10 alimente care luptă împotriva celulitei

Celulita este coșmarul oricărei femei și este ceva de care femeile doresc să scape, indiferent de vârstă și greutate. Există afirmații că anumite alimente pot lupta împotriva celulitei, dar este adevărat sau doar un alt mit? Să aflăm.

Ce este celulita?

Celulita este o afecțiune văzută ca fiind jenantă, care afectează într-un fel majoritatea femeilor post pubescente. Termenul se referă la aspectul îngropat al pielii, cel mai adesea prezent pe coapse, șolduri și fese sau alte zone în care există depozite mari de grăsime.

Celulita este cauzată de depuneri neuniforme de grăsime chiar sub suprafața pielii, care produc efectul de coajă de portocală. Cu toate acestea, celulita nu este cauzată doar de grăsime și chiar și cea mai subțire dintre femei suferă adesea de celulită. De fapt, este cauzată de efectul țesutului conjunctiv al grăsimii și al mușchilor. Acestea fiind spuse, excesul de grăsime exacerbează cu siguranță starea și face aspectul să fie mai inestetic.

De ce celulita este mai frecventă la femei?

Sub piele există un strat de țesut care este folosit pentru a atașa pielea de mușchi. La bărbați, acest țesut are un model diagonal sau transversal, care este neted și continuu. Din păcate, la femei, acest țesut conjunctiv rulează vertical și, deoarece este atașat de piele, creează camere care prind grăsimea, pentru a produce efectul cu gropițe.

Ce cauze are celulita?

Elasticitatea pielii

Pe măsură ce îmbătrânim, țesutul conjunctiv își pierde elasticitatea și nu își păstrează aspectul neted pe care îl avea în tinerețe. Modificările hormonale fac țesutul conjunctiv mai rigid și mai puțin elastic, iar acest lucru combinat cu o creștere a celulelor adipoase începe să provoace celulita. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră își pierde și elasticitatea, iar aspectul celulitei este mai pronunțat.

Dietă Yo-Yo

Regimul Yo-Yo poate contribui și el la celulită, deoarece creșterea și pierderea în greutate continue pot face pielea să fie mai puțin elastică și, prin urmare, poate înrăutăți aspectul celulitei.

Genetica

Din păcate, celulita este controlată în mare parte de genetică și dacă există o predispoziție pentru această afecțiune, puteți face foarte puțin pentru a o combate.

Dieta și exercițiile fizice previn celulita?

Deși nu puteți elimina celulita, există diverse metode despre care se crede că îmbunătățesc aspectul pielii afectate. În general, se crede că o dietă sănătoasă cu conținut scăzut de grăsimi va ajuta la scăderea stratului de grăsime de sub piele, ceea ce ajută la reducerea la minimum a apariției celulitei.

O dietă bună poate contribui, de asemenea, la menținerea sănătății și elasticității pielii și a țesutului conjunctiv. O dietă care descurajează retenția de apă evitând un aport mare de sare poate îmbunătăți și aspectul pielii. De asemenea, este important să nu fumați și să rămâneți bine hidratați.

Exercițiile sunt utile în special pentru combaterea celulitei, deoarece reduc la minimum grăsimea corporală, îmbunătățesc circulația și tonifiază mușchii în zonele care sunt deosebit de sensibile la celulită, cum ar fi coapsele, fesele și abdomenul. Se crede că circulația crescută ajută la menținerea sănătății și elasticității pielii și a țesutului conjunctiv și, de asemenea, contribuie la minimizarea retenției de lichide și la eliminarea deșeurilor toxice din organism.

Anumite alimente pot ajuta la combaterea celulitei?

Deși consensul general este că o dietă sănătoasă, cu conținut scăzut de grăsimi saturate, bogată în fructe și legume, proteine slabe și fibre și săracă în grăsimi saturate și alimente procesate, va ajuta la reducerea celulitei, există foarte puține dovezi științifice care să susțină utilizarea anumitor alimente pentru combaterea activă a celulitei.

Alimentele recomandate sunt, în general, cele care conțin substanțe nutritive sau au proprietăți care, în teorie, ar trebui să ajute la îmbunătățirea sănătății pielii și a țesutului conjunctiv și la minimizarea formării grăsimilor. În general, aceste tipuri de alimente se găsesc toate într-o dietă sănătoasă echilibrată.

Zece alimente care luptă împotriva celulitei

Apă

Deși nu este un aliment din punct de vedere tehnic, apa se dovedește a fi cea mai eficientă în reducerea aspectului celulitei. Un nivel optim de hidratare este esențial pentru o piele sănătoasă, care la rândul său ajută la ascunderea aspectului celulitei. Celulele adipoase apar mai proeminente sub pielea nesănătoasă deshidratată, astfel încât consumul continuu de apă pe tot parcursul zilei este esențial pentru a îmbunătăți aspectul zonelor cu probleme.

De asemenea, poate fi benefic să consumați alimente cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi pepene galben, struguri, roșii, legume cu frunze și castraveți. Acestea nu numai că vă oferă un plus de lichide, dar conțin și substanțe nutritive valoroase și sunt sărace în calorii, ceea ce poate ajuta la reducerea formării grăsimilor.

Acizi grași esențiali

Se crede că alimentele bogate în acizi grași omega-3 și 6 îmbunătățesc aspectul celulitei. Aceștia trebuie obținuți din alimente. Se crede că aceste tipuri de grăsimi îmbunătățesc sănătatea vaselor de sânge și, prin urmare, circulația, ducând la scăderea aspectului celulitei.

Sursele bune de omega-3 includ somon, sardine, ulei de canola și măsline și nuci. Acizii grași omega-6 se găsesc în alimente precum uleiul de șofran și floarea-soarelui și fasolea de soia.

Grăsimi nesaturate

S-a demonstrat că grăsimile mono și polinesaturate au efecte benefice asupra sănătății pielii. Consumând alimente bogate în aceste tipuri de grăsimi, sănătatea pielii dumneavoastră se poate îmbunătăți, minimizând aspectul celulitei. Sursele bune de grăsimi mono și polinesaturate includ nuci și semințe de avocado, uleiuri vegetale precum canola sau măsline și pește.

Proteine slabe

O dietă bogată în proteine slabe poate ajuta la creșterea sațietății, ceea ce vă determină să consumați mai puține calorii. La rândul său, acest lucru duce la mai puțină acumulare de celule adipoase în zonele cu probleme, diminuând aspectul celulitei.

O dietă bogată în proteine ajută, de asemenea, la construirea mușchilor, ceea ce poate ajuta la conferirea unui aspect mai tonifiat zonelor afectate. Surse bune sunt peștele și fructele de mare, nucile, carnea slabă cu grăsime vizibilă îndepărtată și puiul fără piele.

Cereale integrale

Cerealele integrale furnizează vitamine, minerale și fibre dietetice valoroase în dieta noastră. Centrul medical al Universității din Maryland sugerează o dietă bogată în fibre, pentru persoanele care doresc să evite celulita, deoarece o dietă bogată în fibre este benefică pentru gestionarea greutății și, de asemenea, poate îmbunătăți sănătatea pielii datorită grăsimilor sănătoase din semințe.

Pentru a crește aportul de cereale integrale, alegeți soiuri integrale de pâine și cereale, orez brun și paste și încercați alimente precum quinoa și orz.

Fructe

Fructele sunt esențiale în orice dietă sănătoasă pentru a oferi o gamă largă de vitamine și fibre. Majoritatea fructelor sunt, de asemenea, bogate în lichide și sărace în calorii, ceea ce le face ideale pentru pierderea în greutate și îmbunătățirea celulitei.

Unele surse au sugerat că bananele și papaya sunt deosebit de eficiente în prevenirea celulitei datorită conținutului ridicat de potasiu. S-a sugerat că potasiul scade retenția de apă și crește drenajul limfatic, ceea ce poate îmbunătăți celulita, dar există puține dovezi științifice care să susțină acest lucru. Afinele și alte fructe de pădure pot fi, de asemenea, benefice datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți.

Legume

De asemenea, bogate în lichide și substanțe nutritive și sărace în calorii, legumele sunt ideale pentru controlul greutății. Deși lipsesc dovezile științifice, sparanghelul a fost adesea sugerat a fi benefic în lupta cu celulita datorită conținutului său de acid folic. Unii sugerează că acidul folic ajută la stabilizarea schimbărilor de dispoziție și la scăderea nivelului de stres, care indirect poate afecta depozitarea grăsimilor în organism.

Proteine pe bază de plante

Proteinele pe bază de plante pot fi, de asemenea, benefice pentru cei cu celulită sau pentru cei care încearcă să o prevină, deoarece ajută la construirea mușchilor în loc de grăsimi și pot ajuta la întărirea celulelor existente. Sursele bune includ leguminoasele, fasolea și mazărea, quinoa și bulgurul.

Alimente bogate în vitamina C

Există unele dovezi că aportul ridicat de vitamina C poate crește nivelul de colagen, care este o proteină care se găsește în țesuturile conjunctive ale corpului. Acest lucru poate întări țesuturile și reduce aspectul celulitei. Sursele bune de vitamina C includ fructe precum portocale, lămâi, fructe de pădure și ananas.

Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul sau varza conțin un antioxidant cunoscut sub numele de luteină. Există unele dovezi conform cărora această substanță poate crește nivelul de hidratare și elasticitate al pielii și, în acest fel, reduce aspectul celulitei datorită sănătății îmbunătățite a pielii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *