Îndulcitorii artificiali sunt un subiect foarte controversat. Pe de o parte, studiile clinice susțin utilizarea îndulcitorilor artificiali și afirmă că aceștia joacă un rol pozitiv în procesul de pierdere în greutate și că nu sunt dăunători. Alte studii, însă, indică existența unor legături puternice între îndulcitorii artificiali și creșterea riscului de cancer, boli de inimă, diabet și modificări intestinale.
Toți cei pe care îi întrebați vor avea o părere. Nimeni nu poate hotărî pentru dumneavoastră. Prin urmare, va trebui să luați pe cont propriu decizia. Cu toate acestea, având în vedere controversele dezbătute în cadrul acestui subiect, este destul de clar că trebuie să fiți extrem de precauți.
La urma urmei, nu auziți să existe controverse în ceea ce privește varza kale și dacă este indicată pentru consum.
Cele mai multe voci susțin, totuși, faptul că nu ar trebui să ingerăm compuși artificiali.
Conținut:
Ce sunt îndulcitorii artificiali?
Așa cum indică deja numele, nu este nimic natural la îndulcitorii artificiali. Sunt substanțe chimice sintetizate artificial în laborator.
Îndulcitorii artificiali sunt clasificați ca aditivi alimentari non-nutritivi, ceea ce înseamnă că furnizează zero calorii și zero nutrienți benefici.
Sunt, de asemenea, cunoscuți ca îndulcitori intenși, deoarece sunt necesare doar cantități mici pentru a excita papilele gustative.
Tipuri de îndulcitori artificiali:
Aspartam
Acesta este probabil cel mai folosit îndulcitor artificial, care se găsește în deserturile congelate, sucuri carbogazoase dietetice sau sub formă de îndulcitor de masă. Este de 200 de ori mai dulce decât zahărul. Când este expus la căldură și aer, aspartamul se descompune în constituenții săi chimici.
Sucraloză
Sucraloza este fabricată din zaharoză obișnuită, care este modificată chimic în așa fel încât organismul să nu o recunoască. Este de 600 de ori mai dulce decât zahărul.
Zaharină
Zaharina, de exemplu, este interzisă în anumite țări, cum ar fi Canada. Este de 300 de ori mai dulce decât zahărul, stabilă la căldură, însă poate avea un gust metalic. Este utilizată în alimente fără adaos de zahăr sau ca îndulcitor de masă.
Neotam
Neotamul este de fapt un aspartam „pe steroizi”. Este de 8.000 de ori mai dulce decât zahărul. De asemenea, este mai stabil la temperaturi ridicate decât aspartamul, motiv pentru care industria alimentară îl folosește pentru o gamă mai largă de produse alimentare, inclusiv produse de patiserie.
Acesulfam de potasiu
Acesulfamul de potasiu este utilizat în industria producătoare de alimente în combinație cu aspartamul. Îl puteți găsi în guma de mestecat, sucuri carbogazoase dietetice, bomboane, produse lactate, produse de patiserie și deserturi fără adaos de zahăr, precum și sub formă de îndulcitor de masă. Este de 200 de ori mai dulce decât zahărul.
Advantam
Advantam este un nou îndulcitor artificial, care este derivat din aspartam, însă are un potențial mult mai mare, fiind de 20.000 de ori mai dulce decât zahărul de masă.
Îndulcitorii artificiali pot conține substanțe de umplutură
Deoarece îndulcitorii artificiali sunt foarte concentrați, este necesară doar o cantitate mică pentru a egala dulceața zahărului. Dar cum se poate măsura o cantitate extrem de mică? De aceea, îndulcitorii artificiali conțin substanțe adăugate pentru a îi conferi volum. Materialele de umplutură – indiferent din ce sunt făcute – pot reprezenta o sursă de calorii și carbohidrați.
Îndulcitorii artificiali sunt extrem de puternici
Este nevoie doar de o cantitate mică, deci îndulcitorii artificiali nu pot fi periculoși? Ba da. Faptul că este necesară doar o cantitate mică de îndulcitori, nu are nici o legătură cu cât de concentrată este acea cantitate. Dacă nu sunteți siguri ce efecte are un aditiv asupra organismului, este recomandat să evitați ingerarea lui.
De exemplu, în cazul aspartamului, formaldehida este un compus rezultat din descompunerea sa în organism, care este extrem de toxic chiar și în cantități mici.
Îndulcitorii artificiali sunt ieftini
Dacă ar fi să preparați un tort pentru o grămadă de oameni cu care nu sunteți prieteni, ce înlocuitor de zahăr ați utiliza? Curmale organice de înaltă calitate, mai scumpe și mai nutritive sau un substituent ieftin al zahărului?
Marile corporații din industria alimentară au succes nu pentru că oferă produse de calitate, ci pentru că știu cum să economisească bani și cum să își susțină reciproc afacerile.
Îndulcitorii artificiali oferă o falsă senzație de energie
Un prieten bun vă aduce o cutie de cadou frumos împachetată. Sunteți vizibil emoționați și cu așteptări mari. Însă după ce ați deschis cutia, realizați că este goală. Sunteți dezamăgiți? Evident. La fel este și organismul dumneavoastră în urma consumului de îndulcitori artificiali.
Papilele gustative au impresia că îndulcitorii artificiali sunt zahăr, creierul primind semnale care indică prezența zahărului, însă organismul nu primește în mod real zahăr. Din păcate, doar gustul de zahăr generează o serie de procese în organism, ceea ce duce la pofte alimentare. Prin urmare, aveți mai multe pofte și există posibilitatea unui consum alimentar mai ridicat.
Îndulcitorii artificiali vă modifică „punctul de fericire”
Aveți impresia că dată fiind lipsa zahărului din îndulcitorii artificiali, puteți să îi consumați în cantități mai mari sau mai des? Nu neapărat. Cu cât există mai multe alimente dulci în dieta dumneavoastră, cu atât veți simți nevoia de și mai mult dulce în viitor.
Îndulcitorii artificiali sau o cantitate prea mare de zahăr vă vor modifica „punctul de fericire” sau concentrația optimă de dulce la care creierul uman experimentează cea mai mare satisfacție dată de zahăr.
Ce puteți face?
Dacă doriți un gust dulce, optați pentru alimentele reale și nu artificiale. Mierea crudă, siropul de arțar, zahărul din nucă de cocos sau melasa organică nesulfurată sunt alegeri excelente. Încercați și fructe proaspete sau uscate pentru a vă satisface poftele.
Când citiți studii de specialitate despre îndulcitori artificiali, încercați să aflați dacă acestea au fost realizate independent sau finanțate de o companie care beneficiază de utilizarea îndulcitorilor artificiali.
Evitați alimentele procesate și ambalate sau învățați să citiți etichetele produselor alimentare. Din păcate, industria producătoare de alimente știe cum să ne ascundă cuvintele zahăr sau îndulcitori artificiali. Produsele fără zahăr adăugat pot conține în continuare îndulcitori artificiali.
Renunțați la îndulcitorii artificiali timp de o săptămână sau două și observați cum vă simțiți. Când le introduceți înapoi, vedeți dacă aveți dureri de cap inexplicabile, amețeli, diaree sau balonare.
Experimentare plăcută!