adolescenta-mananca-sanatos
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

5 sfaturi sănătoase pentru adolescenți ideale și pentru părinți

Adolescenții trebuie să se confrunte cu multe provocări și, din păcate, obezitatea este una dintre ele. Vestea bună este că există modalități de a face față situației, dar voi (ca adolescenți) va trebui să faceți acel pas suplimentar.

Am adunat mai jos cele mai importante cauze ale obezității pentru adolescenți și modalități pentru a face trecerea către un stil de viață mai sănătos. Dacă sunteți părinte, puteți beneficia și dumneavoastră de aceste sfaturi și puteți fi într-o poziție mai bună pentru a vă ajuta copiii.

5 sfaturi sănătoase pentru adolescenți

Adolescența este o perioadă destul de dificilă a vieții, plină de schimbări și posibile probleme, care ne pot genera probleme de încredere în sine. În plus, adolescenții pot fi destul de pretențioși și critici, ceea ce nu ajută deloc în unele situații.

Orice problemă oricât de banală ar putea părea, este imensă în mintea unui adolescent, iar uneori defectele fizice pot fi sursa unor experiențe de coșmar.

În zilele noastre există o presiune constantă în ceea ce privește aspectul și imaginea corporală; revistele, companiile de îmbrăcăminte, anunțurile media care vând un soi de model despre „cum trebuie să arătăm”. Este chiar mai rău într-o epocă în care obezitatea infantilă crește și copiii ajung la pubertate să se îngrașe din cauza tuturor dulciurilor suplimentare pe care le-au consumat în anii anteriori.

Odată ce ați câștigat kilogramele, totul poate fi o muncă grea, tratarea pubertății și tot ceea ce aduce (hormoni, păr, schimbări ale dispoziției), adaptarea la medii noi și pierderea de greutate. De unde să începem? Ei bine, mai jos am adunat câteva sfaturi care vă pot ajuta să ajungeți pe drumul cel bun.

Nu disperați

Modificările de greutate au venit odată cu pubertatea? Acest lucru este normal în pubertate; în acest timp hormonii dumneavoastră vor începe să se schimbe (valabil atât pentru băieți, cât și pentru fete). Practic, corpul se află în tranziția de a deveni adult, iar fetele vor experimenta ciclul menstrual, în timp ce băieților le va crește părul facial, iar vocile lor vor deveni mai groase.

Vestea proastă este că, datorită tuturor acestor schimbări hormonale, veți începe să acumulați grăsimi mai ușor și în locuri în care nu ați mai experimentat asta (de exemplu, pe șolduri în cazul fetelor).
Vestea bună este că sunteți încă tineri și vă dezvoltați, iar metabolismul vostru este mai rapid decât al unui adult. Deci, deși nu veți putea scăpa de dulciurile și caloriile suplimentare pe care le-ați consumat în copilărie, ar trebui să puteți renunța acum la ele, mai repede decât adulții. Deci, nu disperați.

Evitați dietele la modă și cu rezultate miraculoase rapide

La vârsta voastră, ultimul lucru pe care vreți să-l faceți este să munciți din greu, nu? Dacă o dietă vă poate face să arătați uimitor în 1 săptămână și mai ales dacă vă promite că puteți mânca orice doriți, de ce să urmați o alimentație sănătoasă?

Probabil o să fie necesară ceva muncă de convingere în legătură cu acest aspect, dar niciodată nu trebuie să apelați la soluții rapide și ușoare, mai ales atunci când este vorba de pierderea în greutate.

În primul rând, aceste soluții, care vin sub forma dietelor la modă, nu funcționează.

Da, probabil că veți pierde câteva kilograme pe o asemenea dietă, pentru că au un total caloric foarte limitat, însă mare parte din această greutate pierdută este apă, iar, în plus, va reveni oricum înapoi după ce reveniți la vechile obiceiuri alimentare. În al doilea rând, dată fiind restricționarea calorică, urmările asupra sănătății pot fi serioase.

Corpurile voastre încă se dezvoltă, deci aveți nevoie de toți nutrienții esențiali și aveți nevoie de energie pentru a crește și a face față unui program ocupat, cum au cei mai mulți adolescenți. Pastilele comerciale, dietele pe bază de fructe, foarte restrictive în calorii sau care implică injecții cu substanțe chimice nici nu ar trebui să intre în discuție.

Rețineți că dacă nu aveți grijă acum de corpurile voastre și de sănătatea voastră, pe viitor veți putea avea probleme serioase.

Apelați la sprijinul adulților din casă

Este posibil să aveți toate intențiile bune de a scăpa de greutatea suplimentară, dar dacă bucătarul casei continuă să facă alimente gustoase, dar care îngrășă, va fi greu. În plus, acești adulți pe care momentan simțiți nevoia să îi cam sfidați, știu și ei unele lucruri, doar au fost în locul vostru la un moment dat în trecut.

Vă pot ajuta, vă pot sprijini, vă pot spune ce tehnici au funcționat pentru ei, vă pot găti mâncarea și pot face totul mai ușor atunci când treceți prin momente mai dificile.

Dacă acest lucru nu vă convinge, să știți că studiile indică faptul că persoanele care beneficiază de sprijin tind să slăbească mai mult și să mențină pierderea, comparativ cu cele care nu au sprijin. Mama, tatăl sau mătușa urmează o dietă? De ce să nu vă alăturați lor și să faceți din asta o aventură de familie?

Dormiți suficient

Bine, unora dintre adolescenți nu le lipsește somnul și, dacă este cazul, au nevoie să petreacă mai mult timp treji. Cu toate acestea, dacă navigarea pe rețelele sociale, trimiterea de mesaje text și studiul nu vă lasă să dormiți, atunci trebuie să faceți o prioritate din a dormi mai mult.

Somnul este vital pentru ca organismul urman să se regenereze și să secrete anumiți hormoni. Lipsa somnului este legată de creșterea în greutate, printre alte probleme. În afară de creșterea în greutate, amintiți-vă că încă creșteți și că aveți nevoie de acești hormoni și procese pentru a vă dezvolta sănătos.

Renunțați la zahăr

Multă lume se zbate cu dependența de zahăr, fără ca măcar să realizeze acest lucru. Zahărul este probabil o mare parte din problema greutății. Zahărul nu este doar cel pe care îl adăugați în ceai sau cafea ori băuturi calde și cereale.

Majoritatea lucrurilor conțin zahăr. Evident, nu veți reuși să eliminați absolut tot zahărul din dietă, dar ar trebui să eliminați tot ceea ce este suplimentar pentru început.

Limitați:

– Dulciurile precum prăjituri, deserturi, înghețată, biscuiți, ciocolată etc.
– Carbohidrații rafinați albi, cum ar fi pastele, pâinea, covrigi, cereale etc. Optați pentru cereale integrale mai sănătoase, dar cu moderație.
– Adăugarea zahărului, cum ar fi în băuturi, iaurturi, cereale etc. Multe dintre ele conțin destul de mult zahăr pe cont propriu.

Veți fi plăcut surprinși de câte calorii veți economisi efectiv și de cât de sănătoși veți fi. În afară de greutatea dumneavoastră, veți observa diferența și alte aspecte neașteptate, precum sănătatea pielii.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tânără zâmbește larg servind o ceașcă de cafea

De ce este sănătoasă fericirea?

Fericirea nu constă doar într-o stare de mulțumire și satisfacție sau într-un grad ridicat de optimism, unele cercetări de specialitate sugerând că fericirea poate avea