Deseori ni se recomandă să consumăm mai mult din anumite produse alimentare în beneficiul sănătății noastre, dar există vreo dovadă în spatele afirmațiilor că anumite alimente sunt „super” sau este de fapt un mod nejustificat de a comercializa anumite produse?
De ce alimentelor li se acordă statutul de „super”?
Multe alimente sunt denumite „super” de către mass-media și chiar de unii profesioniști din domeniul sănătății. Cu toate acestea, UE a interzis utilizarea termenului pe ambalaje și nu există o definiție clară a ceea ce este exact un superaliment.
Teoria conform căreia anumite alimente oferă mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boli cronice, este exploatată de producătorii de alimente pentru a crește vânzările produselor și, deși există anumite dovezi în acest sens, nu sunt neapărat convingătoare.
Alimentele denumite în mod obișnuit „super” includ alimentele care au un conținut ridicat de antioxidanți, cum ar fi broccoli și fructe de pădure sau cele bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi macroul. Există, de asemenea, multe produse noi și mai neobișnuite, cum ar fi fructele de goji, care apar pe piață revendicând o mulțime de beneficii pentru sănătate, la un preț pe măsură.
Există dovezi care să susțină alimentele super?
Dovezile care susțin superalimentele nu sunt adesea reprezentative pentru modul în care consumăm alimentele în general. De exemplu, usturoiul este considerat că poate ajuta la reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale, cu toate acestea, această teorie se bazează pe dovezi provenite din laborator, unde dozele sunt echivalente cu până la 28 de căței de usturoi pe zi, ceea ce este în mod evident nefezabil în viața de zi cu zi.
În mod similar, există studii care indică faptul că anumiți antioxidanți găsiți în așa-numitele superalimente protejează împotriva radicalilor liberi nocivi și, prin urmare, pot oferi o anumită protecție împotriva cancerului și a altor boli. Cu toate acestea, există și unele dovezi conform cărora, la niveluri ridicate antioxidanții pot genera daune.
Cercetările recente privind validitatea afirmațiilor făcute cu privire la superalimente au sugerat, de asemenea, că nu ar trebui să ne încredem doar în anumite produse alimentare pentru a obține beneficii pentru sănătate. Cercetătorii londonezi au descoperit că, deși alimentele precum afine și broccoli conțin un nivel ridicat de antioxidanți, este posibil ca acești compuși benefici să nu treacă niciodată de intestin în procesul de digestie.
În condițiile create de un laborator, nu există nici o îndoială că aceste tipuri de antioxidanți se dovedesc eficienți; totuși, atunci când vine vorba de modul în care funcționează în corpul uman, deși poate exista un efect local în intestin, efectul general asupra corpului poate să nu fie semnificativ.
Nu există dovezi care să sugereze că un singur aliment anume poate reprezenta un remediu miraculos sau o măsură preventivă pentru cancer, boli de inimă sau diabet, oricât de mult ne-am dori asta. Recomandările cu privire la ceea ce este sănătos și ceea ce este nociv pentru noi se schimbă constant, în concordanță cu corpul de cercetări aflat în continuă dezvoltare, motiv pentru care este foarte posibil ca superalimentele din trecut să nu fie considerate a fi atât de super și în viitor.
Multe studii privind efectele superalimentelor sunt de dimensiuni mici, bazate pe animale sau cu concluzii finale care nu reflectă durata de viață a omului și, prin urmare, nu sunt neapărat fiabile. Există adesea și o serie de factori care pot influența rezultatele, care nu sunt întotdeauna luați în considerare în statistici.
Când vine vorba de sănătate, există câteva dimensiuni care contribuie la dificultatea de a controla complet anumiți factori și de a afirma cu siguranță că există un anumit factor cauzal sau preventiv în imaginea de ansamblu.
Pe lângă faptul că superalimentele pot să nu fie susținute de dovezi, există și considerația că orice aliment neprocesat care oferă un beneficiu nutrițional organismului ar putea fi considerat cu adevărat un superaliment.
Toate fructele și legumele sunt bogate în vitamine și antioxidanți și sunt benefice pentru organism și, deși anumite tipuri pot fi mai bogate în anumiți antioxidanți, dacă consumați o gamă largă din aceste tipuri de alimente, nu este necesar să vă concentrați pe unul în mod special pentru a obține efectele dorite.
Importanța unei diete echilibrate și sănătoase
În loc să priviți alimentele individuale ca pe o modalitate de a evita bolile, este benefic să priviți dieta generală ca pe o modalitate de a trăi o viață lungă și sănătoasă. Chiar dacă consumați munți întregi de superalimente, în lipsa unei diete sănătoase în restul timpului, veți genera daune organismului dumneavoastră, pe care nici un superaliment nu ar putea să le mai inverseze.
În schimb, este înțelept să urmați o dietă sănătoasă echilibrată, bogată în fructe, legume și cereale integrale, cum ar fi dieta mediteraneană, care a fost asociată cu durata de viață crescută și cu reducerea riscului de boală.
Acest tip de dietă nu se concentrează pe câteva superalimente pentru beneficiile sale, ci se bazează pe o gamă echilibrată de alimente, inclusiv multe fructe și legume, ulei de măsline, vin roșu, cereale integrale, pește gras și niveluri scăzute de carne roșie și alimente procesate.