Recipient din sticlă ce conține zahăr brun cubic
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Zahărul alb vs zahărul brun: Care este cea mai sănătoasă opțiune?

Reducerea zahărului adăugat din dietă este recomandată, deoarece există o relație între aportul de zahăr, obezitatea și riscul de boli cronice. Zahărul se găsește în mod natural în cereale, fructe, legume și leguminoase. Cu toate acestea, zahărul este adăugat în multe alimente, iar acestea sunt mâncărurile pe care majoritatea specialiștilor ne recomandă să le evităm.

Dulciurile, pâinea făcută în comerț, cerealele, sosurile, alimentele congelate, supele la conservă etc. pot fi surse de zahăr adăugat, iar majoritatea oamenilor consumă mai mult decât cantitatea recomandată.

Zahărul se poate ascunde sub foarte mai multe nume, precum dextroză, sirop de porumb cu un conținut ridicat de fructoză, sirop de orez, zahăr brut sau zaharoză.

Zahărul brun este, de asemenea, un alt nume pentru zahăr și unii oameni cred că este o opțiune mai sănătoasă în comparație cu zahărul alb.

Cu toate acestea, zahărul brun nu este într-adevăr superior zahărului alb din punct de vedere nutrițional, deși există anumite diferențe dacă acesta este folosit la coacere. Atât aportul de zahăr alb, cât și cel brun ar trebui să fie limitat.

Similar din punct de vedere nutrițional

Caloriile din zahărul brun sau alb sunt practic aceleași; ambele furnizează aproximativ 16 calorii pe linguriță (1).

Acesta este preparat fie din trestie, fie din sfeclă. Procesul de obținere a zahărului de masă începe cu transformarea trestiei de zahăr într-o formă lichidă.

Lichidul este filtrat pentru a îndepărta eventualele impurități. Apoi se încălzește pentru a obține cristale de zahăr crude. Un produs secundar al acestui proces este melasa.

Zahărul alb este obținut din topirea zahărului brut și adăugarea de substanțe chimice. Apoi, se încălzește din nou pentru a obține cristale albe uniforme.

Zahărul brun este obținut prin adăugarea unei cantități mici de melasă în cristalele de zahăr alb (2).

Aceasta este diferența principală între cele două tipuri de zahăr; zahărul brun este practic același lucru ca și zahărul alb doar cu puțină melasă adăugată.

Melasa poate fi o sursă de antioxidanți și minerale precum potasiu, magneziu și fier.

Cu toate acestea, cantitatea folosită pentru fabricarea zahărului brun este mică. Prin urmare, nu există o cantitate semnificativă de nutrienți în zahărul brun.

Comparând cele două zaharuri, ambele au aproximativ aceleași calorii într-o singură porție.

Diferențe de gust

Majoritatea zaharurilor brune pe care le cumpărați din magazine sunt zaharuri albe cu o cantitate mică de melasă adăugată. Gustul zahărului brun față de cel alb poate fi subtil diferit, dar majoritatea oamenilor l-ar considera probabil foarte asemănător.

Zahărul brun poate avea un gust mai puternic de melasă, oarecum asemănător cu cel de caramel. De aceea poate oferi un gust dulce mai complex. 

Zahărul brun deschis are mai puțină melasă decât zahărul brun închis. Dacă doriți o aromă mai profundă, folosiți zahăr brun închis.

De asemenea, zahărul brun poate fi mai umed decât zahărul alb, tot din cauza melasei și, de asemenea, se poate întări mai repede.

Principala diferență între zahărul brun și alb este modul în care acestea afectează procesul de coacere

Diferențe la gătit

Zahărul, indiferent de forma pe care o folosiți, face mai mult decât să adauge dulceață alimentelor. Acționează pentru a îmbunătăți aroma, textura, a da culoare, a adăuga volum și a echilibra aciditatea în rețete (3).

În funcție de ceea ce faceți și de cât zahăr folosiți, tipul de zahăr utilizat poate afecta rezultatul rețetei.

Utilizarea zahărului brun în comparație cu zahărul alb va adăuga mai multă umiditate și o culoare mai profundă, dar gustul dulce va fi același (4).

În general, nu va exista o mare diferență între utilizarea zahărului brun deschis sau închis (5). Cu toate acestea, zahărul brun închis va avea ceva mai multă umiditate în comparație cu zahărul brun deschis.

Alte forme de zahăr

Alte forme de zahăr, cum ar fi zahărul brut sau de nucă de cocos, de exemplu, pot fi comercializate ca fiind mai sănătoase decât zahărul alb.

Cu toate acestea, rețineți că majoritatea formelor de zahăr granulat vor avea un impact similar asupra zahărului din sânge și sunt similare din punct de vedere nutrițional.

Zahărul brut sau de nucă de cocos poate fi considerat mai puțin prelucrat și poate avea un conținut de minerale marginal mai mare, dar acest lucru este de obicei neglijabil.

Folosirea zahărului crud sau brun nu justifică posibilitatea de a mânca mai mult în comparație cu zahărul alb.

Dacă utilizați zahăr alb sau brun, este considerat ca fiind tot zahăr adăugat care ar trebui consumat în cantități mici.

Care este cel mai sănătoas îndulcitor?

Deci, ce opțiune este cea mai sănătoasă? Conform Asociației Americane pentru Diabet (6), oamenii ar trebui să trateze toți îndulcitorii la fel ca zahărul obișnuit.

Uneori, anumite zaharuri vor pretinde că oferă un nivel mai scăzut pe scara indicelui glicemic (IG). Cu toate acestea, scalele IG nu sunt standardizate și pot varia în funcție de sursă.

Dacă ești un adult sănătos, asigură-te că aportul suplimentar de zahăr, indiferent de unde provine, este mai mic de 10% din caloriile zilnice.

Dacă ai diabet zaharat sau un nivel ridicat de zahăr din sânge, este posibil să ai nevoie de recomandări modificate privind aportul de îndulcitori.

Oamenii aleg adesea alternative ale zahărului pentru o opțiune dulce sănătoasă, dar unele studii au sugerat că alternativele acestea ar putea fi legate de unele consecințe negative, cum ar fi alterarea bacteriilor intestinale și influențarea reglării sațietății în creier.

Formele lichide de îndulcitori precum mierea și melasa pot furniza antioxidanți sau o sursă de minerale pe lânga conținutul lor de zahăr.

Deci, aceste opțiuni ar putea oferi beneficii nutriționale, dar aportul lor ar trebui să fie considerat în continuare periculos în doze mari.

Concluzie

Diferența dintre zahărul alb și brun este că zahărul brun este de obicei doar zahăr alb cu o cantitate mică de melasă adăugată. Nutrițional sunt asemănătoare și sunt considerate amândouă un adaos care ar trebui să fie limitat.

Pot exista unele mici diferențe de gust, iar cea mai mare diferență între cele două zaharuri este efectul acestora în procesul de coacere. Zahărul brun va avea o culoare mai profundă și va oferi mai multă umiditate unei rețete.

Acestea pot fi utilizate în mod interschimbabil pentru majoritatea rețetelor, dar culoarea și textura pot fi afectate dacă înlocuiți zahărul alb cu cel brun.

Verifică preț zahăr brun aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *