Rădăcini de maca

Sunt sănătoase rădăcinile de maca?

Maca este o plantă care crește, de mii de ani, în munții din Peru. Incașii foloseau rădăcinile de maca pentru a-și crește imunitatea. În ultimul timp, rădăcina de maca a devenit populară, fiind considerată un remediu pentru diverse probleme de sănătate. Chiar dacă rădăcina de maca nu este dăunătoare majorității oamenilor, beneficiile aduse de aceasta nu sunt suficient de bine înțelese.

Conform WebMD, nu există suficiente dovezi pentru a susține faptul că rădăcina de maca ajută în cazuri cum ar fi: libido scăzut, nivel scăzut de energie, probleme de memorie, osteoporoză, menopauză etc. (1).

Unii susțin că aportul de rădăcină de maca îți crește nivelul de energie și poate fi o alternativă la cofeină.

Deși nu există cercetări care să susțină majoritatea beneficiilor pe care rădăcina de maca se presupune că le are, totuși, aceasta este o sursă pentru mai mulți nutrienți importanți.

Este posibil ca rădăcina de maca să aibă unele efecte secundare, în cazul în care ești sub tratament, sau chiar să fie contraindicată, în cazul unor afecțiuni medicale, așa că trebuie să consulți medicul, în cazul în care dorești să începi să consumi rădăcină de maca.

Cum se mănâncă rădăcina de maca?

Rădăcina de maca este, de obicei, măcinată, sub forma unei pulberi fine, fiind utilizată în diverse mâncăruri, de exemplu un terci sau o supă, precum și în prepararea unei băuturi fermentate.

De asemenea, poți adăuga pulbere de maca la smoothie-uri, latte-uri și deserturi. Se știe că rădăcina de maca are o aromă ușoară, apropiată de cea a malțului.

Nutrienții din rădăcina de maca

Rădăcina de maca poate fi o sursa de proteine de origine vegetală – 30 de grame de pulbere de maca conțin aproximativ 4 grame de proteine. O porție de 30 de grame de maca conține, de asemenea, 2 grame de fibre și oferă peste 100% din necesarul zilnic de vitamina C. Maca este o sursă de fier, calciu, magneziu, precum și de alte minerale.

Dacă consumi mai multe porții de maca pe zi, atunci ai putea să ai un bogat aport de nutrienți, acest lucru putând fi greu de realizat printr-o dietă occidentală tipică.

Rădăcina de maca, la fel ca toate celelalte fructe și legume, este, de asemenea, o bogată sursă de antioxidanți și fitochimicale.

Totuși, sunt necesare mai multe cercetări privind beneficiile pe care fitochimicalele le oferă sănătății.

Ajută la creșterea energiei?

Unii oameni susțin că rădăcina de maca le dă mai multă energie. În acest caz, de asemenea, trebuie să se efectueze mai multe cercetări privind legătura dintre consumul de maca și creșterea nivelului de energie.

Spre exemplu, persoanele care sunt foarte sensibile la cofeină pot fi atrase de maca, deoarece nu va crea o senzație de nervozitate, așa cum se poate întâmpla în cazul cofeinei.

Întrucât rădăcina de maca ajută la stabilizarea nivelului glicemiei, aceasta ar putea crește și energia din corp.

Unii susțin, de asemenea, că rădăcina de maca ajută la echilibrarea hormonală și că ar putea fi benefică sistemului endocrin, dar este nevoie de mai multe studii care să confirme aceste afirmații.

Ajută în cazul disfuncției sexuale?

S-a speculat asupra faptului că rădăcina de maca ar putea ajuta la creșterea testosteronului, la creșterea serotoninei, a numărului de spermatozoizi sau a libidoului. Totuși, trebuie efectuate mai multe studii în legătură cu aceste afirmații.

În fapt, cercetările nu confirmă ideea că rădăcina de maca poate ajuta la creșterea nivelului de testosteron la bărbați.

Un articol din 2010 (2) a analizat rezultatele tuturor studiilor clinice, privind influența rădăcinii de maca asupra disfuncției sexuale, atât la bărbați, cât și la femei.

Cercetătorii au descoperit că există puține dovezi privind faptul că rădăcina de maca îmbunătățește funcția sexuală. Oricum, aceste concluzii au venit după ce au analizat doar rezultatele a 4 studii, iar acestea erau de mică amploare.

Cercetătorii au concluzionat că trebuie efectuate mai multe studii pentru a înțelege influența rădăcinii de maca asupra funcției sexuale.

Este sigur consumul de maca?

Sunt necesare mai multe studii care să confirme afirmațiile privitoare la beneficiile aduse sănătății de rădăcina de maca.

Cu toate acestea, rădăcina de maca pare a fi sigură pentru consumul majorității populației. Poate fi o sursă de vitamine, minerale, antioxidanți, fibre și proteine.

Rădăcina de maca a fost utilizată ca aliment de bază, în Peru, timp de mai multe mii de ani. În general, rădăcina de maca a fost ușor de asimilat de către organism.

Cu toate acestea, dacă observi că ai reacții adverse după ce ai consumat rădăcină de maca, trebuie să întrerupi imediat administrarea acesteia și să discuți cu medicul.

Cine nu are voie să consume rădăcină de maca?

Se recomandă ca femeile însărcinate și cele care alăptează să nu consume rădăcină de maca, deoarece nu este cunoscut efectul asupra fătului.

Întrucât rădăcina de maca poate avea un impact asupra funcției hormonale, persoanele care au afecțiuni de natură hormonală, cum ar fi cancerul de sân, cancerul de prostată sau endometrioza, ar trebui să discute cu medicul, înainte de a consuma maca (3).

Efectul rădăcinii de maca asupra altor probleme de sănătate nu este bine cunoscut, așa că este recomandat să consulți medicul, înainte de a adăuga acest aliment în dietă.

Concluzie

Rădăcina de maca a fost folosită, de mai multe secole, ca aliment, sub formă de terci sau copt. Rădăcina de maca a devenit populară, în ultima vreme, ca supliment în dietă, dar nu se cunoaște foarte bine influența acesteia asupra sănătății.

Există foarte puține studii cu privire la rădăcina de maca, iar efectul acesteia asupra echilibrului hormonal nu este, nici acesta, pe deplin cunoscut.

Ceea ce se știe este că rădăcina de maca conține multe vitamine, minerale, antioxidanți și este, de asemenea, o sursă de fibre și proteine.

Rădăcina de maca se poate adăuga la smoothie-uri, folosi la copt sau consuma ca supliment.

Rădăcina de maca este considerată, în general, sigură. Totuși, dacă ai vreo afecțiune, ar trebui să discuți cu medicul, înainte de a adăuga acest aliment în dietă.

În cazul unor afecțiuni hormonale, rădăcina de maca ar putea să aibă efecte secundare. Din această cauză, nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor care alăptează.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *