5 rezoluții pentru anul acesta

Rezoluțiile de Anul Nou sunt ușor de elaborat, dar pot fi greu de menținut pe tot parcursul anului. După primele câteva săptămâni, rezoluțiile de Anul Nou sunt șterse de pe lista de priorități în majoritatea cazurilor.

Atunci când rezoluțiile sunt nerealiste sau lipsite de practică, sunt greu de menținut. De aceea, v-am pregătit o listă de obiective de sănătate pe care trebuie să vi le propuneți și să le respectați pe toată perioada anului, precum și ce modalități puteți utiliza pentru a le face mai practice.

Somn suficient

Lipsa unui somn bun poate genera mai multe daune decât doar senzația de oboseală resimțită a doua zi. Potrivit unui studiu din 2012 din Annals of Internal Medicine, somnul poate afecta rata metabolică și sensibilitatea la insulină. Participanții la cercetare au înregistrat un nivel semnificativ scăzut de sensibilitate la insulină după 4 nopți consecutive în care au dormit doar 4,5 ore pe noapte.

Lipsa cronică sau acută de somn poate crește direct riscul de obezitate și diabet prin reducerea sensibilității la insulină. Dacă încercați să slăbiți, dar nu dormiți suficient noaptea, acest lucru vă poate sabota eforturile.

Cât de mult somn este suficient? Desigur, fiecare individ este diferit în felul lui, dar în general 8-9 ore este considerată o cantitate adecvată de somn pe noapte. Calitatea somnului este, de asemenea, importantă. Dacă somnul nu este sănătos, rata metabolică și sensibilitatea la insulină pot fi în continuare afectate.

Pentru a vă ajuta să vă odihniți mai bine pe timp de noapte, setați-vă un obiectiv de a lua o pauză de o oră de la tehnologie înainte de culcare. Evitați să utilizați telefonul, computerul sau televizorul din pat. Această pauză de tehnologie vă poate ajuta să vă relaxați mintea înainte de culcare, ceea ce vă poate ajuta să adormiți mai repede.

Mergeți la culcare mai devreme și asigurați-vă că mediul dormitorului dumneavoastră este pregătit pentru un somn optim. Asta se traduce prin liniște, întuneric și temperatură confortabilă.

Stres și anxietate

Conform statisticilor, tulburările de anxietate sunt cele mai răspândite tulburări din Europa, aproximativ 5,4% din populație suferind de un tip de tulburare anxioasă, adică aproximativ 25 de milioane de oameni. Anxietatea poate crește riscul de hipertensiune, tulburări gastro-intestinale, disfuncție metabolică sau artrită.

Nivelurile de anxietate sunt mai ridicate decât în trecut din mai multe motive, inclusiv din cauza faptului că și copiii prezintă mai multă anxietate, comparativ cu decenii în urmă. Stresul pare să crească, de asemenea, pe măsură ce îmbătrânim. În acest context probabil că vă întrebați cum ați putea combate această tendință de anxietate aflată în continuă creștere?

Un obiectiv pentru Anul Nou pentru a ajuta la scăderea anxietății este reprezentat de dedicarea de mai mult timp pentru activități relaxante. Rezervați-vă timp pentru activități plăcute precum exerciții fizice, tricotat, voluntariat, yoga, citit sau socializare. Aceste activități pot părea că sunt ușor de dat la o parte, însă trebuie să vă propuneți să le mențineți în programul dumneavoastră.

În loc să vă concentrați asupra grijilor și a problemelor, mutați-vă atenția asupra lucrurilor pentru care sunteți recunoscători. Păstrați un jurnal cu lucrurile pentru care aveți de ce să vă bucurați pe toată perioada anului, în loc să vă gândiți doar la ce nu aveți sau ce nu este pe placul dumneavoastră. Gândurile pozitive vă pot ajuta și să aveți o calitate mai bună a somnului.

Efectuați mai multă mișcare fizică

Aproape toți știm deja că exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătate și reduc riscul de boli, precum bolile cardiovasculare și diabetul. Un obiectiv obișnuit de Anul Nou constă în pierderea în greutate, efectuarea de exerciții fizice și o stare generală mai bună de sănătate. Cu toate acestea, acest obiectiv poate fi, de asemenea, susceptibil să cadă în uitare pe măsură ce timpul trece.

Așadar, un alt obiectiv pe care trebuie ni-l propunem, în plus față de sau în loc de a ne face un abonament la sală, este să ne mișcăm mai mult pe parcursul fiecărei zile. În loc să vă concentrați doar pe antrenamentele fizice, luați în calcul și restul timpului, care poate fi la fel de important pentru riscurile de sănătate.

Odată cu dezvoltarea tehnologiei și apariția locurilor de muncă sedentare, mișcarea fizică generală în timpul zilei în majoritatea cazurilor este drastic scăzută. Faptul că acum stăm cu toții mai mult jos este o problemă predominantă, ceea ce la mijlocul secolului al XX-lea era ceva nemaiauzit.

Setați-vă un obiectiv de a face un fel de mișcare fizică o dată la fiecare 30 sau 60 de min pe zi. Poate fi ceva la fel de simplu ca o scurtă plimbare în jurul biroului de lucru sau urcatul și coborâtul unor scări din clădire. Simplul fapt că veți face pauze în loc să stați jos în mod constant, va avea unele beneficii pentru sănătate.

Optați pentru alimente întregi

Setați-vă un obiectiv de a limita alimentele procesate, în timp ce consumați alimente făcute de la zero cât mai mult posibil. Poate fi mai ușor să începeți cu încercarea de a vă găti toate mesele cel puțin 3 zile pe săptămână. Când devine ușor, avansați până la patru sau cinci zile.

În loc să vă concentrați asupra unui număr anume de calorii, concentrați-vă pe calitatea caloriilor. Consumați fructe întregi, naturale, legume, cereale integrale, proteine slabe și lactate în loc de preparate congelate, conservate sau alimente prefabricate, pline de ingrediente artificiale.

Acest lucru necesită o anumită planificare din timp, dar în cele din urmă poate contribui la scăderea riscului pentru o serie de boli cronice.

Alegeți producători locali ori de câte ori este posibil

Consumul de alimente produse local se poate traduce într-un conținut nutrițional mai mare al alimentelor. Produsele cultivate local sunt proaspete și adesea culese exact la momentul coacerii, ceea ce ar putea însemna un conținut crescut de nutrienți și antioxidanți. Produsele locale pot fi mai dificil de obținut în anumite zone, în funcție de sezonul de vegetație, așa că încercați să vă adaptați în funcție de fiecare sezon în parte.

În plus, gândiți-vă că susțineți producătorii și economia locală. Așadar, un alt obiectiv pe care vi-l puteți propune constă în creșterea gradului de cumpărare de la producătorii locali.

Concluzie

Prin urmare, există cinci obiective generale pentru o stare generală de sănătate mai bună, și anume: un somn suficient, mai puțin stres, mai multă mișcare fizică, consumul unei diete bazate pe alimente întregi, preferabil achiziționate de la producătorii locali. Stabiliți obiective specifice, tangibile, care se încadrează în aceste categorii umbrelă, dacă vreți cu adevărat să reușiți în ceea ce vă propuneți.

Exemplele includ: deconectați-vă de la aparatele electronice cu o oră înainte de culcare, gătiți-vă toate mesele de la zero cel puțin 3 zile pe săptămână, faceți pauze de mișcare fizică în fiecare oră și faceți-vă timp pentru activități relaxante, care vă pot ajuta să controlați eficient nivelurile de stres.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *