Tânăr măsoară cu degetele dimensiunile unui burger

7 sfaturi pentru controlul eficient al porțiilor de servire

Controlul porțiilor de servire probabil că nu este cel mai distractiv subiect și nici cel mai agreabil pentru mulți dintre noi.

Alimentația și hrănirea corpului ar trebui să fie o plăcere. Nu ar trebui să dezvoltăm obsesii și să ne îngrijorăm în mod constant de cantitățile de mâncare consumate. Deci, în acest context, există tehnici pe care le putem folosi pentru a controla eficient porțiile de servire, care să nu fie nici foarte dificil de utilizat?

De ce avem nevoie în primul rând de un control al porțiilor?

Pentru că tindem să mâncăm în exces. Iar supraalimentarea este adesea un act bazat pe impuls. Mergem aproape teleghidați până la borcanul cu biscuiți și nu avem nici un fel de autocontrol până când punga de chipsuri nu este complet goală. Nu știm când să ne oprim.

Pur și simplu ne oprim emisfera stângă a creierului, unde se află capacitatea noastră de a raționa, atunci când întâlnim alimente zaharoase și grase. Mâncăm singuri în dormitor, la birou sau în timp ce ne uităm la televizor. Tratăm mâncarea ca pe o necesitate incomodă care intră într-o zi și iese în următoarea.

Deci, problema principală a supraalimentării este:

– Comportamentul necontrolat asociat cu
– Incapacitatea de a ne opri să luăm decizii proaste plus
– Lipsa motivației pentru a face o alegere mai inteligentă.

Așadar, problema cel mai probabil nu constă în ustensilele de măsurare sau în ghidul de control al porțiilor de servire, ci în noi înșine.

Mâncați

Mai întâi să ne ocupăm de elementele de bază. Dacă creierul nostru este de vină pentru supraalimentare, atunci mai bine ne asigurăm că este fericit. Sugestia de a mânca poate suna contraproductivă atunci când vorbim despre alimentație excesivă. Dar este vorba de a consuma produsele potrivite.

Consumul de carbohidrați rafinați, și mai ales de zahăr, în mod constant, nu numai că duce la creșterea cronică a nivelului de insulină, ci va duce la fluctuații mari și nesănătoase a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce nu aduce beneficii deloc.

Creierul devine stresat și generează pofte mai mari pentru alimente dulci, fapt care doar agravează și mai mult situația.

Alimentele benefice pentru creier au un indice glicemic scăzut. Îmbunătățiți-vă inteligența cu cereale integrale (fulgi de ovăz, nu ovăz instant), legume proaspete fără amidon (varză, spanac, roșii, broccoli), fructe proaspete (afine, mere), nuci și semințe (in, dovleac, nuci) și pești grași (somon, hering, sardine).

Beți apă

Fiecare funcție din organism depinde de aportul de apă, inclusiv creierul și sistemul nervos. Lipsa apei este echivalentă cu dificultățile de concentrare, lipsa atenției și incapacitatea de a reține informații. Ar putea însemna că suferim de ceață cerebrală și dureri de cap și avem probleme cu somnul.

Dacă creierul nostru trebuie să coordoneze toate funcțiile corporale în aceste circumstanțe grele, este foarte probabil că vom încerca să îl ajutăm să funcționeze cu multe cafele și alimente dulci, care de fapt nu contribuie la ameliorarea situației, ci doar o agravează.

De asemenea, adesea pofta de hidratare este înțeleasă greșit ca pofta de mâncare. Așadar, de fiecare dată când avem chef să mâncăm ceva, ar trebui mai întâi să bem un pahar cu apă. Pofta poate dispărea, iar ca bonus vom avea un corp mai hidratat.

Mâncați încet și mestecați bine

A mânca încet nu este doar un exercițiu excelent pentru a practica autocontrolul. Un studiu apărut în Jurnalul Academiei de Nutriție și Dietetică a constatat că mâncăm mai puține calorii atunci când mâncăm încet. De asemenea, participanții la cercetare au băut mai multă apă și s-au simțit mai puțin flămânzi la sfârșitul mesei. Sună grozav, nu-i așa?

Și totul are sens. Este controlul natural al porțiilor efectuat de corpul nostru. Digestia este o procedură complexă. Gândindu-ne doar la mâncare și sucurile digestive încep să își intensifice activitatea.

Mestecatul mâncării activează receptorii gustativi, macină mâncarea în particule mai mici și o amestecă cu saliva, care conține enzime digestive importante. Toate acestea facilitează absorbția nutrienților de către sistemul nostru digestiv și îi oferă timp stomacului să transmită la creier informația că este suficient de plin.

Fiți conștienți atunci când mâncați

Practicarea stabilirii unui grad ridicat de conștientizare ne poate transforma creierul într-o adevărată mașină de autocontrol. Adică gândiți-vă la călugării budiști. Unora dintre ei li se permite să mănânce doar o masă pe zi. Doar gândul acesta ne-ar trimite instant în modul de foame iminentă. Cu toate acestea, călugării rămân calmi.

Deci, faceți din ora mesei o prioritate. Opriți televizorul. Nu verificați conturile de social media. Dacă nu aveți familie, invitați vecinii sau prietenii la cină. O masă ar trebui să fie un moment de căldură emoțională și conexiune. Apoi continuați cu #3.

Somn

Privarea de somn nu este legată doar de o scădere a numărului de celule imune din organism. Dacă suntem obosiți, creierul nostru nu poate funcționa eficient, deoarece capacitatea celulelor creierului de a absorbi glucoza este compromisă. Acesta este momentul în care încercăm să eliminăm decalajul cu multe cafele și alimente dulci. Fără un somn odihnitor noaptea nu vom câștiga niciodată controlul asupra obiceiurilor noastre alimentare proaste.

Distrageți-vă atenția sau amânați

Când tentația este în fața noastră, este greu să spunem că nu. Dar înainte să cedăm am putea face orice altceva timp de 10-20 de minute, de preferat din categoria mișcării fizice.

Sunt șanse mari ca dorința să se fi diminuat sau creierul nostru să fi uitat pur și simplu. Micuța sesiune de exerciții eliberează substanțe chimice în creier care ne ajută să trecem peste impuls.

Amânarea este un truc grozav, deoarece de fapt nu ne refuzăm ceva. Spunem doar că nu acum, poate mai târziu și când va veni mai târziu, luăm din nou acea decizie. În acest fel, muntele pe care urmează să-l urcăm se segmentează în porțiuni mai mici și nu mai pare atât de descurajant.

Introduceți frica ca factor de convingere

Dacă punctele de la #1 până la #6 nu funcționează atunci când încercați să evitați consumul alimentar excesiv, puteți încerca cu factorul fricii. Este mai ușor să vă ajustați dieta sau să renunțați la un obicei dacă credeți cu adevărat că vă poate afecta negativ.

Da, probabil că argumentarea este mai puternică, cum este în cazul renunțării la fumat, însă și frica funcționează. Iată câteva exemple:

-Această gogoasă va duce la niveluri ridicate de insulină, ceea ce duce la diabet.
-Acest baton de ciocolată mă va transforma într-un monstru care poftește mereu ciocolată.
-Acest pahar de lichior îmi va ucide celulele creierului și celulele hepatice.
-Dacă voi continua să mănânc o pungă de chipsuri după cină, voi fi mort înainte ca nepoții mei să termine școala.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *