Femeie tânără mănâncă un ou fiert folosind un suport și o linguriță
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Sunt ouăle bune pentru tine?

De-a lungul anilor au existat multe controverse cu privire la efectul consumului de ouă. Există atât de multe informații contradictorii încât este aproape imposibil de știut dacă ouăle fac parte dintr-o alimentație sănătoasă sau dacă trebuie să fie consumate cu moderație.

Afectează consumul de ouă nivelul de colesterol? Sunt pline de grăsimi? Sau sunt indicate pentru pierderea în greutate? Iată un rezumat al studiilor și ghidurilor alimentare actuale care te va ajuta să răspunzi la aceste întrebări.

Ouăle și colesterolul

Probabil cea mai controversată întrebare în materie de nutriție despre ouă este dacă acestea pot ridica nivelul de colesterol din organism și, prin urmare, dacă pot crește riscul apariției bolilor cardiovasculare, în cazul consumului excesiv. Nu există nicio îndoială că ouăle, în special gălbenușurile, au un nivel ridicat de colesterol alimentar.

Cu toate acestea, s-a demonstrat că acesta nu crește nivelul colesterolului din sânge. Creșterea se datorează, de fapt, grăsimilor saturate și nesaturate, ducând la blocaje ale vaselor de sânge. Ouăle conțin foarte puține grăsimi saturate și nu conțin deloc grăsimi nesaturate. Pe de altă parte, conțin grăsimi omega-3 despre care se spune că ar fi benefice pentru inimă.

Fundația American Heart a recunoscut acest fapt în anul 2000, schimbându-și recomandările în ceea ce privește aportul de ouă în alimentație pentru persoanele sănătoase, permițând consumul unui ou pe zi. De reținut este faptul că acest lucru este însoțit de o recomandare conform căreia colesterolul dietetic total nu trebuie să depășească 300 mg.

Ouăle, alimente bogate în grăsimi?

Un ou conține aproximativ 5 g de grăsimi; cu toate acestea, cea mai mare parte din grăsimile respective este reprezentată de cele nesaturate (sănătoase). Grăsimea este necesară în dietele noastre pentru ca organismul să funcționeze corect, iar consumul unui ou este o modalitate excelentă de a le obține.

Dacă fac parte dintr-o dietă în general sănătoasă ce nu conține prea multă grăsime, nu există niciun motiv să eviți ouăle.

Beneficiile nutritive ale ouălor

Ouăle sunt incredibil de hrănitoare, în special gălbenușul, parte pe care mulți oameni tind să o evite deoarece consideră că este nesănătoasă sau prea bogată în grăsimi.

Ouăle conțin 11 minerale și vitamine (în cantități relativ mari) și sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina D, esențială pentru oasele puternice.

Acestea au un conținut ridicat de nutrienți precum luteina și zeaxantina, despre care se crede că încetinesc procesul de degenerare maculară. Colina din ouă ajută, la rândul său, la dezvoltarea creierului și la buna funcționare a memoriei.

Sunt ouăle benefice pentru pierderea în greutate?

Deși multe persoane cred că ouăle sunt prea bogate în grăsimi și calorii pentru a fi recomandate pentru pierderea în greutate, există unele dovezi că acestea ne pot, de fapt, ajuta. Un ou conține aproximativ 70 de calorii, deci nu este un aliment cu o valoare energetică foarte ridicată. Așadar, este perfect potrivit ca parte a unei diete.

Ouăle sunt de asemenea bogate în proteine, substanțe nutritive ce ajută la obținerea senzației de sațietate.

Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Obezitate a obținut rezultate care susțin utilizarea ouălor ca parte a unei diete cu un număr limitat de calorii. În acest studiu, participanții supraponderali și obezi (bărbați și femei) au fost repartizați în diferite grupuri. Unora li s-a oferit un mic dejun cu ouă, iar altora li s-a oferit un mic dejun pe bază de pâine. Unii participanți din ambele grupuri au urmat o dietă scăzută în calorii, iar alții și-au menținut dieta obișnuită.

Studiul a descoperit că cei care au optat pentru o dietă scăzută în calorii și au mâncat ouă la micul dejun, au pierdut mai multe kilograme și au obținut rezultate impresionante în scăderea circumferinței taliei. În cazul celor care și-au menținut dieta obișnuită, nu s-au înregistrat schimbări majore. Acest lucru sugerează că, în combinație cu o astfel de dietă, ouăle pot ajuta procesul de pierdere în greutate.

Un alt studiu referitor la senzația de sațietate oferită de un mic dejun ce conține ouă a sugerat că participanții au reușit să mănânce mai puțin la următoarele mese și în următoarele 36 de ore.

Deși ouăle sunt recomandate în cadrul unei diete, este important să reții că aportul general de energie (calorii) trebuie să fie mai mic decât producția proprie a organismului pentru a obține pierdere în greutate. În concluzie, ouăle trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă.

De asemenea, este esențial să știi că, în timp ce ouăle în sine pot fi considerate alimente sănătoase, ele se găsesc adesea în forme nesănătoase, amestecate cu ingrediente bogate în grăsimi saturate și calorii, cum ar fi în cazul prăjiturilor sau al omletelor făcute cu smântână și unt.

Pentru cele mai bune rezultate, folosește o metodă de gătit ce nu implică prea multe grăsimi, evitând astfel excesul caloric.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *