Conform statisticilor, merele și perele sunt cele mai consumate fructe din UE, în timp ce în SUA ocupă locul doi. Consumul de mere este asociat cu o stare generală de sănătate bună, după cum este cunoscut și la nivelul simțului comun.
În timp ce această afirmație poate să nu aibă rezultate garantate, consumul de mere furnizează organismului numeroase substanțe nutritive benefice, inclusiv o cantitate semnificativă de antioxidanți.
Un articol din 2011 a concluzionat că există o asociere între consumul de mere și produse din mere, cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, cancer, astm și Alzheimer.
Pe lângă antioxidanți, merele au un conținut ridicat de fibre. Consumul unei diete bogate în fibre poate fi util pentru pierderea în greutate, deoarece alimentele bogate în fibre promovează instalarea senzației de sațietate.
Mai exact, este posibil ca senzația de sațietate să se păstreze pentru mai mult timp, atunci când consumați alimente cu fibre, cum sunt fructele și legumele.
Majoritatea indivizilor mănâncă pulpa și coaja mărului, în timp ce miezul îl aruncă. Ocazional, se poate întâmpla să consumați accidental și una dintre semințele miezului.
În acest caz, probabil că deja știți că semințele au un gust destul de amar. Acest lucru se datorează faptului că semințele din măr conțin un compus numit amigdalină.
Amigdalina conține câteva substanțe cu potențial dăunător, motiv pentru care nu este recomandat consumul unei cantități mari de semințe de mere.
Cu toate acestea, consumul ocazional a unei semințe sau două nu este, în mod normal, un motiv de îngrijorare.
De ce semințele de mere sunt otrăvitoare?
Ce conține amigdalina din semințele de mere, care le face potențial dăunătoare?
Acestea conțin de fapt o substanță otrăvitoare, și anume cianură. Desigur, ingerarea cianurii poate fi foarte dăunătoare, însă cantitatea de cianură pe care o veți obține din câteva semințe de mere ingerate nu ar trebui să reprezinte o problemă.
Organismul dumneavoastră poate face față fără probleme, unei cantități atât de mici de cianură.
Dacă nu mestecați semințele de mere, acestea vor trece prin tractul digestiv întregi.
Doar dacă semințele sunt mestecate și descompuse, au șansa de a interacționa cu enzimele digestive, eliberând astfel cianura.
Câteva semințe sunt în regulă pentru consum, însă nu exagerați cu cantitatea
Cianura este o otravă care poate ucide. Cu toate acestea, va trebui să mâncați o cantitate semnificativă de semințe de mere pentru a obține suficientă cianură pentru o doză letală.
De fapt, ar trebui să consumați în jur de 143 de semințe de mere (echivalentul a aproximativ 18 mere) pentru a furniza suficientă cianură organismului uman, încât să fie letală.
În general, cel mai bine este să aruncați semințele și miezul unui măr.
Dacă consumați o sămânță sau două, nu este motiv de îngrijorare. Ingerarea mai multor semințe, însă, în același timp, nu este recomandată.
Dacă ați ingerat mai mult de câteva semințe, este posibil să fie nevoie să solicitați asistență medicală.
Expunerea la cantități mai mici de cianură, chiar dacă nu în doze letale, poate fi periculoasă.
Cianura poate afecta creierul, inima și poate duce la instalarea stării de comă.
Alte semințe de fructe care ar putea fi otrăvitoare
Merele nu sunt singurul fruct care conțin compuși nocivi în semințe sau sâmburi. Alte fructe conțin același compus, amigdalina, care se poate transforma în cianură în organism.
Potrivit unui articol din octombrie 2015, fructele cu cea mai mare cantitate de amigdalină în semințe sunt reprezentate de prune și caise.
Alte fructe care conțin cantități mai mici includ: cireșe, piersici, prune, pere și nectarine.
Spre deosebire de semințele de mere, este mult mai puțin probabil să ingerați accidental un sâmbure de prună sau caisă, deoarece acestea sunt mai mari.
Uleiul de semințe de măr este otrăvitor?
Uleiul poate fi obținut din semințe de mere, prin presarea semințelor pentru a extrage uleiul. Uleiul de semințe de măr poate fi găsit în produsele de înfrumusețare topice, însă pe viitor este foarte posibil să fie folosit în scopuri alimentare sau farmaceutice.
În general, nu există o preocupare privind cianura din uleiul de semințe de măr. De fapt, uleiul de semințe de măr este similar cu pulpa mărului, fiind bogată în antioxidanți.
Un studiu din 2013 a relevat faptul că uleiul din semințe de măr reprezintă o sursă semnificativă de antioxidanți și poate avea chiar proprietăți anticancerigene.
Uleiul de semințe de măr nu este foarte frecvent utilizat. Cu toate acestea, dacă îl vedeți trecut pe lista de ingrediente a unui produs de îngrijire a pielii sau a părului, nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu formarea moleculelor de cianură.
Este nevoie de mai multe cercetări de specialitate în acest sens, pentru ca uleiul de semințe de măr să fie utilizat ca produs alimentar, însă corpul actual de cercetări a relevat faptul că acest ulei este bogat în antioxidanți.
Concluzie
Nu trebuie să evitați consumul de mere din cauza prezenței cianurii în semințele merelor.
Merele sunt o sursă semnificativă de antioxidanți, vitamine, minerale și fibre. Aruncarea miezului este o practică obișnuită când vine vorba de mere, deoarece semințele de mere, ca și în cazul altor fructe, conțin amigdalină.
Când se află în tractul digestiv, acest compus formează cianură.
Consumul câtorva semințe nu presupune automat o problemă, deoarece organismul poate face față unei cantități mici de cianură fără prea multe dificultăți.
O cantitate potențial letală de cianură din semințele de măr, ar fi aproximativ egală cu consumul tuturor semințelor din aproximativ 18 mere.
Uleiul de semințe de măr este extras din semințele de măr. Prin urmare, uleiul poate să conțină o cantitate foarte mică de cianură, deși nu este întotdeauna cazul.
Uleiul de semințe de măr conține, de fapt, o cantitate mare de antioxidanți. Deși utilizarea uleiului de semințe de măr are loc la scară mică momentan, este posibil ca în urma unui număr mai mare de cercetări în acest sens, să facă posibilă utilizarea lui pe scară largă.