Majoritatea dintre noi știm ce ar trebui să mâncăm și ce nu ar trebui. Știm cu toții că nu este bine să optăm pentru chipsuri de cartofi sau bomboane și că fructele sau iaurtul ar fi o alegere mult mai sănătoasă, dar când ceva are un gust foarte bun, uneori este dificil să nu îl consumăm.
Dezvoltarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase și învățarea de a face alegerile corecte și dorința de a face alegerile corecte din nou și din nou este ceva care va veni odată cu timpul.
Trebuie să luăm decizia că vrem să începem să mâncăm mai sănătos și să nu o facem doar temporar, ci mai degrabă sub forma unei schimbări permanente a stilului de viață.
Conținut:
Cum să dezvoltați obiceiuri alimentare mai sănătoase
Faceți o listă de produse alimentare
Decideți din timp ce veți mânca în fiecare săptămână, faceți o listă de produse alimentare și nu cumpărați nimic care nu este pe listă. Acest lucru vă va împiedica să cumpărați acea pungă de chipsuri pe care o veți pune automat în coșul de cumpărături, deoarece arată apetisantă.
Micul dejun este important
Începeți fiecare zi cu un mic dejun sănătos, bine echilibrat. Acest lucru vă va oferi energie și vă va controla foamea pentru restul zilei. Cel mai bine este să alegeți ceva care conține proteine și carbohidrați, cum ar fi o felie de pâine prăjită din grâu integral, cu unt de migdale și banane feliate.
Evitați să vă privați de alimente
Nu vă privați de alimente. Dacă faceți acest lucru, veți avea mai multe șanse de a mânca excesiv la un moment dat. Puteți mânca alimente, care nu sunt la fel de bune pentru dumneavoastră, cu măsură, atâta timp cât consumați alimente care sunt bune pentru dumneavoastră de cele mai multe ori.
Dacă alegeți să mâncați aceste alimente, încercați să serviți o singură porție. De exemplu, dacă mâncați chipsuri de cartofi, iar dimensiunea de servire este de 14 chipsuri, respectați porția și mâncați doar atât.
Ascultați-vă corpul
Acordați atenție felului în care alimentele vă fac să vă simțiți. Mulți oameni mănâncă alimente care îi fac să se simtă rău după ce au terminat de mâncat. De exemplu, dacă de fiecare dată când mâncați o bucată de tort, vă simțiți rău, este clar că nu merită să îl consumați indiferent de ce gust are.
Ascultați-vă corpul – puteți începe să eliminați alimentele despre care știți că nu sunt bune pentru dumneavoastră, gândindu-vă cum vă vor face să vă simțiți înainte de a le consuma.
Faceți fructele și legumele accesibile
Păstrați o mulțime de fructe și legume proaspete în jur pentru atunci când vă este foame. Puteți felia fructele și legumele și le puteți lăsa în frigider pentru momentele în care căutați ceva de mâncare. În acest fel, vor fi la fel de accesibile ca o pungă de chipsuri atunci când doriți o gustare.
Alegeți cu înțelepciune când serviți masa în oraș
Când mergeți la un restaurant, fiți cu adevărat atenți la ceea ce mâncați. Alimentele din restaurante conțin adesea mult mai multe calorii și grăsimi decât dacă aceleași alimente ar fi fost gătite acasă. Caloriile se pot aduna cu adevărat mai ales dacă obișnuiți să mâncați în mod regulat. Chiar și salatele pot fi foarte bogate în calorii și grăsimi.
Unele restaurante au început să posteze informații nutriționale în meniurile lor. Este important să fiți atenți. Pe lângă asta, puteți să comandați un aperitiv în loc de un platou sau dacă comandați un platou, cereți ca jumătate din porție să fie pusă la pachet.
Puteți oricând să adresați ospătarului întrebări despre modul în care sunt gătite preparatele sau despre diferite ingrediente și puteți chiar să faceți cereri speciale, cum ar fi sosul să fie adus separat.
Citiți eticheta alimentelor
Aflați cum să citiți etichetele nutriționale dacă nu știți deja cum. Făcându-vă un obicei din a citi eticheta nutrițională înainte de a cumpăra ceva, puteți decide dacă este ceva ce doriți cu adevărat să cumpărați.
Este bine să căutați alimente sărace în calorii și grăsimi și mai bogate în proteine și fibre. De asemenea, verificarea conținutului de sodiu este o idee bună, deoarece recomandarea actuală este de a limita aportul de sodiu la mai puțin de 2.300 mg pe zi.
Citind ingredientele, este bine să evitați alimentele care conțin mai puține ingrediente și să evitați alimentele care conțin ingrediente pe care nu le puteți pronunța.
Bucurați-vă de mâncare
Rezervați-vă timp atunci când mâncați astfel încât să nu fiți grăbiți și să terminați totul într-o secundă. Stați jos și doar bucurați-vă de mâncare. Mulți dintre noi suntem atât de grăbiți, încât nici nu avem timp să mestecăm corespunzător mâncarea.
Acest lucru nu numai că poate provoca probleme digestive, dar vă poate determina și să mâncați excesiv, deoarece nu vă veți simți plini decât mult mai târziu.
Deci, încercați să vă așezați și să mestecați mâncarea bine, de obicei de aproximativ 30 de ori, până când nu mai aveți bucăți solide de mâncare în gură. De asemenea, pune-ți furculița jos între mușcături. Când începeți să vă simțiți plini, nu mai mâncați. Este mult mai bine să vă simțiți mulțumiți, mai degrabă decât să vă supraîncărcați.
Nu săriți peste mese
Nu săriți peste mese. Este foarte important să vă asigurați că mâncați cel puțin 3 mese pe zi, mic dejun, prânz și cină. Dacă alegeți să serviți gustări între mese, asta depinde de dumneavoastră.
Dacă omiteți mesele, o să vă fie foame și atunci când vă este foame, este mai probabil să mâncați primul lucru care vă iese în cale, care de cele mai multe ori nu intră în categoria alimentelor sănătoase. De asemenea, este mai probabil că veți mânca în exces la următoarea masă.
Urmăriți dimensiunile porțiilor
Urmăriți dimensiunile porțiilor. Dimensiunile porțiilor s-au mărit de-a lungul anilor și nerespectarea dimensiunilor porțiilor de servire vă poate determina să mâncați excesiv. Când mâncați carne, ar trebui să serviți aproximativ 100 de grame, adică o bucată aproximativ cât o palmă sau un pachet de cărți.
O porție de paste, orez sau cereale este doar ½ cană. O porție de nuci sau semințe este ¼ ceașcă. Porțiile de fructe și legume sunt de aproximativ ½ cană, cu excepția verdețurilor cu frunze, care este 1 cană.
Dimensiunile porțiilor pentru produsele lactate variază, deci asigurați-vă că ați citit mai întâi eticheta. O porție de grăsime este de doar 1 linguriță. Poate doriți să începeți să vă măsurați alimentele doar pentru a vă face o idee despre cum ar trebui să arate o dimensiune a porției. De asemenea, vă poate ajuta să utilizați farfurii mai mici, astfel încât va părea că mâncați aceeași cantitate de alimente.
Luați-o treptat
Acestea sunt doar câteva sugestii despre cum să dezvoltați obiceiuri alimentare sănătoase. A mânca sănătos nu este ceva care se va întâmpla peste noapte. Puteți încerca una dintre aceste metode sau le puteți încerca pe toate, dar este mai indicat să nu le încercați simultan.
Pentru ca noile dumneavoastră obiceiuri alimentare să fie menținute, ar trebui să fie un proces treptat. În caz contrar, s-ar putea să vă frustrați și să renunțați. La fel ca în orice alt caz, cu timpul va deveni mai ușor.