sarea-este-una-din-principalele-surse-de-sodiu
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

5 moduri simple de a reduce aportul de sodiu

Sarea vine sub multe forme. Există sare rafinată, care este sare de masă obișnuită, făcută din clorură de sodiu. Aceasta este probabil ceea ce este în solnița celor mai mulți dintre noi. Apoi, există sare de mare, care este nerafinată și provine de fapt din apă de mare.

Sarea de mare este de obicei mai scumpă decât sarea de masă obișnuită. Deoarece este nerafinată, este comercializată ca fiind mai naturală și mai sănătoasă, dar are totuși aceeași valoare nutritivă ca și sarea de masă.

Sarea este utilizată pentru aromatizarea alimentelor și este utilizată pentru conservarea alimentelor, astfel încât acestea să dureze mai mult. Acesta este motivul pentru care există atât de mult sodiu în alimentele procesate și, odată cu consumul crescut de alimente procesate, acesta este motivul pentru care atât de mulți oameni au o dietă foarte bogată în sodiu.

Sodiul prezintă multe riscuri pentru sănătate

Un aport prea mare de sodiu în dieta dumneavoastră are multe consecințe negative și poate duce la hipertensiune arterială, boli de rinichi și boli de inimă. Odată cu consumul crescut de mâncăruri rapide și alimente procesate, aportul de sodiu a crescut de-a lungul anilor, în special în țările occidentale.

Alimentele proaspete conțin foarte puțin sodiu. Când alimentele sunt procesate, cantitatea de sodiu crește semnificativ. De exemplu, un cartof copt simplu conține aproximativ 12 mg de sodiu; dar, după ce a fost procesat și transformat în chipsuri de cartofi, aceeași dimensiune de servire conține peste 500 mg de sodiu!

Sodiul oferă beneficii

Deși sodiul are o reputație proastă, este foarte important să îl includem în dietele noastre. Sodiul este considerat un mineral esențial și este necesar pentru ca organismul să funcționeze corect. Este necesar pentru menținerea echilibrului acid-bazic adecvat în fluidele corporale; ajută la menținerea cantității corecte de apă din sânge și țesuturile corpului; și este necesar ca mușchii și nervii să funcționeze corect.

Se recomandă atât bărbaților, cât și femeilor să consume aproximativ 1.500 mg de sodiu pe zi, pentru ca organismul să funcționeze corect. Nici un consum prea mic de sodiu nu este indicat și provoacă efecte secundare, cum ar fi slăbiciune, apetit slab, crampe musculare, cefalee și inflamație.

Consumăm prea mult sodiu în dietele noastre

Conform celui de-al treilea studiu național de examinare a sănătății și nutriției, bărbații și femeile adulte au consumat în principal între aproximativ 3.000 mg și 4.659 mg de sodiu pe zi. Se recomandă să nu se depășească 2.300 mg pe zi, astfel încât unii oameni consumau mai mult decât dublul recomandării!

Conținutul de sodiu din alimentele procesate și cele de tip fast-food este deja foarte mare. Dar, chiar și adăugarea de sare la alimentele neprelucrate poate fi foarte periculoasă. O linguriță de sare conține 2.300 mg de sodiu, care este cantitatea maximă recomandată pentru întreaga zi. Deci, dacă adăugați sare la mâncare, poate doriți să o măsurați mai întâi.

Ce puteți face pentru a reduce aportul de sodiu

Nu folosiți atât de multă sare pentru a da gust alimentelor

Deși condimentarea cu sare este ușoară și poate adăuga foarte multă aromă mâncării dumneavoastră, va crește cu ușurință aportul zilnic de sodiu. De asemenea, este atât de ușor de utilizat într-o cantitate prea mare. Cu excepția cazului în care sunteți foarte atenți cu solnița sau dacă vă măsurați sarea, ar trebui să alegeți să vă aromatizați alimentele cu alte condimente.

Puteți încerca diferite condimente, dar atenție, deoarece unele condimente conțin sare. Puteți folosi ierburi proaspete sau uscate, suc de lămâie, usturoi, oțet, ceapă sau alte condimente fără sare pentru a vă aromatiza alimentele. Există chiar și amestecuri de condimente care nu conțin sare.

Reduceți alimentele procesate pe care le consumați

Este posibil să nu fie la fel de convenabil și ușor pentru dumneavoastră, dar aceste alimente ascund o mulțime de sodiu. Alimentele ambalate, chiar și cele despre care ați crede că sunt sănătoase, precum supa, conțin foarte mult sodiu. După un timp, s-ar putea să nu vă mai placă nici măcar gustul lor și chiar să vă dați seama că au un gust prea sărat.

Cel mai bine este să consumați alimente proaspete cât mai aproape de starea lor naturală. Evitați conservele de fructe și legume; și, în schimb, alegeți legume proaspete sau congelate. Alegeți carne proaspătă în loc de carne care a fost murată în sare, cum ar fi slănina. Evitați cereale ambalate care conțin pachete de condimente; și alegeți cereale simple pe care le puteți condimenta dumneavoastră.

Încercați versiunile cu mai puțin sodiu ale alimentelor preferate

Unora nu le plac atât de mult, dar cu siguranță merită să încercați să aflați dacă vă place. Multe produse precum supe, băuturi precum suc de roșii, biscuiți și chipsuri au versiuni cu conținut scăzut de sodiu. Pentru ca un produs să fie etichetat cu conținut scăzut de sodiu, acesta trebuie să conțină 140 mg sau mai puțin sodiu per porție.

Dacă este redus de sodiu, trebuie să conțină cu 75% mai puțin sodiu decât versiunea sa completă de sodiu. Produsele ușor sărate trebuie să conțină cu 25% mai puțin sodiu decât versiunea cu sodiu complet și produsele fără sare adăugată nu au sare. Produsele fără sodiu trebuie să conțină mai puțin de 5 mg sodiu pe porție.

Evitați produsele etichetate ca fiind fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi dacă doriți să mâncați alimente procesate.

Aceste alimente pot conține mai multe grăsimi decât versiunile cu grăsime completă. Când grăsimea este redusă într-un aliment, ea trebuie înlocuită cu altceva pentru ca alimentele să-și mențină gustul. În majoritatea cazurilor asta include adăugarea de mai multă sare sau zahăr. Aceasta include chiar și versiunile de sos pentru salate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi.

Când mâncați în oraș, alegeți alimente cu un conținut scăzut de sodiu

Multe restaurante au informații nutriționale pentru alimentele lor. Puteți consulta informațiile nutriționale înainte de a decide ce să mâncați. Mulți burgeri sau sandvișuri, în special din restaurantele de tip fast-food, conțin peste 1.000 mg de sodiu. Chiar și o salată poate conține atât de mult!

Dacă informațiile nutriționale nu sunt disponibile, puteți întreba ospătarul care sunt alimentele cu conținut scăzut de sodiu.

Acestea sunt doar câteva dintre modalitățile prin care puteți reduce cantitatea de sodiu pe care o consumați. S-ar putea să nu pară ușor, dar după un timp, s-ar putea să nu mai observați nici măcar vreo diferență, iar corpul dumneavoastră vă va mulțumi.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Femeie tânără bea un pahar de apă pentru hidratare

Cum să bei mai multă apă?

5 pași ușori pentru a bea mai multă apă Cu toții am auzit că ar trebui să bem mai multă apă pentru o sănătate optimă

Suc natural din fructe și legume

Sucul de legume V8 este bun pentru tine?

Majoritatea oamenilor recunosc probabil importanța de a avea suficiente legume în dieta lor, deoarece legumele au un conținut ridicat de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.