Cu excepția cazului în care vă cultivați propriile legume, vă recoltați propriul grâu și vă creșteți propriile oi, este posibil să fi consumat produse alimentare care conțin conservanți la un moment dat în viață. Pentru cei mai mulți oameni, majoritatea produselor alimentare pe care le consumă sunt pline de conservanți, în timp ce devine din ce în ce mai dificilă găsirea alimentelor care nu conțin acești aditivi.
Conservanții alimentari au devenit o parte integrantă a industriei alimentare, dar sunt oare și siguri pentru consum sau au consecințe negative pentru sănătatea noastră?
Conținut:
Ce sunt conservanții alimentari?
Conservanții alimentari se referă la aditivii care sunt introduși în alimente pentru a le prelungi durata de valabilitate. Aceștia previn alterarea alimentelor din cauza bacteriilor, mucegaiurilor și a ciupercilor și încetinesc modificările de culoare și textură, care fac ca produsul să fie necomestibil sau neatractiv.
Adăugarea acestor substanțe ajută la menținerea produselor alimentare prospete pe perioade lungi de timp pe rafturile supermarketurilor, în timpul transportului și în dulapurile consumatorilor și întârzie oxidarea.
Ce tipuri de alimente conțin conservanți?
Aproape orice aliment, cu excepția produselor proaspete organice neprocesate, conține sau este tratat cu un tip de conservanți. Băuturile, alimentele coapte, carnea, cerealele, ciocolata (sau alte gustări), fructele, legumele, uleiurile și margarinele sunt susceptibile să conțină o anumită formă de conservant, cu excepția cazului în care sunt promovate ca fiind lipsite de conservanți.
Denumirile obișnuite găsite pe etichetele produselor includ acid ascorbic (vitamina C), acid citric, benzoat de sodiu, BHA, BHT, EDTA, tocoferoli (vitamina E), propionat de calciu, nitrit de sodiu, sorbat de calciu și potasiu.
Conservanții alimentari sunt considerați siguri pentru consum?
În industria alimentară există un sistem strict de clasificare al aditivilor alimentari ca fiind siguri pentru consum și pentru utilizarea în conservarea alimentelor. Acest sistem se bazează pe cercetări și dovezi extinse, totuși, deoarece știința evoluează constant, s-a întâmplat în trecut că noi dovezi să sugereze faptul că un aditiv alimentar considerat anterior ca fiind sigur prezintă de fapt un risc pentru sănătate.
În general, conservanții găsiți în alimente sunt considerați siguri în ceea ce privește datele disponibile la momentul actual, iar utilizarea de noi compuși pe post de conservanți este supusă unor teste stricte, înainte de a fi declarați adecvați pentru consum.
Există conservanți alimentari des folosiți care sunt considerați nocivi?
Există unele dovezi conform cărora anumiți conservanți alimentari pot contribui la reacții adverse asupra sănătății, fie la populații mici, fie la nivel general. Conservanții alimentari care sunt dovediți ca fiind nocivi sunt interziși în utilizarea lor în produsele alimentare.
Sulfiți
Alergia la sulfiți, un tip de conservant care se găsește în multe forme în alimentele precum fructele uscate, vinul și cartofii procesați, este în mod rezonabil frecventă. Reacțiile alergice se pot manifesta în multe forme diferite, în funcție de gravitatea alergiei, dar pot fi periculoase pentru anumiți indivizi.
Nitrat și nitrit de sodiu
Deși nu există dovezi puternice, există unele sugestii conform cărora azotatul de sodiu și nitritul, un conservant obișnuit în carnea procesată, care contribuie atât la aromă, cât și la culoare și previne dezvoltarea bacteriilor, pot fi legate de riscul crescut de cancer.
Se crede că nitriții pot reacționa pentru a forma nitrozamine, care au fost asociate cu cancerul. Vestea bună este că multe companii adaugă acum alți compuși în carne pentru a inhiba această reacție, reducând foarte mult riscul acestei probleme.
Benzoat de sodiu
S-a sugerat că benzoatul de sodiu, un conservant obișnuit care se găsește în sucurile de fructe, murături și băuturi răcoritoare poate provoca hiperactivitate în cazul copiilor. De asemenea, poate induce reacții alergice la persoanele sensibile.
În trecut, acest conservant a fost adesea utilizat împreună cu acizii ascorbici, care au reacționat pentru a forma benzen, ceea ce poate crește riscul de leucemie. Cu toate acestea, datorită reglementărilor stricte, majoritatea acestor băuturi au fost reformulate.
Hidroxianisol butilat (BHA) și hidroxitoluen butilat (BHT)
Acești conservanți obișnuiți de tip antioxidant se găsesc în diferite cereale, unele tipuri de gumă, cartofi prăjiți și uleiuri vegetale. Studiile privind siguranța lor au înregistrat rezultate variate, cu unele sugestii că pot provoca cancer în studiile efectuate pe animale.
Aceștia sunt încă prezenți în produsele alimentare, însă, multe companii folosesc în prezent substanțe chimice și procese mai sigure, cu mai puține controverse în jurul lor, sau pur și simplu nu mai folosesc acest tip de substanțe în produse.
Grăsimi, sare și zahăr
Deși acestea sunt ingrediente atât de obișnuite în alimente încât nu le considerăm conservanți, aceste trei substanțe joacă un rol important în conservarea multor alimente de zi cu zi, chiar și a celor pe care le preparăm noi înșine. Există o mulțime de dovezi conform cărora o dietă bogată în sare, zahăr sau bogată în grăsimi (de anumite tipuri), poate fi nocivă pentru sănătatea noastră.
Trebuie să vă amintiți atunci când cumpărați produse alimentare, că deși pot fi promovate ca fiind „naturale” sau „fără conservanți”, după toate probabilitățile, acestea conțin în continuare aceste substanțe, care pot fi mai nocive pentru sănătatea umană decât alți conservanți.
Cum să evitați conservanții alimentari
Deși majoritatea conservanților alimentari au fost considerați siguri pentru consum, dacă doriți să evitați aceste substanțe, există o serie de pași pe care îi puteți urma pentru a reduce aportul.
Încercați să cumpărați produse organice, atunci când este posibil: acesta este un mod simplu de a evita consumul de conservanți adăugați, deși poate fi mai costisitor și nu întotdeauna și mai hrănitor. Căutați produse organice aprobate de autoritățile în vigoare, pentru a fi siguri că primiți ceea ce plătiți.
Consumați alimente proaspete: Deși consumul de alimente proaspete ar putea să nu elimine complet conservanții din dietă, acestea conțin în general mai puțini conservanți decât produsele ambalate și procesate. Verificați care este durata produselor la raft, ca dovadă.
Optați pentru produse naturale: dacă este posibil, alegeți produse „naturale” sau fără conservanți. Deși acest lucru nu înseamnă automat că sunt produse complet sănătoase, cel puțin știți că nu vor conține substanțe chimice dăunătoare.
Învățați cum să citiți etichetele produselor alimentare: dacă există un anumit conservant pe care doriți să îl evitați din motive de sănătate sau medicale, aflați cum să identificați compusul din eticheta alimentelor. De asemenea, poate fi util să știți ce tipuri de alimente conțin de obicei această substanță chimică, pentru a economisi timp în supermarket.