Alimentele modificate genetic sunt din ce în ce mai întâlnite pe rafturile supermarketurilor, reprezentând un procent destul de mare din alimentele procesate și ambalate. Pe măsură ce tehnologia avansează și metodele tradiționale de creștere ale produselor alimentare și producția acestora nu mai fac față cererii, alimentele modificate genetic vor fi semnificativ mai frecvent comercializate.
Cu toate acestea, există o multitudine de controverse și preocupări privind relația de cauzalitate dintre alimentele modificate genetic și impactul pe care acestea îl exercită asupra sănătății noastre și a mediului înconjurător.
Ce sunt alimentele modificate genetic?
Alimentele modificate genetic sunt organisme cărora li s-a modificat materialul genetic diferit de cum s-ar putea întâmpla în mod natural. Genele dintr-un organism sunt transferate în altele pentru a crea plante modificate genetic.
Astfel, este posibilă selectarea anumitor caracteristici afișate de o specie și transferarea lor într-o altă specie. De exemplu, gena care codifică producția de vitamina A a fost transplantată în genomul de orez, ceea ce înseamnă că noua varietate de orez modificată genetic are un conținut ridicat de vitamina A, deși în mod normal ar avea un conținut redus de nutrienți.
Care sunt beneficiile alimentelor modificate genetic?
Alimentele modificate genetic au fost create deoarece sunt percepute ca având un avantaj față de varianta originală. Avantajul ar putea fi sub formă de valoare nutritivă, care este benefică pentru consumator și indirect pentru producătorii care o pot folosi ca strategie de promovare, ori ar putea fi vorba despre un avantaj în creșterea alimentelor, fiind posibilă producerea unei cantități mai mari de alimente, într-un timp mult mai scurt.
Principalul avantaj al primelor culturi modificate genetic a fost reprezentat de creșterea producției și reducerea costurilor, datorită genelor inserate care au făcut posibilă creșterea în condițiile specifice dorite. Aceste gene au conferit caracteristici precum rezistență crescută la viruși sau dăunători și toleranță mai mare la erbicide.
Acest lucru este evident avantajos pentru producători, în ceea ce privește eficiența costurilor, dar poate face parte, de asemenea, dintr-o soluție de extindere a sistemului de aprovizionare cu alimente, a populației globale aflate în continuă creștere. Deși creșterea nivelului de producție este cel mai frecvent motiv din spatele alimentelor modificate genetic, această tehnologie deschide, totuși, un câmp imens de posibilități cu privire la creșterea valorii nutriționale a alimentelor, chiar până în punctul de a utiliza anumite alimente modificate pentru a trata deficiențele nutriționale cu potențial devastator.
Alimentele modificate genetic sunt nocive pentru sănătate?
Organizația Mondială a Sănătății afirmă că nu este posibil să se confirme siguranța tuturor alimentelor modificate genetic, din cauza diferențelor în modul în care sunt inserate genele. Cu toate acestea, OMS sugerează, de asemenea, că alimentele disponibile în prezent publicului ar trebui să fie sigure pentru consum, pe baza protocoalelor stricte de testare și evaluare care sunt în vigoare.
Deși alimentele modificate genetic sunt încă relativ noi, nu au fost raportate până în prezent rezultate negative asupra sănătății, în țările care au aprobat utilizarea lor.
Există încă unele dezbateri cu privire la modul în care tehnica ar putea avea efecte negative asupra sănătății umane. Una dintre preocupări este reprezentată de faptul că alimentele modificate genetic pot fi mai susceptibile de a provoca alergii din cauza prezenței genelor din alte specii, iar consumatorii nu sunt conștienți de acest aspect.
De exemplu, dacă o genă a unei arahide ar fi încorporată într-un alt genom alimentar, ar declanșa o reacție alergică la cei ce prezintă o alergie la arahide? Pentru a reduce această posibilitate, se descurajează utilizarea genelor din alimentele cu potențial alergenic ridicat și se efectuează teste pentru a determina dacă proteina produsă de genă poate genera o reacție alergică.
O altă preocupare ia naștere din cauza utilizării genelor rezistente la antibiotice în producția de culturi modificate genetic, care ar putea duce la producerea de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice, ceea ce ar putea pune populația în pericol. Cu toate acestea, încă o dată, posibilitatea este redusă, iar experții încurajează acum utilizarea diferitelor tehnologii care nu necesită o genă rezistentă la antibiotice.
Au fost exprimate, de asemenea, îngrijorări cu privire la potențialul alimentelor modificate genetic de a fi mai puțin hrănitoare, comparativ cu alimentele convenționale, ceea ce se traduce în mai puține beneficii pentru sănătate, însă până în momentul de față cercetările nu au reușit să confirme aceste teorii.
Concluzie
În general, s-a ajuns la concluzia că alimentele modificate genetic disponibile pe piață pentru consumul uman pot fi considerate sigure; cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare cu privire la posibilele efecte pe termen lung asupra populației umane.
Procedurile actuale de testare pentru alimentele modificate genetic sunt cel puțin la fel de stricte ca cele pentru produsele alimentare convenționale, în unele cazuri chiar mai mult; și trebuie remarcat faptul că și alimentele care nu sunt modificate genetic au potențialul de a face rău, în timp ce nu există o garanție de 100% că toate produsele alimentare pe care le consumăm sunt complet sigure.
Tehnologia de modificare genetică a alimentelor este susținută de majoritatea organizațiilor din domeniul sănătății, care indică faptul că pe baza datelor științifice actuale, alimentele modificate genetic sunt sigure pentru consum.
Mai mult, tehnologia utilizată în crearea alimentelor modificate genetic are potențialul de a conferi beneficii pentru bunăstarea populației umane, deși aceasta nu este o practică obișnuită momentan.