Impactul pe care îl pot avea alimentele asupra sănătății a fost studiat de secole. Hipocrate discuta încă din vremuri antice despre importanța alimentației, care uneori poate funcționa ca un medicament. Cercetările de specialitate continuă să dezvăluie modurile pozitive și negative ale alimentelor de a afecta sănătatea.
Consumul de alimente bogate în antioxidanți, fibre, vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali poate avea un impact pozitiv asupra sănătății și poate reduce riscul de multe boli cronice.
În timp ce termenul superaliment nu are o definiție exactă, un superaliment poate fi considerat pur și simplu orice aliment dens în nutrienți, care oferă unele beneficii unice pentru sănătate.
A obține mai multe superalimente în dietă este o strategie excelentă de a obține substanțe nutritive importante fără a adăuga calorii goale.
Deși această listă nu este exhaustivă, aceste 10 superalimente de top sunt ideale pentru a încerca să obțineți mai mulți nutrienți în cadrul dietei.
Sfeclă
O cană de sfeclă conține mai puțin de 60 de calorii și oferă aproximativ 4 grame de fibre, 12% potasiu, 11% vitamina C, 6% fier și 7% magneziu din dozele zilnice recomandate.
Pe lângă furnizarea tuturor acestor vitamine și minerale, sfecla are mulți alți compuși care asigură beneficii unice pentru sănătate.
De exemplu, un studiu din 2012 a constatat că sucul de rădăcină de sfeclă a scăzut tensiunea arterială într-un grup de subiecți adulți.
Sfecla ar putea afecta pozitiv tensiunea arterială deoarece este o sursă de potasiu, dar și datorită nitraților pe care îi conține.
Când sunt digerați, nitrații din sfeclă pot ajuta la dilatarea vaselor de sânge.
Betalainele sunt compușii din sfeclă care conferă culoarea de roșu aprins. Acești compuși sunt antioxidanți, antiinflamatori și pot ajuta în mod specific la combaterea anumitor celule canceroase.
Ghimbir
Ghimbirul a fost folosit de secole ca antidot pentru problemele de natură gastro-intestinală. Studiile de specialitate au confirmat acest remediu antic; compușii din ghimbir pot ajuta la calmarea tractului digestiv și ameliorarea senzației de greață.
Ghimbirul deține, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii puternice care s-au dovedit a fi utile pentru tratarea inflamației legate de osteoartrită și, eventual, pentru scăderea markerilor inflamației asociați anumitor tipuri de cancer.
Rucola
Rucola face parte din grupul de legume crucifere care include și: varză, broccoli, conopidă, varză de Bruxelles etc.
Legumele crucifere conțin compuși speciali de sulf numiți glucozinolați, care s-au dovedit a oferi protecție împotriva daunelor cauzate de agenții cancerigeni.
Unele studii au arătat o asociere între aportul mare de legume crucifere și riscul redus de anumite tipuri de cancer.
Este recomandat să obțineți o varietate de legume crucifere în dieta dumneavoastră pentru a obține cele mai multe beneficii pentru sănătate.
Încercați să adăugați rucola ca parte a aportului dumneavoastră de verdețuri cu frunze verzi; poate fi un plus ideal în paste, salate, piureuri, supe sau feluri de mâncare cu ouă.
Usturoi
Usturoiul este un aliment folosit de secole în multe culturi antice. De fapt, multe din aceste culturi, care nu s-au intersectat niciodată, au folosit usturoiul ca tratament pentru afecțiuni similare, inclusiv: tulburări hepatice, tuberculoză, diabet, febră sau bronșită.
Usturoiul a fost demonstrat în cadrul studiilor de specialitate că poate să reducă riscul de cancer la plămâni și glioblastom.
Usturoiul conține, de asemenea, compuși care pot aduce beneficii sănătății inimii, fiind și o sursă de antioxidanți.
Linte
Toate leguminoasele sunt o sursă de fibre și proteine; doi nutrienți care vă ajută să vă simțiți mulțumiți mult timp după ce ați mâncat.
O porție de leguminoase oferă cel puțin 20% din doza zilnică recomandată de fibre. În afară de aceasta, lintea este o sursă de fier, magneziu, potasiu, vitamina B6 și antioxidanți.
Un studiu din 2001 a constatat, de asemenea, o asociere inversă între aportul de leguminoase și riscul de boli coronariene. Cercetătorii au concluzionat că un aport mai mare de leguminoase poate fi un pas important pentru prevenirea bolilor coronariene.
Mai puțin de 10% dintre adulți mănâncă leguminoase în fiecare zi. Un studiu din 2009 a concluzionat că aportul crescut de linte și leguminoase poate îmbunătăți calitatea dietei.
Ciocolată neagră
Un aport de 30 de grame pe zi de ciocolată neagră poate fi considerat parte a unei diete sănătoase și echilibrate.
Ciocolata neagră are compuși care pot ajuta la scăderea colesterolului LDL, la scăderea riscului de formare a cheagurilor de sânge, la scăderea tensiunii arteriale și la creșterea nivelului de serotonină și endorfină din creier.
Ciocolata neagră este, de asemenea, o sursă de magneziu, calciu și potasiu.
Rețineți că beneficiile de sănătate ale ciocolatei sunt asociate numai cu ciocolata neagră, nu și cu alte tipuri de ciocolată.
Cu cât procentul de cacao este mai mare înseamnă de obicei că există mai mulți compuși benefici în ciocolată.
Afine
Au fost multiple beneficii pentru sănătate asociate cu afinele, pe baza a numeroase studii de specialitate.
Conform Consiliului Highbush Blueberry din SUA, afinele s-au dovedit a fi asociate cu: sursă puternică de antioxidanți, proprietăți anti-îmbătrânire, scăderea colesterolului și beneficii pentru vedere.
Potrivit American Chemical Society, unele studii de specialitate sugerează faptul că afinele ar putea contribui și la scăderea riscului de demență.
Mere
Este posibil ca merele să nu fie la fel de strălucitoare sau exotice ca alte fructe, dar asta nu înseamnă că ar trebui să fie trecute cu vederea, mai ales ținând cont de valoarea lor nutritivă.
Conform Live Science, merele sunt unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le puteți consuma.
Merele au un conținut ridicat de antioxidanți care s-ar putea traduce în protecție împotriva bolilor de inimă și a riscului de cancer.
Avocado
Avocado furnizează aproape 20 de vitamine și minerale pe o porție de 30 de grame, inclusiv: vitamine B, fibre, fier, magneziu, potasiu, vitamina C, vitamina E și vitamina K.
Avocado conține, de asemenea, antioxidanții licopen și beta caroten, care pot proteja celulele oculare de deteriorarea degenerescenței maculare și a cataractei.
Avocado poate avea o reputație mai puțin bună, deoarece este mai bogat în grăsimi, dar grăsimile din avocado sunt în mare parte sănătoase pentru inimă.
Nucile
Un alt aliment bogat în grăsimi sănătoase pentru inimă sunt nucile. La fel ca toate celelalte tipuri de nuci, nucile sunt o sursă bună de grăsimi, fibre și proteine sănătoase pentru inimă.
Nucile sunt o sursă bună de vitamina E antioxidantă, de asemenea, furnizează magneziu, vitamina B6 și fier.
Este recomandat să consumați aproximativ 30 de grame în majoritatea sau în toate zilele săptămânii.
Nu vă speriați de adăugarea nucilor în dieta dumneavoastră doar pentru că sunt mai bogate în calorii și grăsimi.
Studiile de specialitate au indicat faptul că aportul unei porții moderate de nuci nu crește în mod considerabil riscul de creștere în greutate.