Destul de mulți indivizi sunt dispuși să încerce tot felul de alimente neconvenționale în încercarea de a reduce greutatea corporală. Consumul unui singur aliment principal sau a unui grup alimentar, ori combinații bizare de alimente, sunt doar câteva exemple de diete pe care oamenii le urmează pentru a slăbi. Printre acestea se numără și consumul saramurii de la castraveții murați, care este asociat cu pierderea în greutate.
Cu toate acestea, există vreo validitate a presupunerii că saramura castraveților murați poate ajuta în procesul de pierdere în greutate? Cât de multă saramură este necesar să consumați în acest sens?
Atunci când analizați dacă un aliment sau o activitate vă poate ajuta să slăbiți, trebuie întotdeauna să țineți cont de întregul stil de viață și de dieta alimentară. Dacă doar adăugați saramură de castraveți murați în dieta dumneavoastră, nu veți genera în mod automat o întreagă transformare a modului în care corpul dumneavoastră arde grăsimile.
Saramura castraveților murați este, de asemenea, asociată cu ameliorarea crampelor musculare sau rehidratarea organismului în urma unor sesiuni lungi de antrenamente fizice. Saramura este bogată în electroliți, precum sodiul, care în teorie poate fi util pentru rehidratare și contracții musculare.
Cu toate acestea, nu există dovezi clare care să susțină beneficiile saramurii castraveților murați în legătură cu aceste afecțiuni.
Conținut:
Cum ar putea saramura de la castraveții murați să contribuie la stimularea metabolismului?
Castraveții murați se fac prin introducerea castraveților într-o saramură făcută din apă și oțet, de obicei folosindu-se oțet de mere. Se pot adăuga și alte condimente și arome, cum ar fi usturoiul sau mărarul.
Rețetele pot varia, însă metoda este de obicei aceeași: castraveții sunt puși într-o soluție hipertonică.
Prin urmare, castraveții sunt puși într-o soluție care are mai multe particule și electroliți, decât castraveții în sine. Când castraveții se află în saramură, apa din ei este eliminată în lichidul din jur, în timp ce particulele din saramură intră în castraveți.
Principalul motiv pentru care consumul de saramură a devenit popular pentru pierderea în greutate, se datorează conținutului de oțet. Oțetul este o sursă de acid acetic. Unele studii efectuate pe animale au descoperit că acidul acetic a ajutat la suprimarea acumulării de grăsime corporală.
Nu există multe studii efectuate pe organisme umane privind efectul acidului acetic sau a saramurii castraveților murați, asupra procesului de scădere în greutate.
Cu toate acestea, un studiu de mici dimensiuni din 2009, a relevat faptul că greutatea, circumferința taliei și nivelurile de trigliceride din sânge au fost semnificativ reduse la subiecții obezi, după 12 săptămâni de administrare zilnică de oțet.
Subiecții au fost repartizați aleator în 3 grupuri: grupul de control care a luat un placebo, un grup care a consumat 15 ml de oțet zilnic și un alt grup care a consumat 30 ml de oțet zilnic.
În timp ce acest studiu poate părea promițător, este nevoie de mai multe cercetări, pentru a determina ce efect poate avea acidul acetic sau oțetul asupra pierderii în greutate.
Ar trebui să consumați saramura castraveților murați pentru a slăbi?
Până în prezent, un singur studiu principal, efectuat pe organisme umane, a relevat existența unui impact asupra greutății a acidului acetic, componenta principală a oțetului. Sunt necesare mai multe studii de specialitate privind oțetul și consumul de saramură de la castraveții murați.
Cu toate acestea, dacă doriți să încercați și puteți face față gustului nu tocmai plăcut, este recomandat să vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură cu oțet sau saramură.
Rețineți că saramura castraveților murați poate fi, de asemenea, bogată în sodiu. Având în vedere că un număr mare de indivizi suferă de retenție de apă, este posibil ca un aport ridicat de sodiu să nu fie tocmai indicat în aceste cazuri.
Aporturile mari de sodiu ar putea, de asemenea, să genereze creșterea tensiunii arteriale la persoanele cu o sensibilitate la sodiu.
Dacă eliminarea kilogramelor în plus este obiectivul dumneavoastră, există multe alte modalități prin care puteți slăbi, care au cercetări și dovezi empirice în spate, comparativ cu consumul saramurii castraveților murați. Consumul de saramură pe termen lung poate reprezenta un factor de descurajare pentru majoritatea indivizilor.
Experții în sănătate avertizează că nu este o modalitate rapidă de slăbit, consumul saramurii castraveților murați.
Prin urmare, este recomandat să vă concentrați pe eforturile de pierdere în greutate, pe care le puteți menține pe termen lung și despre care se știe că sunt benefice.
Oțet și zahărul din sânge
Există studii care sugerează că consumul de oțet poate avea un efect benefic asupra controlului nivelului de zahăr din sânge. Oțetul de mere poate ajuta la blocarea absorbției unor carbohidrați, dar nu în toate cazurile.
Aveți grijă dacă doriți să încercați să adăugați oțet în dieta dumneavoastră pe post de tratament pentru glicemie ridicată, deoarece nu reprezintă un înlocuitor pentru medicamente sau o dietă adecvată. Dacă aveți întrebări despre oțet și beneficiile sale asupra organismului, consultați-vă cu medicul dumneavoastră.
Saramură și crampe musculare
Crampele musculare pot apărea dintr-o serie de motive, inclusiv dezechilibrul electrolitic sau deshidratarea. Sportivilor predispuși la crampe musculare li se recomandă să bea lichide și să obțină electroliți înainte de antrenamentele fizice.
Consumul de saramură de castraveți murați înainte sau în timpul unei crampe musculare este un remediu obișnuit, dar funcționează de fapt?
Un studiu din 2009 a analizat probele de sânge de la un lot de adulți de sex masculin, înainte și după ingerarea de 1ml/kg greutate corporală a unei băuturi carbohidrate, saramură sau apă.
Cercetătorii au descoperit că concentrațiile plasmatice de electroliți, osmolalitate sau volum nu s-au schimbat semnificativ în urma consumului acestor băuturi.
Un studiu din 2010 a concluzionat, de asemenea, că consumul de saramură de castraveți murați înainte de efectuarea de exerciții fizice, nu ajută la ameliorarea crampelor musculare.
Subiecții care au consumat saramură în cadrul acestui studiu, au înregistrat o rată de golire gastrică mai mică în comparație cu apa, deoarece saramura are un număr mai mare de particule în ea (osmolalitate).
Preocupări legate de consumul de saramură
Consumul de oțet sau de saramură poate fi un factor iritant pentru esofag sau stomac, în anumite cazuri. Consumul de oțet a fost un leac comun pentru durerile de stomac în vremurile de demult, dar oțetul este un acid. Consumul de acizi, în special în cantități mari, ar putea irita tractul digestiv.
Acidul din oțet poate fi, de asemenea, dur pentru smalțul dinților. Consumul de saramură ar putea slăbi smalțul dinților, ceea ce ar putea crește riscul pentru apariția cariilor.
Oțetul poate afecta și coagularea sângelui. Prin urmare, persoanele care urmează tratamente medicamentoase de subțiere a sângelui sau care au probleme cu coagularea sângelui, ar trebui să fie atente cu consumul de oțet sau saramură.
Concluzie
Consumul saramurii castraveților murați este asociat ca fiind un remediu naturist pentru stimularea metabolismului sau ca o modalitate de prevenire sau tratare a crampelor musculare. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să asigure validitatea acestor afirmații. Există un singur studiu efectuat pe organisme umane, care a sugerat că oțetul poate fi benefic pentru pierderea în greutate, însă sunt necesare mai multe studii în acest sens.
Studiile de specialitate privind efectul saramurii castraveților murați asupra nivelului de electroliți din plasmă și golirea gastrică, sugerează că consumul de saramură nu este eficient în ameliorarea crampelor musculare.
Consumul de saramură poate fi contraindicat din cauza aportului ridicat de sodiu și a posibilității de iritare a stomacului sau a esofagului.
Aporturile mari de acid acetic ar putea slăbi smalțul dinților și ar putea afecta subțierea sângelui.