Femeie pe bicicletă luând o pauză pentru hidratare

Trebuie să bei apă în timp ce faci sport?

Știm cu toții că trebuie să bem mai multă apă atunci când facem activitate fizică, în special într-un climat cald sau când facem un antrenament foarte intens, dar trebuie să bem în timpul antrenamentului sau este suficient să bem înainte și după ?

Când să bei apă?

Întrebarea dacă trebuie să bei în timpul antrenamentului depinde de o serie de factori. În primul rând, timpul în care faci efort fizice, cât de intens este antrenamentul și temperatura aerului în care lucrezi, deoarece acestea vor influența cât de multă apă elimini prin transpirație.

În general, este recomandat să bei cantități mici până la moderate în timpul unui antrenament, pentru a te menține în formă și pentru a reduce nevoia de a înlocui atât de mult lichid când terminați antrenamentul.

Colegiul American de Medicina Sportivă recomandă consumul apă în timpul exercitiului, precum și înainte și după, pentru o hidratare corespunzătoare și pentru a înlocui pierderea de apă prin transpirație la un ritm similar cu cel la care se pierde.

Cu toate acestea, unii oameni nu tolerează apa în timpul exercițiului fizic, considerând că au crampe sau rău de stomac. Dacă acesta este cazul, este important să consumi apă înainte și după antrenament.

În mod alternativ, încearcă să iei mici înghițituri de apă la intervale regulate, dar menține volumul mic, deoarece acest lucru va fi tolerat mai bine.

Pentru majoritatea oamenilor, deși există un beneficiu de a bea în timpul unui antrenament, înainte și după un antrenament va fi suficient pentru a menține o hidratare bună.

Cu toate acestea, în cazul antrenamentelor foarte lungi sau extreme, poate fi necesară hidratarea în timpul antrenamentului.

Beneficiile apei potabile

 

O hidratare bună este importantă nu numai pentru sănătatea generală, ci și pentru performanța în sport. Multe persoane își subestimează nevoile de lichide și sunt constant deshidratate.

Când sunteți bine hidratat, inima nu trebuie să muncească atât de mult pentru a pompa sângele în jurul corpului, astfel încât nutrienții și oxigenul care sunt necesari pentru a hrăni mușchii în timp ce lucrezi pot fi transportați cu mai puțin efort.

Acest lucru înseamnă că este mult mai ușor să faci efort fizic atunci când te hidratezi bine și să menții acest nivel de hidratare în timp ce lucrezi.

Apa este modalitatea ideală de hidratare a organismului, deoarece este ușor accesibilă, ieftină și nu conține calorii, deci nu va contribui la creșterea în greutate. Pentru majoritatea oamenilor, apa va fi suficientă pentru a înlocui fluidele eliminate într-un antrenament.

Cu toate acestea, în cazul celor care fac exerciții fizice mai lungi de o oră sau mai mult, un anumit tip de băutură care conține carbohidrați, cum ar fi o băutură sportivă, poate fi benefică pentru a menține nivelul ridicat de energie.

În afară de îmbunătățirea performanței fizice, apa joacă un rol esențial în organism, 60% din greutatea corporală totală și 75% din masa musculară atribuită apei.

Funcționează la protejarea organelor vitale, ajută la controlul temperaturii corpului și ajută sistemul digestiv, precum și la menținerea echilibrului electroliților necesari proceselor celulare.

Simptome și prevenirea deshidratării

Deshidratarea poate avea o serie de efecte negative asupra organismului și poate provoca simptome care îți vor afecta negativ capacitatea de a te antrena bine.

Semnele de deshidratare includ frisoane și pielea înfundată, o frecvență cardiacă ridicată, greață și dureri de cap, amețeli, respirație și o gură uscată, toate acestea vor avea un efect negativ asupra antrenamentului.

Dacă deshidratarea devine extremă, poate duce la epuizare sau accident vascular cerebral, crampe musculare și oboseală și chiar descompunerea masei musculare și moarte.

Pentru a evita deshidratarea, bea apă înainte, în timpul și după un antrenament, în mod regulat pe tot parcursul zilei.

De asemenea, este important să previi pierderea excesivă de apă prin transpirație, prin purtarea de îmbrăcăminte adecvată pentru climă și să nu lucrezi la temperaturi foarte ridicate. Nu așteptați până când apare senzația de sete, deoarece acesta este un semn că sunteți deja deshidratat.

Cât de multă apă?

Cantitatea de apă necesară variază mult de la persoană la persoană, în funcție de masa corporală și nivelul de activitate fizică, precum și de climă.

Atunci când lucrezi, este recomandat, în general, să consumi în jur de jumătate de litru de apă cu una până la două ore înainte de începerea unui antrenament, deoarece acest lucru oferă timp pentru a elimina orice exces de lichid.

Cu cincisprezece minute înainte de a începe, ar trebui să bei apoi în jur de 350 de ml de apă și apoi să continui să bei alți 240 de ml pentru fiecare 15 minute de activitate fizică, dacă este posibil.

Pentru cea mai bună hidratare posibilă, este recomandat să te cântărești înainte și după un antrenament pentru a calcula masa corporală pierdută prin transpirație. Dacă pierzi în greutate, este posibil să ai nevoie să bei mai mult pentru a te menține hidratat.

Este important să ții minte că hidratarea trebuie menținută zilnic și nu doar atunci când lucrezi. Cantitatea de lichid necesară pe zi variază mult de la o persoană la alta, însă, ca regulă generală, ar trebui să încerci să bei cel puțin 8 pahare de apă pe zi.

Colegiul American de Medicină Sportivă recomandă ca lichidele să fie băute la o temperatură cuprinsă între 15 și 22 de grade pentru o înlocuire optimă a fluidelor.

Verifică preț apă plată premium aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *