Tânăr stresat lucrează pe laptop în timpul sărbătorilor de iarnă

7 moduri de a reduce stresul de sărbători

Sărbătorile pot fi un moment deosebit pentru mulți, dar uneori problemele și haosul asociate cu această perioadă, pot genera niveluri ridicate de stres.

Indiferent de momentul din an, stresul poate avea efecte negative asupra organismului, deoarece stresul poate elibera hormoni în organism care afectează metabolismul.

Stresul de sărbători ne poate face, de asemenea, să ne pierdem atenția asupra motivului pentru care sărbătorim și chiar uneori să ajungem să fim deprimați.

Iată câteva modalități simple de a reduce stresul pe perioada sărbătorilor, pe care le puteți aplica și în alte perioade ale anului.

Iertați-i pe cei care vă provoacă stres

Uneori, sărbătorile pot genera stres sau dezamăgiri, în special la nivel de familie. Fie că este vorba de conflicte vechi, ranchiună sau de acțiuni greșite, renunțarea la aceste amintiri dureroase sau probleme poate contribui la reducerea nivelului de stres în timp ce vă reuniți cu familia.

De iertare beneficiază cel mai mult persoana care iertă pe cineva, deoarece este un sentiment de ușurare și eliberare de energia și gândurile negative care au alimentat până în acel moment conflictul.

Desigur, nu toate faptele greșite sunt ușor de iertat, dar dacă tensiunile familiale sunt o cauză majoră a stresului de sărbători, gândiți-vă ce puteți face practic pentru a ierta pe cineva, astfel încât să vă puteți elibera de niște sentimente negative și nocive.

Petreceți timp făcând o faptă bună pentru cei mai puțin norocoși

Dacă nu ne mai concentrăm atât de mult pe noi înșine putem beneficia de o nouă perspectivă. Atunci când ne facem timp pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși, avem ocazia de a ne aminti care sunt lucrurile cu adevărat importante în viață.

În loc să cumpărați mai multe cadouri pentru cei dragi, care oricum au destule, petreceți timp împreună cu ei făcând voluntariat la o organizație caritabilă locală sau non-profit. Nu numai că vă veți scuti de stresul asociat cumpărăturilor de sărbători, dar îi veți și ajuta pe cei care au atât de multă nevoie.

Nu vă lăsați prinși în capcana materialismului de sărbători

Alergătura din magazine, cozile lungi și mulțimile interminabile de oameni pot adăuga un stres inutil în timpul sărbătorilor. Un pas foarte practic pentru reducerea nivelului de stres constă în evitarea agitației de sezon. Păstrați sărbătorile pentru a vă concentra pe timpul petrecut cu oamenii dragi, în loc să încercați să găsiți cadoul perfect.

Nu vă mai agățați de vacanța „perfectă”

A avea o casă perfect decorată sau un eveniment de sărbători perfect planificat poate adăuga mult stres suplimentar. În loc să vă concentrați pe vacanța perfectă, indiferent ce înseamnă asta pentru dumneavoastră, mai bine canalizați-vă timpul și energia asupra oamenilor și priorităților pentru care sunt destinate sărbătorile.

Și ce dacă casa dumneavoastră nu arată ca ruptă din reviste și totul nu este decorat la linie? Persoanelor apropiate nu le va păsa, doar dumneavoastră veți avea de-a face cu supărări și stresuri suplimentare.

Amintiți-vă de lucrurile care vă fac să fiți recunoscători

Dacă perioada sărbătorilor vine la pachet cu gânduri stresante legate de ceea ce nu aveți, dar v-ați dori, mai bine mutați accentul pe lucrurile pentru care sunteți recunoscători.

Concentrați-vă pe binecuvântările de care aveți parte, nu pe ceea ce nu aveți. Faceți literalmente o listă pentru sezonul de sărbători cu lucrurile pentru care sunteți recunoscători și urmăriți cum vă schimbă starea de spirit.

Concentrați-vă pe timpul de calitate petrecut cu cei dragi în loc de cadouri

Evitarea materialismului tipic sărbătorilor și evitarea ideii evenimentului perfect de vacanță poate economisi cu ușurință stresul adăugat. Dacă sunteți obișnuiți să oferiți cadouri în sezonul de vacanță, puteți să încercați să vă transferați atenția de la găsirea celui mai bun cadou pentru cineva, la petrecerea timpului de calitate cu oamenii dragi.

De exemplu, în loc să oferiți un cadou, scoateți pe cineva la cină sau alegeți o activitate plăcută de care să vă bucurați împreună. Poate să nici nu fie în perioada sărbătorilor, ci la o lună, două după, astfel încât să nu simțiți că adăugați un stres suplimentar în încercarea de a mai încadra încă o activitate în vacanță.

Nu uitați ce anume sărbătoriți

Fie că este vorba de motive religioase sau doar pentru a vă aminti de lucrurile importante din viață, concentrați-vă cu adevărat pe motivul pentru care celebrați sărbătorile. Sunt șanse să aveți multe lucruri în viața dumneavoastră de care ar trebui să fiți recunoscători și să apreciați ceea ce aveți.

Sezonul de sărbători nu a fost destinat să inducă stresul; de fapt ar trebui să facă exact opusul. Amintiți-vă, atunci când vă simțiți stresați de detalii aparent mici încercați să schimbați perspectiva.

Concluzie

Stresul din timpul sărbătorilor poate masca importanța și frumusețea acestui sezon. Eliminarea presiunii inutile, a timpului pierdut și a resurselor se poate face în câțiva pași practici. Iertarea membrilor familiei care vă provoacă stres poate fi foarte benefică, pentru că veți simți că stresul mental este eliminat.

Renunțarea la un ideal perfect în timpul sezonului de vacanță, fie că este vorba de găsirea celui mai bun cadou, de o casă perfect decorată sau planificarea petrecerii desăvârșite, poate reduce mult stresul inutil.

Concentrați-vă în acest sezon pe ceea ce sunteți recunoscători și pe ajutorarea celor mai puțin norocoși prin acțiuni de voluntariat la o organizație caritabilă locală sau non-profit.

A petrece timp de calitate cu familia și prietenii poate fi o activitate relaxantă, fără a avea stresul suplimentar de a încerca să vă dați seama ce cadou perfect să le cumpărați.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *