Bucăți de piersică la conservă
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Sunt fructele la conservă o alternativă sănătoasă?

Se presupune adesea că, atunci când vine vorba de fructe, mai proaspăt înseamnă și mai bun, atât din perspectiva valorii nutriționale, cât și a gustului. Cu toate acestea, cercetările au indicat faptul că și fructele la conservă își pot găsi locul într-o dietă sănătoasă, ba chiar că aceste produse pot fi uneori o opțiune mai sănătoasă decât fructele proaspete de la supermarketuri.

Procesul de conservare

Mulți dintre noi asociază produsele conservate, inclusiv fructele, cu mâncarea insipidă și umedă, care este folosită adesea doar ca o ultimă soluție.

De asemenea, consensul general asupra fructelor la conservă descrie o cantitate mult prea mare de conservanți sau niveluri ridicate de zahăr sau sare, ceea ce reduce drastic beneficiile pentru sănătate. Cu toate acestea, procesul de încorporare a fructelor în interiorul unei conserve a fost cu mult îmbunătățit de-a lungul anilor, alimentele menținându-se mai proaspete și păstrând mai multă valoare nutritivă și gust decât produsele anterioare.

Fabricile de conserve sunt adesea situate aproape de livezile și fermele în care se cultivă fructele, deci trece foarte puțin timp între culegerea fructelor proaspete și conservarea lor.

Acest lucru se poate traduce în unele cazuri printr-un conținut mai mare de nutrienți decât fructele proaspete, care pot parcurge distanțe mari, într-un interval de 10 până la 14 zile înainte de ajunge pe rafturile supermarketurilor. Fructele care sunt în afara sezonului pot fi păstrate în condiții reci și mai mult timp. Acest interval dintre culegerea fructelor și punerea în vânzare poate genera o deteriorare imensă a cantității de nutrienți din fructele proaspete.

Conservele de fructe, pe de altă parte, pierd unele substanțe nutritive în timpul procesării necesare înainte de conservare; cu toate acestea, cantitatea pierdută este minimă, deoarece perioada de timp este scurtă și odată ce fructul intră în conservă, valoarea nutritivă va rămâne neschimbată timp de până la doi ani. Prin urmare, conservele de fructe pot conține adesea mai mulți nutrienți.

Conservele de dovleac, de exemplu, pot conține de până la trei ori cantitatea de vitamina A, comparativ cu varianta fructelor proaspete.

Cum rămâne cu conservanții?

O altă preocupare comună în ceea ce privește conservele de fructe este adaosul de conservanți. De fapt, acest aspect este unul nefondat, deoarece nu este necesară adăugarea de conservanți la conservele alimentare, deoarece procesul de conservare în sine împiedică degradarea alimentelor timp de până la doi ani.

Adăugarea de sare și zahăr este o preocupare valabilă atunci când se evaluează valoarea nutrițională a produselor conservate, deși sarea este cu adevărat o problemă doar pentru produsele conservate sărate, cum ar fi legumele.

Deși unele fructe sunt conservate în siropuri de zahăr, există și o mulțime de soiuri care sunt ambalate în suc propriu, ceea ce înseamnă că nu se adaugă zahăr în plus.

Valoarea nutritivă a conservelor de fructe

Suntem în permanență sfătuiți să consumăm mai multe fructe zilnic, iar produsele din conserve ne pot ajuta să obținem mai ușor aportul recomandat. Deși unele vitamine pot fi distruse de căldura utilizată în procesul de conservare, aceste produse conțin în general un nivel acceptabil de vitamine, uneori chiar mai mult decât variantele proaspete.

Vitamine

Conservele de fructe sunt o sursă bună de vitamina A, deoarece această vitamină specială devine mai bio-disponibilă datorită procesului de încălzire. O parte din vitamina C se pierde din conservele de fructe în timpul procesării, cu toate acestea, există încă un nivel rezonabil care va rămâne constant indiferent de cât timp păstrați conserva.

Cu toate acestea, este posibil ca vitamina C din fructele proaspete să scadă rapid în timp.

Minerale și fibre

În ceea ce privește mineralele și fibrele, se crede că procesul de conservare are, în general, un efect redus asupra acestor componente din fruct. Cu toate acestea, dacă fructele sunt curățate sau tocate înainte de conservare, acest lucru poate afecta proprietățile nutriționale.

De asemenea, se raportează, în general, că nivelurile de carotenoizi și vitamina E sunt comparabile în fructele și legumele proaspete și cele conservate.

Zahărul și, prin urmare, conținutul de calorii din conservele de fructe pot fi, de asemenea, o preocupare, în special pentru cei care își urmăresc greutatea.

Fructele conservate furnizează în general mai multe calorii decât soiurile proaspete, mai ales dacă sunt conservate în sirop. Pentru cel mai mic consum caloric, optați pentru fructe conservate în sucuri naturale și scurgeți cât mai mult posibil din suc înainte de consum, deoarece sucul este o formă concentrată de calorii.

Conserve sau fructe proaspete, care variantă este mai bună?

Deși compoziția nutrițională a conservelor de fructe este pe scară largă raportată a fi la fel de bună, dacă nu chiar mai bună decât varianta fructelor proaspete, este important să ne dăm seama că va exista o variație cu privire la calitatea fructelor în diferitele perioade ale anului și, de asemenea, între cultivatori și unitățile de conservare.

Prin urmare, deși conservele de fructe sunt o modalitate acceptabilă de creștere a aportului total de fructe, ar trebui consumate o mare varietate de fructe din surse proaspete și conservate, pentru o sănătate optimă.

Avantajele conservelor de fructe

În afară de posibilele beneficii nutriționale, atunci când sunt comparate cu fructele proaspete care au fost depozitate de mai mult timp, conservele de fructe au multe caracteristici pozitive, printre care și:

Confort

Este ușor să păstrați câteva cutii în partea din spate a dulapului pentru ocaziile în care rămâneți fără fructe, doriți să preparați un desert rapid sau o porție delicioasă de sănătate. Chiar dacă uitați de ele luni de zile, fructele vor fi la fel de bune ca atunci când au fost conservate.

Portabilitate

Fructele reprezintă o gustare dulce ideală și un sfârșit sănătos pentru o masă, dar nu sunt întotdeauna și portabile, cel puțin nu toate fructele și nu în orice condiții. Conservele de fructe reprezintă o alternativă excelentă pentru situații precum camping, prânzuri la pachet sau picnicuri. Acest lucru poate fi deosebit de util pentru cei care sunt puțin agitați în ceea ce privește aspectul fructelor pe care le consumă.

Fructele de sezon sunt disponibile pe tot parcursul anului

Dacă doriți să preparați o prăjitură cu cireșe în mijlocul iernii, puteți apela cu ușurință la o conservă de fructe. Produsele conservate sunt disponibile pe tot parcursul anului și este probabil să fi fost ambalate în plin sezon, când gustul și valoarea nutritivă sunt la nivel maxim.

Cost redus

Fructele proaspete pot fi costisitoare, în funcție de sursă, în timp ce conservele din fructe reprezintă adesea o alternativă mai rentabilă.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tânără se antrenează energic la sala de forță

Alimente care stimulează energia

Scăderea nivelului de energie pe parcursul zilei sau lipsa energiei la început de zi, sunt probleme des întâlnite în rândul adulților. Pe lângă somn, stres