Folie de vitamine
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Vitaminele cresc apetitul alimentar?

Deși mulți oameni care iau mai multe tipuri de vitamine raportează un apetit crescut, există foarte puține dovezi științifice care să susțină faptul că vitaminele au vreo influență în creșterea poftei de mâncare.

Acestea fiind spuse, deficiențele de vitamine pot determina scăderea poftei de mâncare, deci este probabil ca apetitul alimentar crescut de administrarea de vitamine să fie cauzat de deficiențe anterioare care, atunci când sunt corectate, determină revenirea apetitului la un nivel normal.

Mulți oameni iau vitamine pentru a fi „mai sănătoși”, dar pot deveni îngrijorați dacă cresc apetitul alimentar, deoarece nu doresc să se îngrașe. De fapt, nu există dovezi care să sugereze că acest lucru se va întâmpla și dacă se constată o creștere a poftei de mâncare, aceasta se poate datora înlocuirii nutrienților deficitari anterior, ceea ce este ideal pentru sănătatea dumneavoastră.

Cu toate acestea, dacă aveți o creștere dramatică a poftei de mâncare (din orice motiv), care este în curs de desfășurare, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a investiga cauza.

Dovezile

Există o lipsă de dovezi în studiile recente din acest domeniu, ceea ce înseamnă că este greu să se formuleze concluzii certe. Un studiu a constatat că o dietă bogată în vitamine B a cauzat un apetit mai stabil la copii; totuși, deoarece acest studiu a fost publicat în 1938, este probabil ca aceste dovezi să fie învechite.

Comitetul pentru nutriție al Academiei Americane de Pediatrie a publicat o declarație în 1958 privind utilizarea vitaminei B1 și B12 ca stimulente ale apetitului pentru copiii mici. În raport s-a afirmat că nu există dovezi convingătoare care să sugereze că tiamina sau vitamina B12 pot stimula apetitul atunci când sunt administrate în acest scop.

Cu toate acestea, a relevat faptul că ambele vitamine joacă un rol important în metabolismul organismului, iar suplimentarea este necesară atunci când este indicată de niveluri scăzute. Dacă deficiența continuă pe o perioadă lungă de timp, este posibil ca acest lucru să ducă la lipsa creșterii sau la apetitul slab.

Deficiențe de vitamine care pot cauza pierderea poftei de mâncare

Următoarele deficiențe de vitamine pot provoca pierderea poftei de mâncare, împreună cu numeroase alte simptome:

-Vitamina B12

-Vitamina A

-Vitamina B1 (tiamina)

-Vitamina B6

-Biotină (rară și cel mai frecvent observată la sugari)

Dacă bănuiți că aveți o deficiență în acest sens, este o idee bună să consultați un profesionist din domeniul sănătății, pentru a identifica care este deficiența și cum o puteți remedia.

Amintiți-vă că deficiențele de vitamine pot fi cauzate de o varietate de afecțiuni subiacente, precum și de un aport alimentar insuficient și sunt de fapt destul de rare la persoanele cu diete relativ sănătoase, deci este întotdeauna înțelept să vă consultați medicul înainte de a începe să luați suplimente alimentare.

Suplimente care pot cauza pierderea poftei de mâncare

Există unele sugestii conform cărora suplimentarea cu zinc poate provoca pierderea poftei de mâncare, dar acest lucru se datorează în principal modificărilor de gust provocate de acest nutrient.

Alți factori care vă pot crește pofta de mâncare

Un nou regim de vitamine este doar unul dintre multele lucruri care pot avea un efect asupra poftei de mâncare, deci este important să vă uitați la toate cauzele posibile înainte de a presupune că o anume vitamină este vinovată.

O cauză majoră a apetitului crescut este nivelul crescut de activitate fizică. Dacă vă antrenați fizic mai mult, corpul dumneavoastră se va adapta în general pentru a înlocui depozitele de energie ale organismului, prin stimularea hormonilor care vă cresc apetitul.

În timp ce efectuarea de antrenamente fizice poate însemna că puteți mânca mai mult decât înainte fără să creșteți în greutate, aveți grijă să nu priviți efortul fizic ca pe o scuză de a mânca orice, oricând doriți, deoarece este probabil să consumați mai multe calorii decât ardeți.

Pentru a satisface această foame suplimentară, încercați câteva gustări extra de dimensiuni mici, pe bază de carbohidrați cu indice glicemic mic și proteine slabe.

Și diferitele perioade ale anului pot avea o influență asupra poftei de mâncare, de exemplu, majoritatea oamenilor mănâncă mai mult în timpul iernii. Pe timp de vreme rece, corpul tânjește după mâncare fierbinte și consistentă pentru a crește temperatura organismului și, astfel, mâncăm în general alimente mai grele.

Această creștere a aportului alimentar în timpul lunilor de iarnă poate duce la creșterea substanțială în greutate de-a lungul anilor, așa că încercați să vă îndreptați spre alternative cu mai puține calorii, precum supele de legume și ceaiurile.

Tipul de mâncare pe care îl consumați poate afecta și pofta de mâncare. Dacă mâncați alimente cu conținut ridicat de zahăr sau cu indice glicemic mare, nivelul de zahăr din sânge va crește rapid, după care se va prăbuși la fel de rapid, ceea ce va readuce senzația de foame.

Dacă optați pentru alimente cu conținut scăzut de carbohidrați și cu indice glicemic mic, nivelul de zahăr din sânge va fi mult mai constant și, astfel, senzația de sațietate va ține mai mult timp.

De asemenea, este sugerat faptul că și culoarea produselor alimentare poate avea un impact asupra apetitului. Un studiu din 2009 a arătat că pentru stimularea apetitului a avut efect culoarea roșie, în timp ce culoarea albastră a acționat ca un supresor.

Acest lucru poate însemna că alimentele ambalate în nuanțe roșii și galbene, ne vor stimula pofta de mâncare, în timp ce culoarea albastră ne-ar putea determina să mâncăm mai puțin.

Schimbările hormonale vă pot afecta și pofta de mâncare, iar femeile prezintă adesea un apetit alimentar crescut atunci când încep un tratament cu pastile contraceptive sau în timpul menstruației.

Există numeroși factori care vă pot afecta pofta de mâncare, deci este important să determinați cauza creșterii poftei de mâncare împreună cu medicul dumneavoastră dacă credeți că este o problemă. Încercați întotdeauna să vă satisfaceți pofta de mâncare cu alimente sănătoase și hrănitoare pentru o stare generală de sănătate cât mai bună și pentru a limita creșterea în greutate.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 rezoluții pentru anul acesta

Rezoluțiile de Anul Nou sunt ușor de elaborat, dar pot fi greu de menținut pe tot parcursul anului. După primele câteva săptămâni, rezoluțiile de Anul

Barbat care alearga pe sosea.

E bine să alergi în fiecare zi?

Alergarea poate fi o formă excelentă de antrenament deoarece arde calorii, consolidează mușchii picioarelor și poate ajuta la ameliorarea stresului mental. Antrenarea pentru o cursă