Odată cu scăderea temperaturilor, împreună cu oamenii care petrec mai mult timp în interior, răcelile obișnuite sunt abundente pe tot parcursul iernii și sunt responsabile pentru o proporție mare de absenteism de la muncă și școală nu numai iarna, ci tot timpul anului.
Suntem bombardați în permanență cu informații cu privire la „vindecări” miraculoase și substanțe magice care ne vor împiedica să mai răcim, să reducem numărul de răceli pe care le facem sau cel puțin să reducem severitatea simptomelor. Suplimentele alimentare de vitamine, minerale și alte suplimente sunt utilizate în mod obișnuit pentru a preveni răcelile, cu toate acestea, există diferite tipuri de dovezi care susțin aceste suplimente, în condițiile în care foarte puține s-au dovedit a fi eficiente.
Suplimentele pot fi costisitoare, iar unele pot fi chiar periculoase sau pot avea efecte secundare nedorite dacă sunt luate pentru o perioadă lungă de timp, deci este important să știm dacă aceste produse sunt capabile de a fi eficiente sau pur și simplu sunt o risipă de bani.
Vitamina C
Comprimatele de vitamina C luate ca modalitate de prevenire a răcelii, este una dintre cele mai populare măsuri preventive. În consecință, există un număr imens de studii de specialitate efectuate cu privire la eficacitatea sa, rezultatele fiind variate.
În mai mult de 30 de studii care au evaluat eficacitatea suplimentării zilnice cu vitamina C la peste 10.000 de persoane, nu a existat nicio indicație semnificativă că administrarea vitaminei C a prevenit răcelile sau că cei care au luat vitamina C au răcit de mai puține ori decât cei care nu au făcut-o. De asemenea, nu a existat o reducere evidentă a severității simptomelor de răceală cu vitamina C, cu toate acestea, în ansamblu, se pare că durata răcelilor a scăzut semnificativ la administrarea de vitamina C, cu o reducere aproximativă de 10% la adulți și 15% la copii.
Verdictul: poate scurta durata răcelilor dacă este luată înainte de apariția răcelii, dar este puțin probabil să vă protejeze în totalitate de răceală.
Echinaceea
Echinaceea ca măsură preventivă pentru răceli este utilizată pe scară largă în întreaga lume, cu toate acestea, există dovezi mixte cu privire la eficacitatea acesteia în acest scop și se pare că preparatele diferite pot avea efecte diferite.
O analiză Cochrane a 16 studii clinice a concluzionat faptul că dovezile sugerează că unele preparate pe bază de Echinacea purpurea pot fi eficiente în scurtarea duratei și reducerea severității răcelilor atunci când sunt luate după debut. Nu au existat dovezi conform cărora administrarea de echinaceea pentru prevenirea răcelii a fost eficientă, deși doar două studii au investigat acest lucru.
În ciuda majorității studiilor care au dat rezultate mixte sau neconcludente, un studiu recent efectuat la Universitatea din Cardiff a sugerat că echinaceea are efecte preventive, participanții înregistrând mai puține răceli atunci când luau echinaceea, comparativ cu cei care au primit un placebo.
Cu toate acestea, există unele întrebări cu privire la validitatea studiului, cu sugestii că acesta nu include surse de finanțare, raportează selectiv rezultatele și nu include suficiente detalii cu privire la posibilele efecte negative. Studiul s-a concentrat, de asemenea, pe o pregătire specifică făcută de o anumită companie, mai degrabă decât pe o serie de alte studii.
Verdictul: echinaceea poate fi eficientă în reducerea simptomelor și a duratei după apariția răcelii, cu toate acestea, este necesară o investigație suplimentară cu privire la efectul său în prevenirea apariției. Echinaceea nu trebuie administrată copiilor, care prezintă riscul unei reacții alergice, dar rareori poate produce efecte negative la adulți.
Ginseng
Ginsengul a devenit, de asemenea, un remediu pentru răceală extrem de popular în întreaga lume. O revizuire sistematică a dovezilor care susțin utilizarea acestuia în acest scop în 2011, a analizat cinci studii care au investigat utilizarea extractului de rădăcină de ginseng din America de Nord sau Asia în prevenirea și tratamentul răcelii, dar a înregistrat rezultate mixte.
S-a ajuns la concluzia că nu existau suficiente dovezi care să ateste că ginsengul a redus incidența sau severitatea răcelilor, totuși părea să existe o anumită eficacitate în scurtarea duratei răcelilor, atunci când ginsengul american a fost luat preventiv timp de 8 până la 16 săptămâni.
Verdictul: Deși poate exista un beneficiu în administrarea de ginseng american pentru scurtarea duratei răcelii, acesta nu trebuie luat fără consultarea medicului dumneavoastră din cauza posibilelor efecte secundare și pericole la persoanele cu anumite afecțiuni medicale.
Zinc
O recenzie recent efectuată a studiilor cu privire la eficacitatea zincului în tratamentul și prevenirea răcelilor a sugerat că există potențialul ca această suplimentare să aibă efecte bune. Revizuirea a analizat datele a 15 studii și a concluzionat pe baza dovezilor disponibile că suplimentarea cu zinc în 24 de ore de la debutul simptomelor de răceală poate reduce atât durata, cât și severitatea răcelii.
Suplimentarea pe termen lung pare, de asemenea, să reducă incidența răcelilor, cu toate acestea, nu sunt clar definite dozele și durata tratamentului necesare pentru a obține cele mai bune efecte și sunt necesare cercetări suplimentare în acest sens. Suplimentarea pe termen lung a zincului poate provoca, de asemenea, efecte secundare nedorite, cum ar fi greață și un gust metalic în gură.
Verdictul: suplimentarea cu zinc poate fi eficientă în prevenirea răcelii obișnuite, cu toate acestea, deoarece există posibile efecte secundare negative, consultați întotdeauna medicul pentru a afla dacă acest supliment este potrivit pentru dumneavoastră și dacă da, ce doze ar trebui să luați.
Usturoi
Unul dintre cele mai tradiționale remedii pentru răceală este probabil usturoiul. Utilizarea usturoiului se bazează probabil pe utilizări tradiționale, precum și pe unele dovezi conform cărora usturoiul are proprietăți antibacteriene și virale.
În prezent, au fost efectuate puține studii randomizate controlate care investighează efectul usturoiului asupra reducerii simptomelor sau a duratei de răceală și sunt necesare investigații suplimentare. Un studiu a constatat că participanții care au luat usturoi în loc de placebo timp de trei luni au înregistrat mai puține răceli; cu toate acestea, sunt necesare studii de dimensiuni mai mari și de calitate mai bună înainte de a putea face o recomandare științifică.
Verdictul: Nu există dovezi fiabile care să susțină utilizarea usturoiului în prevenirea sau tratamentul răcelii, cu toate acestea, singurele efecte secundare cunoscute sunt mirosul și erupțiile cutanate, astfel încât administrarea usturoiului nu poate face rău.
Efectul Placebo
În timp ce unele remedii populare împotriva răcelii nu sunt susținute puternic de cercetările științifice, se pare că există unele dovezi conform cărora efectul placebo poate avea un impact mai puternic în tratarea răcelilor decât remediile reale.
Un studiu cu peste 700 de participanți a constatat că cei care au luat pastile pentru a-și trata răcelile, indiferent dacă pastilele conțineau echinaceea sau nici o substanță activă, au înregistrat răceli pentru o durată mai scurtă și au avut simptome mai puțin severe decât cei care nu au luat nimic. Acest lucru sugerează că, dacă credeți în tratament, ar putea exista beneficii, chiar dacă nu există dovezi care să susțină substanța reală ca tratament pentru răceli.
Ce puteți face pentru a preveni răcelie?
Majoritatea oamenilor vor suferi de câteva răceli pe an, oricât de atenți ar fi. Cel mai bun mod de a evita acest lucru este să vă spălați regulat pe mâini și să nu tușiți sau strănutați în mâini, atunci când este posibil. O dietă sănătoasă bogată în fructe și legume, împreună cu exerciții fizice, pare, de asemenea, să reducă riscul de a răci. Dovezile sugerează, de asemenea, că fumatul și consumul de alcool cresc probabilitatea de a răci.