Tânără în rochie roșie ține în pumn zmeură
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

7 alimente care vă cresc nivelul de concentrare la locul de muncă

Lupta pentru menținerea unui nivel ridicat de concentrare la locul de muncă poate fi influențată de o serie de aspecte.

Desigur, în contextul în care resimțiți stres, oboseală sau aveți alte evenimente importante care se desfășoară în sfera personală și vă consumă din punct de vedere emoțional, va fi mai greu să vă concentrați la ceea ce aveți de făcut.

Cu toate acestea, dacă nu puteți identifica cu adevărat de ce vă este greu să vă concentrați la locul de muncă, puteți încerca să faceți modificări cu privire la ceea ce mâncați și beți pe parcursul zilei.

Mâncarea pe care o consumăm nu numai că oferă creierului energia necesară pentru a funcționa, dar poate influența și fluxul de sânge către creier, poate regla căile neurotransmițătorilor, semnalizând între neuroni (sinapse) și poate afecta modul în care mesajele sunt trimise către creier.

O recomandare generală pentru susținerea funcției creierului și a sănătății generale este să consumați o dietă bogată în flavonoizi.

Flavonoidele sunt un tip de antioxidant, care se găsește în alimente precum ceai, cacao, fasole și fructe.

Flavonoidele s-au dovedit a fi asociate cu o funcție cognitivă mai bună, deși sunt necesare mai multe cercetări de specialitate pentru a clarifica mai specific modul în care flavonoidele au un rol în funcția creierului.

Unele alimente s-au dovedit că au capacitatea de a crește fluxul de sânge în creier, ceea ce ar putea să ajute la menținerea unui nivel adecvat de concentrare.

Anumite substanțe nutritive specifice, cum ar fi aportul de fier sau apă, pot afecta, de asemenea, nivelurile de energie și funcția creierului.

O altă modalitate de a vă concentra la locul de muncă cu ajutorul produselor alimentare, este reprezentată de aportul de alimente care promovează niveluri susținute de zahăr din sânge.

Alimentele bogate în fibre asociate cu proteine și grăsimi sănătoase pot menține un aport constant de energie care circulă prin corp.

Alimentele bogate în zahăr tind să crească nivelul zahărului din sânge brusc și să îl scadă ulterior la fel de brusc, ceea ce poate afecta capacitatea de concentrare.

Scorțișoară

S-a demonstrat că mirosul de scorțișoară afectează pozitiv atenția și reduce oboseala.

De exemplu, un studiu din 2009 a constatat că în cazul subiecților testați, care au fost instruiți să miroasă scorțișoară la fiecare 15 minute în timpul unui curs prelungit de conducere, nivelul de atenție a crescut.

Așadar, chiar și diferite mirosuri pot influența funcția creierului, nu doar ceea ce mâncăm.

Puteți să vă amplasați pe birou, la locul de muncă, un odorizant cu scorțișoară, pentru a vă menține concentrarea pe parcursul zilei, ori puteți apela și la consumul de scorțișoară, care asigură același efect.

Presărați scorțișoară peste iaurt, smoothie-uri, cereale, fulgi de ovăz sau chiar feluri de mâncare sărate, pentru a adăuga un profil diferit de aromă.

Adăugarea de scorțișoară la micul dejun și/sau la prânz ar putea ajuta la creșterea nivelului de concentrare la locul de muncă.

Mentă

Studiul privind relația dintre scorțișoară și funcția creierului a constatat, de asemenea, că menta a avut un efect pozitiv asupra îmbunătățirii atenției. Menta a scăzut în mod specific anxietatea și oboseala în acest studiu.

În acest context, mestecarea de gumă de mentă pe parcursul zilei ar putea oferi suficientă aromă de mentă pentru a spori vigilența mentală.

De asemenea, puteți adăuga mentă proaspătă în smoothie-uri, apă sau iaurt, ori puteți bea ceai de mentă.

Avantajul adăugării de mentă proaspătă la micul dejun sau la prânz este că obțineți și mai mulți antioxidanți și fibre.

Fructe de padure

Fructele de pădure sunt o sursă bogată de flavonoizi antioxidanți. Modul în care flavonoizii influențează pozitiv sănătatea este încă un subiect de interes în cadrul cercetărilor de specialitate.

Consumul unei cantități mari de flavonoizi este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și demență.

Se crede că flavonoizii au impact asupra sănătății prin îmbunătățirea fluxului sanguin și protejarea celulelor de daune.
Flavonoizii pot ajuta la îmbunătățirea fluxului de sânge către creier, ceea ce poate reduce riscul de demență, dar poate contribui, de asemenea, la creșterea funcției creierului, contribuind la îmbunătățirea memoriei, concentrării și atenției.

Consumul de fructe de pădure pe tot parcursul zilei vă poate ajuta să vă sporiți capacitatea de concentrare datorită aportului de flavonoizi.

Adăugați fructe de pădure, proaspete sau congelate, la micul dejun, prânz și/sau pe post de gustare pentru a vă crește aportul de flavonoizi.

Ciocolată neagră

Pe lângă fructele de pădure, planta de cacao este o altă sursă de flavonoide.

Consumul unei mici porții de ciocolată neagră în majoritatea sau toate zilele săptămânii este adesea asociat cu multe beneficii pentru sănătate.

Un studiu din 2016 sugerează că beneficiile plantei de cacao pot include, de asemenea, îmbunătățirea funcției creierului.

Cercetătorii au descoperit că un consum mai mare de ciocolată a fost semnificativ asociat cu o performanță cognitivă mai bună, memorie și raționament la participanții la cercetare.

Studiul a implicat aproape 1.000 de participanți și este unul dintre primele studii care încearcă să explice modul în care consumul de ciocolată poate influența sănătatea creierului.

Sunt necesare mai multe cercetări în acest sens, dar studiul sugerează că un consum de ciocolată cel puțin o dată pe săptămână poate afecta pozitiv creierul.

Acest studiu nu încurajează, în mod evident, consumul exagerat de ciocolată la locul de muncă. Probabil că asta nu v-ar ajuta deloc să vă concentrați.

În schimb, consumul unei porții mici de 30 de grame de ciocolată neagră de calitate ridicată, cel puțin o zi pe săptămână, ar putea ajuta creierul să funcționeze mai bine.

Toate acestea s-ar putea traduce printr-un nivel adecvat de concentrare și chiar printr-o memorie mai eficientă, pe care să vă puteți baza fără probleme.

Ovăz

Consumul de alimente precum ovăzul care furnizează fibre și proteine poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge după ce ați mâncat.

O eliberare constantă de energie din alimente vă poate ajuta să vă alimentați creierul și vă poate ajuta să vă concentrați.

Când vine vorba de alimente cu un conținut mai ridicat de zahăr, cum ar fi gogoșile, sucurile acidulate sau cerealele dulci, nivelul zahărului din sânge crește brusc, apoi scade la fel de brusc câteva ore mai târziu.

Acest mont rus de niveluri de zahăr din sânge poate afecta funcția creierului și poate face dificilă concentrarea.

Alimente bogate în fier

Dacă într-adevăr vă este greu să vă concentrați și aveți alte probleme de sănătate, cum ar fi: niveluri scăzute de energie, dureri de cap, amețeli, unghii fragile, piele palidă sau mâini și picioare reci, ați putea avea un deficit de fier.

Problemele de concentrare ar putea fi un simptom al unui deficit de fier sau al unei alte probleme de sănătate.

Dacă credeți că lipsa de concentrare ar putea face parte dintr-o problemă mai mare de sănătate, discutați cu medicul dumneavoastră.

Femeile și vegetarienii prezintă un risc mai mare de deficit de fier.

Consumul de alimente bogate în fier vă poate ajuta să obțineți un aport adecvat de fier în dieta dumneavoastră, ceea ce ar putea duce la o mai bună concentrare mentală la locul de muncă.

Alimentele bogate în fier includ: carne roșie slabă, sardine, semințe, leguminoase, legume cu frunze verzi, mazăre și cereale îmbogățite cu fier.

Beți mai multă apă

Dacă vă simțiți obosiți, aveți probleme cu concentrarea sau aveți dureri de cap, este posibil să fiți ușor deshidratați.

Dacă nu beți suficientă apă, dificultatea de concentrare poate fi unul dintre efecte.

Pur și simplu creșterea aportului de apă pe parcursul zilei vă poate ajuta să vă măriți concentrarea la locul de muncă.

Nu știți sigur de câtă apă aveți nevoie? În mod ideal, aportul de apă ar trebui să se încadreze între 6 și 8 căni de apă pe zi. Nevoile individuale pot varia, dar aceasta este o recomandare bună pentru început.

Pentru un bonus suplimentar, puneți mentă proaspătă sau fructe de pădure în apă pentru a furniza și mai mulți nutrienți care să promoveze sănătatea creierului.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tânără zâmbește larg servind o ceașcă de cafea

De ce este sănătoasă fericirea?

Fericirea nu constă doar într-o stare de mulțumire și satisfacție sau într-un grad ridicat de optimism, unele cercetări de specialitate sugerând că fericirea poate avea

Cuplu care alearga.

Câte calorii arzi dacă alergi 1 kilometru?

Exercițiile fizice oferă multe beneficii pentru sănătate care nu se rezuma numai la scăderea în greutate. Din păcate, majoritatea adulților nu urmează instrucțiunile de exerciții