Farfurie cu noodles instant

Sunt tăițeii instant (noodles) o mâncare sănătoasă sau doar îngrașă?

În 2015, se estimează că peste 97 de miliarde de porții de tăiței instant au fost consumate în întreaga lume. Cele mai multe porții au fost consumate în Asia, în țări precum China, Indonezia, Japonia Vietnam și Coreea de Sud.

Există vreun motiv de îngrijorare cu privire la consumul ridicat de tăiței instant la nivel global?

Tăițeii instant ar putea face parte dintr-o dietă echilibrată doar ca un aliment consumat ocazional, însă consumul lor ca o parte principală a dietei, nu este tocmai recomandat, deoarece veți ingera un număr prea mare de calorii și de carbohidrați rafinați.

Unele studii sugerează faptul că riscul de dezvoltare a anumitor afecțiuni de sănătate crește, atunci când consumăm prea mulți tăiței instant.

Tăițeii instant sunt bogați în calorii, grăsimi și sodiu, în timp ce le lipsesc fibrele și alți nutrienți, precum vitamine și minerale.

Această combinație, atunci când este consumată des, poate prezenta un risc ridicat de dezvoltare a unor consecințe negative asupra greutății și a stării generale de sănătate.

Tăițeii instant au un conținut ridicat de calorii, grăsimi și sodiu

Un pachet obișnuit de tăiței instant însumează undeva sub 200 de calorii per porție.

Majoritatea pachetelor cu tăiței instant conțin două porții, deci consumul unui pachet întreg este echivalent cu aproape 400 de calorii.

Majoritatea caloriilor provin din făină albă rafinată și ulei vegetal.

O porție de tăiței instant conține aproximativ 7 grame de grăsime, jumătate din cantitatea respectivă fiind reprezentată de grăsimi saturate, 26 grame de carbohidrați și 5 grame de proteine.

Deoarece tăițeii ramen sunt obținuți din făină rafinată, există foarte puține fibre în compoziția lor: aproximativ 1 gram per porție.

Pe lângă faptul că sunt săraci în fibre, există puține alte substanțe nutritive esențiale pe care le oferă tăițeii instant.

Atunci când adăugați pachețelele cu arome, care vin la pachet cu tăițeii instant, cantitatea de sodiu ingerată devine foarte mare.

Majoritatea indivizilor obișnuiesc să consume foarte mult sodiu, deoarece în dieta lor există prea multe alimente procesate.

O dietă bogată în sodiu poate crește riscul de hipertensiune arterială, care este principala cauză a bolilor cardiovasculare.

Potrivit Harvard Health, hipertensiunea arterială este principala cauză a deceselor, care pot fi prevenite, în China.

China înregistrează, de asemenea, cel mai mare consum de tăiței instant. Aportul mare de sodiu din tăițeii instant ar putea fi un factor major, care contribuie la numărul ridicat de indivizi care suferă de hipertensiune arterială.

Tăițeii instant sunt săraci în nutrienți

Tăițeii instant nu sunt o sursă de vitamine și minerale.

O porție de tăiței instant poate furniza aproximativ 10% din zona zilnică recomandată de fier. Tăițeii instant sunt bogați în sodiu și săraci în potasiu.

Harvard Health sugerează faptul că persoanele care consumă o dietă bogată în sodiu și săracă în potasiu, prezintă un risc mai mare de a muri din cauza unui atac de cord sau a oricărei alte cauze.

Deoarece tăițeii instant nu sunt un aliment bogat în nutrienți, aceștia nu ar trebui să constituie un aliment principal în dietă.

Dacă mâncați prea mulți tăiței instant, înseamnă că veți avea o dietă săracă în fibre, vitamine și minerale, dar bogată în carbohidrați rafinați și sodiu.

Risc de dezvoltare al sindromului metabolic

Un studiu din anul 2014 a analizat dieta alimentară a peste 10.000 de persoane din Republica Coreea.

Cercetătorii au dorit să investigheze dacă un aport mai mare de tăiței instant a fost asociat cu factori de risc cardiometabolic, cum ar fi obezitatea abdominală, colesterolul din sânge și nivelul ridicat al trigliceridelor.

Acești factori de risc, plus glicemia mare și tensiunea arterială sunt componente ale sindromului metabolic.

Cercetătorii au împărțit dietele participanților din studiu în două grupuri: o dietă tradițională, bogată în orez, pește, legume, fructe și cartofi și un regim alimentar bazat pe fast-food, bogat în alimente procesate, inclusiv tăiței instant.

Persoanele cu regim alimentar bazat pe fast-food, au prezentat o prevalență mai mare de obezitate abdominală, colesterol LDL ridicat, colesterol HDL scăzut și trigliceride ridicate.

De asemenea, cercetătorii au descoperit faptul că aportul de tăiței instant a avut un impact asupra sănătății la femei.

Indiferent de alți factori alimentari, consumul de tăiței instant de mai mult de două ori pe săptămână, a fost asociat cu un risc mai mare pentru dezvoltarea sindromului metabolic la femei.

Un studiu din anul 2009 a analizat dietele a peste 1.700 de copii coreeni.

Cercetătorii au descoperit faptul că copiii care au consumat tăiței instant au consumat mai multe calorii și grăsimi, și mai puține fructe și legume, în comparație cu copiii care nu au consumat tăiței instant.

Acest studiu sugerează că copiii care mănâncă tăiței instant ar putea să mănânce o dietă scăzută în alte alimente bogate cu nutrienți, iar copiii care consumă tăiței instant pot avea un risc crescut pentru obezitate.

Concluzie: cum să faceți tăițeii instant să fie mai sănătoși

Aceste studii sugerează că consumul de tăiței instant poate crește riscul de sindrom metabolic la femei și poate crește aportul de calorii la copii.

Ceea ce este important de luat în considerare este frecvența și dimensiunea porțiilor de tăiței instant.

Se pot încadra într-o dietă echilibrată și sănătoasă? Pot, dar tăițeii instant trebuie să fie consumați în cantități mici și puțin, deoarece sunt săraci în nutrienți și bogați în sodiu și calorii.

Dacă tăițeii instant fac parte din dieta dumneavoastră, țineți cont de dimensiunea porțiilor de servire.

Un pachet obișnuit de tăiței instant conține două porții. Consumarea unei porții ca parte a unei mese cu fructe, legume și proteine poate crea o masă echilibrată.

Pe de altă parte, consumul doar a unui pachet de tăiței instant (2 porții) furnizează o cantitate mare de carbohidrați de sodiu, rafinați, fără fibre sau alți micronutrienți.

Încorporarea mai multor legume cu tăițeii instant poate ajuta, de asemenea, la creșterea aportului de potasiu.

În loc să consumați tăiței instant ca una dintre principalele surse alimentare de cereale, optați mai degrabă pentru o varietate de surse de cereală în dietă.

Aportul recomandat de cereale presupune ca jumătate din acest aport din dietă să provină din cereale integrale.

Tăițeii instant nu sunt cereale integrale.

Consumul unei cantități mai mari de cereale integrale în locul tăițeilor instant și a altor cereale rafinate, vă poate ajuta să ingerați conținutul necesar de fibre și micronutrienți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *