Tânără indecisă în a alege alimente sănătoase sau dulciuri
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Zahărul și îngrășarea

Zahărul a fost recent asociat cu probleme de sănătate precum diabetul și obezitatea, și nu există nici o îndoială că un aport mare de zahăr poate contribui la creșterea în greutate. Cu toate acestea, merită reputația de „otravă” pe care a dobândit-o în ultimul timp?

De ce ne poate duce la obezitate?

Zahărul conține calorii. Astfel, la fel ca în cazul oricărui aliment, dacă mâncăm prea mult vom crește în greutate. Pentru a ne menține greutatea, trebuie să ardem aceeași cantitate de calorii pe care o consumăm, așa că dacă mâncăm mai mult decât ardem, ne vom îngrășa.

Alimentele care conțin zahăr pot fi deosebit de problematice în acest domeniu, deoarece sunt în general tipurile de alimente pe care ni le dorim. Putem sa devenim dependenți de ele cu ușurință. Astfel, este mult mai ușor să le consumăm în continuare și prin urmare, să consumăm mult prea multe calorii.

Cu siguranță, o mulțime de oameni au raportat că au pierdut în greutate după ce au eliminat zahărul din dieta lor, ceea ce este de așteptat, deoarece astfel pot scădea și numărul caloriilor pe care le mănâncă.

Cealaltă problemă cu alimentele dulci este că multe dintre ele furnizează calorii sub formă de zahăr, dar foarte puțină valoare nutritivă. Alimentele procesate, cum ar fi prăjiturile, bomboanele și chiar unele pâini conțin mult zahăr, dar nu și multe vitamine, minerale și fibre.

Consumul de zahăr rafinat contribuie de asemenea dezvoltarea unor boli precum diabetul de tip 2 deoarece crește nivelul de insulină din sânge. Nivelurile ridicate de insulină încurajează stocarea grăsimilor care contribuie la obezitate.

Zahărul în starea sa naturală duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge – urmată de o scădere rapidă, care te va lăsa flămând și te va face să poftești la mai multe alimente dulci. Acest lucru poate contribui la supraalimentare și, la rândul său, obezitate, dar trebuie amintit că orice carbohidrați care conțin alimente bogate în IG (indice glicemic) vor avea acest efect. Deci nu doar zahărul trebuie sa fie redus din dietă, ci și alte forme de carbohidrați extrem de prelucrați.

Americanii consumă foarte multe alimente și băuturi zaharoase, deși există unele dovezi că, în timp ce ratele de obezitate cresc, aportul de zahăr stagnează, ceea ce sugerează că există și alți factori la mijloc când vine vorba de dezvoltarea obezității. De aceea nu trebuie să învinovățim întotdeauna doar zahărul.

Este singurul lucru care ne face să punem în greutate?

Deși zahărul este cu siguranță o sursă de calorii și poate avea un efect negativ asupra sănătății și a greutății noastre atunci când este consumat în exces, există o mulțime de alte lucruri care au fost asociate cu nivelurile tot mai mari de obezitate din societatea noastră.

Lipsa activității fizice înseamnă că ardem mai puține calorii decât am făcut în trecut, în timp ce aporturile mari de alimente procesate care nu sunt numai bogate în zahăr, dar și în grăsimi, în special tipurile trans și saturate au contribuit și ele la aceste probleme.

Deși o dietă care conține niveluri moderate de grăsimi este considerată acum sănătoasă, este în continuare elementul nutritiv cu cea mai mare cantitate de calorii pe gram și, prin urmare, poate fi o considerație majoră în ceea ce privește creșterea în greutate dacă este consumată în cantități mari.

Factorii, cum ar fi dimensiunile crescute ale porțiilor, consumul ridicat de zahăr și băuturi alcoolice contribuie și ei. Lipsa fructelor și legumelor proaspete din dietele multor persoane poate duce creșterea nivelului de obezitate și la alte probleme de sănătate.

Atunci când ai în vedere o dietă sănătoasă pentru a evita creșterea în greutate, este important să te uitați la dieta aleasă de tine în ansamblu și să te concentrezi pe toate îmbunătățirile zilnice, nu doar pe eliminarea unui singur nutrient.

Zahărul din fructe este nesănătos?

Tot mai multe cercetări sugerează că zahărul este un factor cheie pentru punerea în greutate. Nu este de mirare că există semne de întrebare în legătură cu aportul de fructe. Acestea au fost întotdeauna considerate ca fiind sănătoase deoarece conțin o cantitate rezonabilă de zahăr. 

Așadar, este sănătos sau nu?

Care sunt beneficiile nutritive ale fructelor?

În ciuda conținutului de zahăr, fructele sunt o sursă incredibil de importantă de vitamine, minerale și fibre. Nu numai că ne oferă toate aceste substanțe nutritive, dar au și un număr scăzut de calorii deoarece majoritatea conțin foarte mulă apă.

Ce tip de zahăr este în fructe?

Zahărul din fructe se numește fructoză. În ultimul timp, fructoza a devenit rău-famata din cauze folosirii acesteia, un combinație cu siropul de porump, in tot mai multe alimente procesate. 

Se crede că are efecte considerabile asupra sănătății. Aceasta este una dintre structurile de zahăr care alcătuiesc zaharoză, care este mai frecvent cunoscut sub numele de zahăr de masă.

Totuși, cantitatea de fructoză găsită în mod natural în fructe, legume și miere este foarte mică în comparație cu cantitățile care se folosesc în băuturile răcoritoare și alimentele produse comercial. 

Cantitatea de fructoză din fructe variază. Merele, pepenii verzi, strugurii au cel mai mare conșinut de zahăr. Fructele conțin, de asemenea, cantități diferite de glucoză în cantități mai mici.

Deși este puțin probabil ca zahărul să fie considerat vreodată un nutrient sănătos având în vedere lipsa valorii nutritive în forma sa pură, acesta este adesea găsit în multe alimente care contribuie la o înbunătățirea sănătății. Fructele, de exemplu, conțin zahăr sub formă de fructoză și glucoză, dar și fibre și o gamă largă de nutrienți. Acestea sunt părți valoroase ale dietelor noastre.

În mod similar laptele, care conține zahăr sub formă de lactoză, oferă calciu și proteine ​​valoroase care contribuie la sațietate. S-a sugerat că în timp ce laptele, fructele, sucul și băuturile carbogazoase conțin zahăr, ultimele două contribuie mult mai mult la obezitate datorită lipsei de proteine. Astfel, după ce le consumi te vei simți înfometat în continuare, lucru care nu te va ajuta când vine vorba de supraalimentare.

Ceilalți nutrienți găsiți în alimentele pot influența și efectul pe care îl are zahărul asupra corpului nostru în ceea ce privește nivelul glicemiei și răspunsul la insulină. Alimentele suculente care conțin un nivel ridicat de grăsimi sau fibre sunt digerate mai lent, ceea ce înseamnă că au un indice glicemic (IG) mai mic și îți vor reduce senzația de foame mai mult timp.

Trebuie remarcat faptul că alimentele cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi, deși fac ca nivelul acestuia din sânge să fie constant, pot contribui la creșterea în greutate din cauza caloriilor.

Ar trebui să renunți la zahăr?

Un pic de zahăr în alimentația ta nu este o problemă uriașă dacă este sub forma unui aliment care oferă o valoare nutritivă importantă. Eliminarea de zaharuri adăugate, alimente procesate și băuturi care sunt foarte dulci poate fi o modalitate bună de a pierde în greutate, de a-ți controla poftele și de a reduce riscul de boli.

 Cu toate acestea, dietele care elimină orice tip de alimente cu zahăr, cum ar fi fructele, sunt considerate prea extreme și sunt un pericol din cauza deficiențelor altor nutrienți.

Verifică preț batoane proteice fără zahăr aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *