Brânză proaspătă și diferite tipuri de pâine
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Sunt bune produsele lactate?

Produsele lactate conțin numeroși nutrienți, printre care calciu, potasiu, proteine ​​și vitamina D. Cu toate acestea, unele produse lactate pot avea un conținut ridicat de calorii, grăsimi și/sau zahăr, ceea ce nu este recomandat. Produsele lactate nu sunt recomandate persoanelor alergice la lapte și la compuși din acesta, cum ar fi lactoza, cazeina sau zerul.

Iată câteva motive pentru care produsele lactate au efecte benefice pentru sănătate, precum și unele lucruri la care trebuie să fii atent, în legătură cu aceste produse.

Sănătatea oaselor

Produsele lactate, cum ar fi laptele, iaurtul și brânza sunt, în mod natural, bogate în calciu. Calciul este necesar pentru a avea oase puternice, iar un deficit de calciu ar putea crește riscul de osteoporoză. Potrivit unui articol din 2011 al Journal of the American Dietetic Association, persoanele în vârstă prezintă un risc crescut de a nu avea un aport suficient de calciu.

O porție de 225 grame de lapte sau iaurt conține aproximativ 300 mg de calciu, iar 20 de grame de brânză sau o jumătate de cană de brânză ricotta are aproximativ 100-150 mg de calciu. Aportul zilnic recomandat de calciu, în cazul bărbaților și femeilor cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani, este de 1.000 mg de calciu. (Vezi și: 10 moduri de a obține calciu fără lactate)

În mod natural, produsele lactate nu conțin vitamina D. Totuși, începând cu anii 1930, laptele a fost fortificat cu vitamina D pentru a reduce apariția rahitismului (înmuierea oaselor). Pe lângă lapte, iaurtul este, de obicei, îmbogățit și cu vitamina D.

Vitamina D ajută la absorbția calciului și la reglarea nivelului de calciu din sânge. Studiile recente au sugerat că vitamina D are un rol în sistemul cardiovascular, mușchii, sistemul imunitar și funcționarea creierului.

O cană de lapte oferă aproximativ 30% din valoare zilnică recomandată de vitamina D. Bărbații și femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani au nevoie de 15 mcg sau 600 de unități internaționale (UI). Unii nutriționiști sugerează că nordicii au un risc mai mare de apariție a deficitului de vitamina D.

Potasiu

Potasiul este implicat în echilibrul fluidelor, scăderea tensiunii arteriale, transmiterea impulsului nervos și contracția musculară. Majoritatea populației nu are un aport suficient din acest compus. Potasiul se găsește în fructe, legume și produse lactate.

O cană de lapte oferă aproximativ 366 mg de potasiu, o cană de iaurt conține aproximativ 490 mg de potasiu, iar ½ de cană de brânză de vaci oferă 118 mg de potasiu. Adulții au nevoie de 4,7 g de potasiu pe zi, conform Institute of Medicine.

Performanța sportivă și scăderea în greutate

Produsele lactate sunt bogate în aminoacidul numit leucină. Leucina este un aminoacid care poate ajuta la construcția mușchilor și este, uneori, folosită ca supliment pentru construcția musculaturii de către sportivi. Studiile au arătat că aportul de carbohidrați și proteine ​​din lapte, în special laptele cu ciocolată, reprezintă un instrument util de recuperare, după efort fizic.

Întrucât produsele lactate sunt bogate în calciu, acestea pot fi benefice pentru sportivii mai tineri, pentru dezvoltarea unor oase puternice.

Unele cercetări au arătat că aportul de produse lactate poate ajuta la scăderea în greutate. De exemplu, autorii unui articol publicat în Obesity, în 2004, au studiat 32 de adulți obezi care au urmat, timp de 24 de săptămâni, o dietă pentru slăbit. Dieta pe care au urmat-o a fost diferențiată astfel: primul grup a primit o cantitate scăzută de calciu, al doilea o dietă bogată în calciu, pe bază de supliment de calciu, iar cel de-al treilea a avut o dietă bogată în lactate. Grupul care a avut o dietă bogată în lactate a avut semnificativ mai multe pierderi de grăsime, comparativ cu celelalte două grupuri.

Pot să apară probleme, în cazul consumului de lactate?

Așa cum am menționat, produsele lactate oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Un caz care necesită atenție este cel în care cineva are alergie la produsele lactate. Unii oameni sunt, de asemenea, îngrijorați de hormonii care se administrează vacilor. Un astfel de hormon este cel de creștere recombinat de la bovine (RBGH).

RBGH este utilizat pentru a crește masa musculară a vacilor, precum și producția de lapte a acestora. Efectele consumului de produse lactate de la vacile cărora li se administrează RBGH nu sunt pe deplin cunoscute, iar opiniile în privința posibilelor efecte negative asupra oamenilor sunt diferite. În aceste condiții, din ce în ce mai multe produse lactate conțin, pe etichetă, mențiunea că sunt fabricate fără să fi fost utilizat RBGH.

Dacă cineva nu poate mânca sau nu vrea să mănânce produse lactate, este important să-și completeze dieta cu alte cantități similare de nutrienți. De exemplu, alte alimente care conțin calciu, în afară de lactate, sunt sardinele, produse din soia, unele cereale sau sucuri de portocale și legume verzi cu frunze.

Unele produse lactate sunt bogate în calorii, iar iaurturile îndulcite, milkshake-urile și alte deserturi pe bază de lactate sunt bogate în zahăr. Produsele de lactate simple și cu conținut scăzut de grăsimi sunt cele mai sănătoase.

Concluzie

În general, produsele lactate sunt bogate în proteine, calciu, vitamina D și potasiu. Unii americani nu au un aport suficient de vitamina D și potasiu, astfel încât adăugarea de produse lactate poate ajuta la aportul zilnic al acestor compuși. Persoanele în vârstă au un risc crescut de a nu obține un aport suficient de calciu.

Produsele lactate sunt bogate în aminoacidul numit leucină, care este benefic pentru construirea mușchilor și poate fi utilizat în recuperarea musculară, după efort fizic. Nu toate produsele lactate sunt sănătoase. Astfel, ar trebui să ai în vedere limitarea produselor lactate bogate în calorii și cu conținut ridicat de zahăr.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *