Ceașcă de cafea consumată în perioada postului
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Totul despre postul intermitent și consumul de cafea

Postul intermitent este o metodă foarte populară pentru pierderea în greutate, adoptată, în special, de persoanele supraponderale, de sportivi sau de cei care vor să abordeze un stil de viață sănătos. Acest tip de post reprezintă o alternativă destul de eficientă a dietelor pentru slăbit.

Mai mult decât atât, există studii care susțin faptul că prin intermediul postului intermitent, starea de sănătate se poate îmbunătăți semnificativ, iar pierderea în greutate este mult mai rapidă.

Din punct de vedere al consumului de cafea, aceasta poate fi consumată în timpul postului intermitent doar dacă nu mai adăugați diverși aditivi alimentari, precum zahăr, lapte condensat sau crema pudră din lapte.

De asemenea, este foarte important de știut ce toleranță aveți la cofeină și cum reacționează organismul în urma consumului de cafea. În cazul în care aveți intoleranță la cofeină, este recomandat să eliminați cafeaua în timpul postului intermitent și nu numai.

Postul intermitent a devenit într-un timp foarte scurt o alternativă a dietei tradiționale pentru pierderea în greutate, având totodată numeroase beneficii asupra sănătății indivizilor.

De-a lungul timpului, specialiștii din domeniul sănătății  s-au concentrat mai mult pe ceea ce mâncăm pentru a pierde în greutate și pentru a fi sănătos, iar postul intermitent se focusează, mai degrabă, pe momentul în care ar trebui să mănânci și mai puțin pe alimentele pe care le consumăm. Alegerea anumitor momente în care să mâncăm poate avea un impact major asupra sănătății și pierderii în greutate.

Conceptul de post intermitent se referă la planificarea meselor astfel încât să existe câteva ore pe săptămână fără a mânca deloc, însă, cercetătorii nu au descoperit încă o definiție exactă a acestei ideologii. În orice caz, sunt foarte multe moduri în care vă puteți limita aportul alimentar.

Există mai multe tipuri de post intermitent, dar cele mai cunoscute sunt următoarele:

  • 8-16: presupune o masă la 8 ore, iar în următoarele 16 ore să nu se consume niciun aliment sau băuturi, cu excepția apei.
  • Un alt tip de post intermitent constă în evitarea meselor timp de 24 de ore, aplicat o dată sau de două ori pe săptămână.
  • 5-2: presupune consumul unei mese de 500 sau 600 de calorii timp de 2 zile la alegere, iar în celelalte 5 zile, mesele să fie normale.

De reținut faptul că atunci când nu postești, aportul tău alimentar ar trebui să fie normal și ar trebui să includă în continuare alimente bogate în nutrienți.

De asemenea, în cazul anumitor tipuri de post intermitent este recomandat să se consume un număr specific de calorii, cum ar fi o masă de 500 de calorii. Totuși, lichidele nu ar trebui evitate, pentru a nu afecta starea de sănătate.

Consumul de cafea este permis în timpul postului intermitent, cu condiția să nu adăugați alți aditivi alimentari, precum zahăr, lapte sau lapte condensat sau cremă pudră. De asemenea, trebuie să eliminați din dietă cafeaua dacă aveți intoleranță la cofeină.

Ce este postul intermitent?

Postul intermitent se referă la alegerea voluntară de a deveni abstinent de la mâncare și anumite băuturi, cu excepția apei, pentru o perioadă determinată de timp. Acest tip de post nu trebuie confundat cu o dietă drastică, scăzută în calorii. Precum am menționat anterior, există mai multe tipuri de post intermitent care vă permit să obțineți rezultate uimitoare în ceea ce privește starea de sănătate.

Dacă sunteți interesat de postul intermitent, atunci puteți să alegeți postul 8-16 care presupune o masă la 8 ore, iar în următoarele 16 ore să nu se consume niciun aliment sau băuturi, cu excepția apei. Un alt tip de post intermitent constă în evitarea meselor timp de 24 de ore, aplicat o dată sau de două ori pe săptămână sau puteți opta pentru postul de tip 5-2 ce presupune consumul unei mese de 500 de calorii timp de 2 zile la alegere, iar mesele să fie normale în celelalte 5 zile.

În urma unui experiment (1) ce a avut ca obiectiv analizarea beneficiilor postului intermitent și care s-a realizat pe șoareci și șobolani s-a constatat faptul că acest tip de post reduce riscul apariției diabetului și a bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer și a bolilor neurologice, precum Alzheimer.

O posibilă explicație pentru presupusele efecte pozitive ale postului asupra sănătății o reprezintă modificarea canalelor de răspuns a stimulilor celulari, fapt care poate accelera regenerarea AND-ului. De asemenea, îmbunătățește sănătatea mitocondrială, iar metabolismul este susținut pentru perioade lungi de timp.

Există numeroase studii (2) efectuate pe animale care demonstrează beneficiile postului intermitent asupra sănătății, însă, cercetările referitoare la efectele asupra organismului uman sunt încă în curs de ce dezvoltare.

Consumul de cafea în timpul postului intermitent

Studiile susțin faptul că există efecte pozitive ale consumului de cafea asupra sănătății, precum reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabetului de tip 2, Parkinson-ului, diferitelor tipuri de cancer și gutei.

Cu toate acestea, cofeina din compoziția cafelei poate afecta, de asemenea, somnul, poate conduce la apariția amețelii, poate crește ritmul cardiac sau poate provoca greață.

Consumul moderat de cafea este recomandat adulților, întrucât poate fi benefic pentru sănătate, dar dacă aveți intoleranță la cofeină sau urmați diferite tratamente medicamentoase, atunci ar trebui să evitați această băutură.

Teoretic, puteți consuma cafea în aproape toate tipurile de post intermitent, cu excepția acelora mai drastice în care este recomandat să consumați doar apă. Totuși, lichidele scăzute în calorii nu ar trebui evitate pentru a nu crea alte probleme de sănătate.

Mai mult decât atât, este de reținut faptul că în cadrul oricărui tip de post intermitent, băuturile pe care le consumați trebuie să nu conțină zahăr sau alți aditivi care pot conduce la creșterea numărului de calorii.

Cafeaua consumată în cantități moderate poate suprima pofta de mâncare, ceea ce este recomandat în timpul postului intermitent. Totuși, consumul excesiv de cafea poate provoca reacții adverse nedorite, precum dureri de stomac, greață, amețeala și bătăi accelerate ale inimii. Așadar, încercați să vă limitați la maximum 3 cești de cafea pe zi, indiferent dacă urmați postul intermitent sau nu.

În orice caz, fie ca vorbim despre cafeaua obișnuită sau cea decofeinizată, despre cafeaua solubilă sau cea la filtru, încercați să nu consumați mai mult de 3 căni pe zi, iar pentru a beneficia de proprietățile acestora este esențial să nu adăugați zahăr, lapte condensat sau alți aditivi alimentari.

Lichide recomandate în timpul postului intermitent

Specialiștii în medicină și nutriție ne recomandă pentru buna funcționare a organismului să consumăm cel puțin 2 litri de lichide pe zi, indiferent dacă suntem în postul intermitent sau nu.

Unele posturi religioase susțin abstinența atât de la mâncare, cât și de la băuturi, însă, cel intermitent recomandă consumul de lichide precum apa, ceaiul sau alte băuturile neîndulcite.

În ceea ce privește postul intermitent, consumul de băuturi care conțin zahăr ar trebui evitat, întrucât acestea pot fi bogate în calorii. Indivizii ar trebui să consume zilnic lichide pentru a menține starea de sănătate, iar cea mai mare parte a aportului de băuturi trebuie să provină din apă.

Consumul de băuturi îndulcite trebuie eliminat complet și înlocuit cu ceaiul, apa sau cafeaua. Indivizii care au intoleranță la cofeină ar putea alege cafeaua decofeinizată, atenție, însă, la ceaiul verde și negru, întrucât conțin cofeină.

În perioadele de post, se recomandă păstrarea numărului de calorii la un nivel scăzut. De asemenea, creșterea aportului de cofeină în perioadele de post poate afecta negativ starea de sănătate.

Efectul postului intermitent asupra organismului uman

Există numeroase studii care susțin faptul că prin intermediul postului intermitent, starea de sănătate se poate îmbunătăți semnificativ, iar pierderea în greutate este mult mai rapidă.

Totuși, cercetătorii încă analizează efectele postului intermitent (3), care probabil nu este recomandat tuturor indivizilor.

Un alt lucru important pe care trebuie să-l aveți în vedere când urmați recomandările postului intermitent este faptul că alimentele sănătoase nu ar trebui să lipsească atunci când vă alegeți mesele, pentru că, în caz contrar, pot apărea diferite deficiențe nutriționale care vă pot afecta sănătatea.

Consumul alimentelor bogate în nutrienți – precum fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, grăsimi sănătoase sau proteine – este esențial pentru menținerea stării de sănătate, indiferent de dieta pe care alegeți să o urmați.

Înainte de a urma postul intermitent încercați să consultați opinia unui medic sau a unui nutriționist pentru a afla mai multe informații.

Verifică preț cafea aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *