3 sticluțe de suc Naked, cu diferite arome

Sunt bune sucurile ”Naked”? (brand american)

Sucurile făcute 100% din fructe pot fi o sursă bună de vitamina C. Pe de altă parte, acestea conțin și zahăr în exces, chiar dacă discutăm despre sucurile naturale. Deși sucurile naturale de fructe au același aport de zahăr ca fructele propriu-zise, modul în care organismul reacționează la sucul din fructe este diferit.

Una dintre principalele diferențe dintre consumul de suc comparativ cu cel de fructe întregi este conținutul de fibre. Fibra din fruct încetinește eliberarea de glucoză în fluxul de sânge.

Sucul nu are fibre pentru a încetini eliberarea de zahăr în fluxul de sânge.

”Naked Juice” (1) este promovat ca fiind 100% suc natural, fără adaos de zaharuri sau conservanți.

Pe fiecare sticlă, compania listează fructele și legumele utilizate pentru producerea acestuia. Aceste sucuri sunt promovate ca fiind băuturi sănătoase.

Cu toate acestea, compania ”Naked Juice” a fost implicată în procese care sugerează că informațiile legate de sănătate conținute de reclamele lor induc în eroare consumatorii.

De exemplu, o sticlă de 450 ml de suc Naked poate oferi între 20 și 55 de grame de zahăr, în funcție de aromă. Chiar dacă zahărul provine doar din fructe, o cantitate atât de mare ar trebui să ne pună pe gânduri.

Zahăr în sucul Naked

Conform unui articol (2) publicat în 2 octombrie 2016, Centrul pentru știința în interesul public (CSIP) a demarat o acțiune în instanță împotriva companiei Naked Juice din cauza informațiilor înșelătoare pe ambalaje.

O porție de suc Naked oferă o cantitate relativ mare de zahăr, uneori chiar la fel de mult zahăr ca 300 ml de băutură carbogazoasă.

Ambalajul de pe produsele Naked Juice nu are vreo mențiune privind adaosul de zaharuri, iar CSIP crede că dezinformează clienții.

Acesta este un exemplu de marketing înșelător. Doar pentru că un aliment sau o băutură pretinde că nu are zaharuri adăugate nu înseamnă că este un aliment fără zahăr.

Ce să consumăm pentru scăderea riscului de apariție a diabetului: suc de fructe sau fructe?

Consumul de suc are un efect diferit asupra organismului, față de consumul de fructe întregi datorită aportului de fibre.

Naked Juice Blue Machine (3) susține că 450 ml de suc are în compoziție următoarele fructe: 3 1/3 mere, 27 afine, 3 mure și o banană. Porția de 450 ml de suc furnizează 320 de calorii, 55 de grame de zahăr și 5 grame de fibre.

Consumul fructelor din care ar fi fost făcut sucul, per ansamblu, ar oferi un conținut de fibre mult mai mare decât 5 grame. De asemenea, alte componente ale fructelor întregi, cum ar fi anumiți antioxidanți, pot avea concentrații mai mari în fructe față de sucurile respective.

Un studiu din 2008 (4), cu privire datele de la peste 70.000 de femei cu vârste de peste 18 ani, a concluzionat: consumul de legume și fructe verzi a fost asociat cu un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

Cercetările de la Harvard School of Public Health (5) au arătat că aportul a cel puțin două porții de fructe pe săptămână a redus riscul de diabetul de tip 2, însă consumul uneia sau mai multor porții de suc de fructe pe zi a crescut riscul de diabet de tip 2.

Recomandări pentru sucurile de fructe

Cercetătorii Harvard Health au stabilit că, pentru prevenirea diabetului, este important consumul fructelor nu a sucului de fructe. Prin urmare, chiar dacă sucul de fructe are același aport nutrițional ca o porție de fructe, consumul de suc de fructe nu ar trebui să fie un substitut pentru consumul de fructe întregi.

Copiii care beau prea mult suc de fructe pot avea, de asemenea, un risc crescut de obezitate și carii dentare (6).

Academia Americană de Pediatrie recomandă următorul consum zilnic de suc, pentru copii:

Sub 1 an: Nu este recomandat să bea suc de fructe.

1-3 ani: Limitează sucul de fructe la maximum o jumătate de cană per zi.

4-6 ani: Limitează sucul de fructe la maxim două treimi dintr-o cană per zi.

8-18 ani: Limitează sucul de fructe la maxim o cană pe zi.

O sticlă de 450 ml de suc Naked este aproape cât 2 căni. Prin urmare, dacă dai copilului un suc Naked, trebuie să ai în vedere aceste cantități recomandate.

Copilul nu trebuie să bea o sticlă întreagă pe zi, doar dacă acest aport este recomandat de un medic, din motive specific.

Consumul de fructe întregi ar trebui încurajat în locul consumului de suc de fructe atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Sucul Naked se poate încadra într-o dietă sănătoasă?

Sucul Naked sau alte sucuri 100% naturale se pot încadra într-o dietă sănătoasă? Da, se încadrează, atâta timp cât este consumat în porții mici.

Consumul unei sticle sau mai mult pe zi poate oferi o cantitate mare de zahăr și puțină fibră. Cea mai bună modalitate de a cuprinde sucurile Naked sau alte sucuri 100% naturale în dieta ta este să le consumați în cantități mici.

Asta ar putea însemna să bei o jumătate de sticlă în loc de o sticlă per zi sau să bei o sticlă din când, în loc să o faci zilnic.

Dacă vrei să obții recomandări specifice în această privință, trebuie să discuți cu medicul.

Pe de altă parte, chiar dacă anumite sucuri Naked conțin la fel de mult zahăr ca o băutură carbogazoasă, vei beneficia și de alți nutrienți precum vitamina C și potasiu.

Sucul Naked poate fi considerat, în continuare, o alegere mai sănătoasă, în comparație cu alte băuturi zaharoase dar, în general, este recomandat să limitezi aportul de băuturi zaharoase, indiferent proveniența zahărului.

Concluzie: Sucul Naked este bun sau nu?

Sucul Naked poate fi o sursă bună de vitamine și minerale. Cu toate acestea, consumul de fructe și legume întregi oferă,  pe lângă vitamine și minerale, antioxidanți și fibre.

Consumul de fructe și legume întregi este recomandat în detrimentul sucului de fructe. Sucul de fructe, chiar dacă nu are adaos de zahăr, poate contribui la un aport semnificativ mai mare de zaharuri.

Anumite tipuri de sucuri Naked pot oferi la fel de mult zahăr ca o porție de băutură carbogazoasă.

Cercetările au arătat o legătură între consumul de suc de fructe și creșterea riscului apariției diabetului de tip 2.

Însă în cazul consumului de fructe și legume întregi, există un risc mai mic de apariție a diabetului de tip 2.

Sucurile de fructe precum Naked Juice se pot încadra într-o dietă sănătoasă, dar trebuie consumate cu măsură.

Consumul de suc nu ar trebui să-l înlocuiască pe cel de fructe și legume.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *