneavoastră de slăbire.

Orice afirmație conform căreia consumul de alimente cu calorii negative arde grăsimi sau vă stimulează metabolismul trebuie citită cu prudență. Este o idee bună să consumați alimente bogate în nutrienți, cu conținut scăzut de calorii, dar există mulți alți factori pentru pierderea în greutate și sănătatea generală.

Consumul de alimente „cu calorii negative” nu este un substitut pentru exerciții fizice sau alți factori de viață sănătoși.

Luați în calcul dieta generală în loc de un singur aliment

Dietele la modă și trucurile de slăbire obișnuiesc să evidențieze un anumit aliment și vă sugerează că trebuie să mâncați un singur aliment (sau grup de alimente) pentru a pierde în greutate. Acest sfat nu este susținut de știință sau de recomandările experților în sănătate.

În loc să vă concentrați asupra modalităților de a adăuga alimente cu calorii negative pentru pierderea în greutate, uitați-vă la imaginea generală a întregii diete.

Consumul a doar câteva alimente poate crește, de asemenea, riscul de a nu obține suficient de mulți nutrienți. Nu există un aliment perfect conceput pentru a oferi toate substanțele nutritive de care are nevoie corpul. Acesta este motivul pentru care este recomandat să mâncăm o varietate de alimente și diferite tipuri de fructe și legume.

Indiferent de mențiunile nutritive pentru un aliment, ar trebui să mâncați în continuare o varietate.

Concluzie

Deși ideea de a consuma alimente cu calorii negative pare să aibă sens, în realitate corpul nu funcționează așa. Nu există nicio cercetare care să sugereze că există alimente cu calorii negative.

De asemenea, energia pe care organismul o folosește pentru a descompune alimentele și a absorbi nutrienții este redusă.

Chiar dacă aceste alimente ar acționa ca alimente cu calorii negative, efectul ar fi unul destul de minim. Numai acest lucru nu ar fi un factor suficient de puternic pentru a genera pierderea în greutate.

Cu toate acestea, consumul unei diete bogate în fructe și legume, care sunt adesea numite alimente cu calorii negative, este asociat cu multe beneficii.

Prin urmare, doar pentru că este posibil ca aceste alimente să nu genereze un deficit caloric, nu înseamnă că nu ar trebui să le consumați din abundență.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *