Preparat vegetarian cu ouă și avocado
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Vegan sau vegetarian? În ce categorie vă încadrați?

Atât o dietă vegană, cât și una vegetariană limitează alimentele pe bază de animale și se concentrează pe consumul de alimente vegetale. Consumul de mai multe alimente vegetale și mai puține alimente de origine animală, a fost asociat cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi riscul redus pentru unele tipuri de cancer și boli cardiovasculare.

Reducerea alimentelor de origine animală, va scădea cantitățile de grăsimi saturate și colesterol alimentar, ceea ce ar putea fi un motiv pentru stimularea sănătății inimii. Consumând mai multe alimente vegetale, vă poate crește și aportul de antioxidanți, fibre, grăsimi sănătoase pentru inimă și câteva vitamine și minerale.

Atât o dietă vegană, cât și una vegetariană pot fi modele alimentare sănătoase, atâta timp cât există o planificare adecvată. Concentrarea pe alimentele vegetale ar trebui să se traducă într-un consum ridicat de fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, nuci și semințe.

Este posibil să consumați mâncare nesănătoasă și urmând o dietă vegană sau vegetariană, ceea ce nu este avantajos.

Persoanele care aderă la o dietă vegană mai restrictivă, pot fi expuse riscului de a nu primi suficient de mulți nutrienți din dietă, cum ar fi fier, vitamina B12, zinc sau, eventual, calciu.

Consumul unei diete echilibrate și a unor alimente fortificate este recomandat pentru a menține un nivel adecvat de aport al tuturor nutrienților, atunci când se urmează o dietă vegană.

Ce este dieta vegetariană?

O dietă vegetariană poate lua mai multe forme diferite, însă, în general, principalul obiectiv este să eliminați carnea.

Vegetarienii își pot obține proteinele necesare din ouă, lactate, fructe de mare, leguminoase și semințe, în loc de carne. Nu toți vegetarienii consumă toate aceste alte alimente proteice, așa că dacă cineva vă spune că urmează o dietă vegetariană, întrebați ce fel de dietă.

Pescetarianismul, de exemplu, se traduce printr-o dietă vegetariană, unde consumul de fructe de mare este singurul consum de carne acceptat. Pot fi incluse sau nu ouăle sau lactatele.

Lactovegetarienii includ lactate, dar nu și carne, iar ovo-vegetarienii includ ouă în dieta lor, dar nu și carne.

Prin urmare, este posibil ca cineva care urmează o dietă vegetariană, să consume pește, ouă și lactate, dar fără alte alimente animale. Sau, unii vegetarieni mănâncă doar un grup de fructe de mare, lactate sau ouă, dar exclud toate celelalte alimente pe bază de animale.

Mai există și varianta în care indivizii aderă la o dietă vegetariană, dar consumă din când în când și carne. Așadar, există un spectru larg de opțiuni, în cazul dietelor vegetariene.

Beneficiile pentru sănătate asociate cu aderarea la o dietă vegetariană, îmbină de obicei toate stilurile de viață vegetariene.

Este foarte important de luat în considerare faptul că urmarea unei diete vegetariene ar trebui să fie însoțită și de alte obiceiuri sănătoase, cum ar fi lipsa fumatului, lipsa consumului de alcool sau un consum foarte mic, plus efectuarea de exerciții fizice.

Cum este diferită o dietă vegană?

O dietă vegană, ca și în cazul vegetarienilor, presupune eliminarea cărnii. Cu toate acestea, veganii merg un pas mai departe și renunță la consumul de orice fel de alimente pe bază animală, inclusiv lactate, ouă, fructe de mare și chiar miere.

Veganii, de asemenea, obișnuiesc să evite produse care folosesc materie primă provenită de la animale, precum pielea sau produsele cosmetice care permit testarea pe animale.

O dietă vegană planificată cu grijă poate reprezenta un stil de viață alimentar sănătos, atâta timp cât este suplimentat consumul de anumiți nutrienți.

Anumiți nutrienți precum fierul, zincul și vitamina B12 se găsesc în principal în alimentele de origine animală.

Prin urmare, este recomandat să consumați alimente fortificate sau să luați suplimente.

Beneficiile pentru sănătate ale urmării unei diete vegetariene

Conform unui studiu din 2005, urmarea unei diete vegetariene bine echilibrate poate fi potrivită pentru aproape oricine, de la tineri la bătrâni.

Urmarea unei diete vegetariene ar putea ajuta la reducerea riscului pentru boli, precum unele tipuri de cancer, boli cardiovasculare, diabet, osteoporoză, demență, boală diverticulară, pietre la fiere și artrită reumatoidă.

De fapt, urmarea unei diete vegetariene ar putea scădea riscul de a muri de boli de inimă cu 25%, comparativ cu consumul unei diete normale, conform cercetărilor efectuate pe datele de la peste 76.000 de persoane.

Asocierea dintre riscul redus de boli cardiovasculare și urmarea unei diete vegetariene nu este cunoscută în mod concludent.

Canitatea mare de antioxidanți, fibre sau alți nutrienți din alimentele vegetale și nu absența alimentelor de origine animală, poate asigura protecție împotriva bolilor.

Anumite studii indică faptul că alți factori de viață joacă un rol în îmbunătățirea stării de sănătate la oamenii care urmează o dietă vegetariană.

În orice caz, asocierea dintre consumul ridicat de alimente pe bază de plante și protecția îmbunătățită împotriva unor boli, a fost demonstrată chiar dacă motivul nu este cunoscut în totalitate.

Beneficiile pentru sănătate în urma unei diete vegane

Un articol din 2009 indică faptul că veganii sunt de obicei mai slabi, au un nivel mai scăzut al colesterolului LDL și a tensiunii arteriale, în comparație cu oamenii care urmează diete cu alimente de origine animală și, în unele cazuri, chiar în comparație cu alți vegetarieni.

Cercetătorii sugerează că sunt necesare mai multe cercetări pentru observarea efectelor pe termen lung ale unei diete vegane asupra sănătății.

În general, însă, dacă o dietă vegană este planificată în mod corespunzător și este echilibrată bine cu alimente și suplimente fortificate, în cazurile în care este nevoie, se pot obține aporturi adecvate de nutrienți și diferite beneficii pentru sănătate.

Ar trebui să urmați o dietă vegetariană sau vegană?

În cazul în care vă întrebați dacă un stil de viață vegetarian sau vegan ar fi potrivit pentru dumneavoastră, este recomandat să vă consultați cu un medic sau nutriționist în acest sens. Aceste alegeri pot depinde de alți factori legați de sănătate și stil de viață.

Consumul ridicat de alimente vegetale, precum fructele și legumele, poate fi benefic pentru oricine. Majoritatea adulților nu obțin aportul recomandat de fructe și legume.

Țineți cont că poate fi la fel de ușor să consumați mâncare nesănătoasă, atunci când urmați o dietă vegană sau vegetariană.

Puteți, de asemenea, să urmați o dietă vegetariană sau vegană și să aveți deficiențe de anumiți nutrienți esențiali organismului, dacă dietele nu sunt bine planificate.

Oriunde vă aflați pe spectrul alimentației, asigurați-vă că veți obține o varietate de alimente vegetale în dietă.

Concluzie

Principala diferență dintre o dietă vegetariană și una vegană este cantitatea de alimente care sunt evitate. Veganii nu consumă alimente care sunt produse secundare ale animalelor, nici măcar miere. Vegetarienii pot mânca fructe de mare, lactate și/sau ouă, deci există mai multă flexibilitate în acest sens.

Studiile au relevat existența unei asocieri între urmarea unei diete vegetariene și riscul redus de dezvoltare a anumitor boli cronice și chiar reducerea riscului de deces cauzat de boli de inimă.

Este important să se stabilească dacă beneficiul provine din eliminarea cărnii sau datorită consumului crescut de alimente vegetale, însă indiferent de motiv, consumul ridicat de alimente vegetale poate fi  benefic pentru sănătate.

Urmarea unei diete vegane poate oferi, de asemenea, beneficii pentru sănătate, atâta timp cât este bine echilibrată și încorporează alimente și suplimente fortificate, acolo unde este necesar.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Barbat cu durere la genunchi

Ar trebui să nu mă antrenez azi?

În majoritatea cazurilor în care te întrebi dacă să faci antrenament sau nu, probabil că ar trebui să-l faci. Dacă nu ești sigur asupra antrenamentului,