Îndulcitor praf scăzut în calorii
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Sunt îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii siguri pentru consum?

Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii au apărut pe piață ca o modalitate de a ne bucura în continuare de alimente dulci, însă fără caloriile sau problemele legate de nivelul de zahăr din sânge, asociate cu consumul de zahăr. Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii sunt folosiți în multe alimente dietetice sau alimente comercializate pentru pierderea în greutate.

Aproape că pare o situație ideală, puteți consuma în continuare câte alimente dulci doriți, însă fără să fie nevoie să vă îngrijorați în legătură cu caloriile ingerate. Cu toate acestea, studiile de specialitate au indicat rezultate mixte cu privire la modul în care îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii afectează greutatea și alte aspecte ale sănătății.

Un studiu din 2012 a constatat că consumul de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii s-a dublat în rândul copiilor între 1999-2000 și 2007-2008. Consumul de îndulcitori a crescut de la 18,7% la 24,1% în categoria adulților. Aportul de zahăr și de îndulcitori cresc în majoritatea zonelor populației globale. Pericolele consumului de zahăr în exces sunt deja cunoscute, însă cât de siguri pentru consum sunt îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii?

Risc de cancer

Legătura dintre riscul de cancer și îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii a reprezentat o preocupare pentru publicul larg de mult timp, însă autoritățile din domeniul sănătății afirmă că nu există dovezi clare ale unei asocieri între riscul de cancer și îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii.

Aspartamul este cel mai frecvent îndulcitor cu conținut scăzut de calorii pus sub semnul întrebării, când vine vorba despre riscul de cancer, acesta fiind prezent cel mai adesea în băuturile dietetice. Experții în sănătate și nutriție sugerează evitarea aspartamului din cauza studiilor mai recente, care au arătat o creștere a riscului de cancer din cauza consumului de aspartam în unele studii efectuate pe șobolani.

Un argument privind siguranța pentru consum este că studiile întreprinse pe șobolani care indică prezența unei relații între îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii și cancer, au vizat cantități foarte mari de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii. Prin urmare, dacă oamenii consumă cantități de îndulcitori cu mult sub această cantitate (nivelurile zilnice acceptate sunt stabilite la cantități cu aproximativ 100 de ori mai mici decât cantitatea care a înregistrat un risc crescut de cancer în studiile efectuate pe șobolani), logica ne spune că nu ar trebui să existe un risc crescut de dezvoltare a cancerului.

Impact asupra bacteriilor intestinale

Modul în care îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii afectează bacteriile intestinale a fost o preocupare din ce în ce mai întâlnită. Atunci când majoritatea îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii au intrat pe piață, acest lucru nu a contat aproape deloc. Acum, oamenii de știință înțeleg mai multe despre modul în care dieta noastră exercită un impact asupra bacteriilor intestinale și cum aceste mici bacterii influențează corpul și chiar mintea.

Unele tipuri de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii pot determina reducerea numărului de bacterii, ceea ce duce la creșterea numărului bacteriilor dăunătoare. Acest lucru a fost indicat de studiile efectuate pe rozătoare cu privire la zahăr, zaharină, sucraloză și aspartam.

În mod interesant, poate exista o asociere între modul în care îndulcitorii artificiali au un impact asupra bacteriilor intestinale și modul în care aceste bacterii pot influența reglarea greutății. Mai multe cercetări trebuie efectuate înainte de a face o presupunere în acest sens, însă aceste studii inițiale sugerează că îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii ar putea modifica bacteriile intestinale într-un mod negativ.

Nu este clar care este cantitatea de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii necesară pentru a înregistra un impact asupra bacteriilor intestinale.

Impact asupra poftei de dulciuri

Cele mai multe tipuri de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii sunt mult mai dulci decât zahărul obișnuit. Doar o cantitate mică este folosită pentru a da un gust dulce, fără nici un fel de calorii adăugate.

O preocupare din ce în ce mai mare vis-a-vis de îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii este dată de faptul că pot stimula în timp poftele de alimente dulci. Unele cercetări indică faptul că îndulcitorii nu generează un răspuns complet al căilor de recompensare a alimentelor în creier, ceea ce poate duce la semnalizarea și îndemnul de a continua consumul.

Rezultatele sunt mixte privind eficacitatea îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii și pierderea în greutate sau menținerea acesteia. Chiar și în cazul copiilor, aportul de sucuri acidulate obișnuite și dietetice, a fost legat de creșterea în greutate.

Sunt sigure pentru consum în cazul copiilor?

Utilizarea îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii înregistrează creșteri atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Nu sunt cunoscute efectele pe termen lung ale îndulcitorilor la copii sau adolescenți. Unele studii observaționale au arătat o corelație pozitivă între aportul de îndulcitori și creșterea în greutate, însă sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

Concluzie: cantitatea este încă importantă

Există multe efecte pe care îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii le pot avea asupra organismului, acestea fiind destul de variate. Unele persoane prezintă sensibilitate la îndulcitori și resimt un disconfort digestiv, dureri de cap, oboseală etc., în urma consumului, motiv pentru care în acest caz ar trebui evitată ingerarea de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii.

Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii se presupune a fi siguri pentru consum, atâta timp cât consumul se încadrează sub nivelul zilnic maxim admis. Același lucru este valabil și pentru riscul de cancer. Pentru a vă face o idee, nivelul maxim admis pentru un adult obișnuit este egal cu consumul a 18 cutii de suc dietetic de 330 de grame, îndulcit cu aspartam, sau 5,5 cutii de suc, îndulcite cu sucraloză.

Sunt considerate sigure pentru consum nivelurile care se regăsesc sub aportul zilnic admis? Este destul de dificil de dat un răspuns concret la această întrebare. Alte aspecte care trebuie luate în considerare în cazul îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii, includ modul în care acestea afectează bacteriile intestinale, modul în care modifică pofta de dulce și dacă afectează pozitiv sau negativ greutatea corporală.

Ca și în cazul zahărului, poate că cea mai sănătoasă abordare este reducerea aportului total de  îndulcitori cu conținut scăzut de calorii, dar și de zahăr. Doar pentru că acestea sunt sărace sau lipsite de calorii, nu înseamnă că puteți consuma oricât de mult doriți, fără să înregistrați și anumite posibile efecte negative.

Copiii pot necesita în mod special precauții în acest sens, deoarece efectele pe termen lung ale îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii la copii nu sunt clar înțelese.

Ideea de bază este aceeași ca și în cazul zahărului: excesul poate fi dăunător, dar o cantitate mică poate să nu dăuneze sănătății. Cu toate acestea, ce înseamnă mai exact cantitate mică nu este un aspect clar definit încă. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege efectele.

De asemenea, ca în cazul oricărui produs alimentar, este important să aveți în vedere restul dietei. În calitate de consumator, efectuați propriile cercetări pentru a vedea cu ce sunteți confortabil personal cu privire la consumul de îndulcitori cu conținut scăzut de

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Masă plină cu alimente sănătoase

5 greșeli alimentare de evitat anul acesta

Există multe recomandări și obiceiuri alimentare care pot ajuta sau împiedica pierderea în greutate/obiectivele de sănătate. Schimbarea câtorva obiceiuri alimentare zilnice vă poate ajuta să

Înghețată la cornet în toiul verii

Cum ne putem detoxifia de la zahăr?

Există numeroase motive pentru reducerea aportului de zahăr. Prea mult zahăr poate crește riscul pentru unele boli cronice. De asemenea, putem deveni supraponderali dacă îl