Refluxul gastric are loc atunci când acidul ajunge din stomac în esofag. Când se întâmplă acest lucru, poate fi o senzație foarte dureroasă, similară cu o arsură în piept. Alte simptome ale refluxului cronic de acid gastric sunt: regurgitarea de mâncarea și lichide, dificultăți în înghițire, tuse, respirație șuierătoare sau dureri în piept (1).
În mod normal, mâncarea trece prin esofag, apoi prin sfincterul esofagian și ajunge apoi în stomac. În stomac, mâncarea este descompusă în particule mici, datorită acidului gastric.
Sfincterul esofagian, situat între esofag și stomac, stă închis, în așa fel încât acidul gastric să rămână în stomac, acolo unde-i este locul.
Când are loc refluxul gastric, mușchiul esofagian se relaxează și acidul se scurge în esofag, cauzând dureri.
Pierderea în greutate, consumul de porții mici, evitarea mâncărurilor grase, a alcoolului, a condimentelor sau a mâncărurilor acide, a cafelei și a nicotinei pot, toate, să prevină apariția refluxului gastric.
Totuși, s-ar putea să nu fie suficient. Tratamentele individualizate, prescrise de medici, ar putea să fie necesare pentru a trata cu succes refluxul gastric.
Următoarele alimente sunt considerate a avea o aciditate redusă și sunt, de obicei, recomandate atunci când ai reflux gastric. Totuși, trebuie să reții că ar apărea și excepții, în funcție de alimentația personală.
Conținut:
Banane
În general, în cazul în care suferi de reflux gastric, este recomandat să consumi alimente cu aciditate redusă.
Alimentele care au un conținut scăzut de acizi nu stimulează producerea de acid gastric de către stomac la fel ca celelalte mâncăruri.
Conținutul de acid din alimente nu este specificat pe etichetele acestora, așa că poate să-ți ia ceva timp până când le vei găsi pe cele cu aciditate scăzută.
Fructele, în general, sunt considerate a avea aciditate ridicată însă, unele dintre ele, cum ar fi bananele, au aciditate scăzută.
Dacă ai reflux gastric, este recomandat să eviți consumul de lămâi și de tomate, pentru că acestea conțin mult acid.
Bananele sunt considerate a fi fructe cu aciditate redusă, așadar consumul acestora poate fi recomandat pentru persoanele care suferă de reflux gastric.
Bananele sunt considerate, în general, alimente care sunt ușor de digerat deoarece sunt la fel de ușor de descompus.
Mere, pere, pepeni și fructe de pădure
Merele, perele, pepenii și fructele de pădure sunt, de asemenea, fructe care se consideră că au o aciditate redusă.
De aceea, aceste fructe pot să fie consumate ca parte a dietei unei persoane care suferă de reflux gastric. Consumul acestor fructe poate să aibă și un important aport de antioxidanți, vitamine și fibre.
Cereale integrale
Alimentele grase accentuează refluxul gastric. Ca atare, este recomandat consumul de alimente cu un conținut redus de grăsimi. Adăugarea cerealelor integrale, cum ar fi ovăzul, orezul brun și pâinea din cereale integrale, care au un conținut redus de grăsimi, este benefică, în cazul în care suferi de această afecțiune.
De asemenea, cerealele integrale au un aport mare de fibre, vitamine și minerale. Totodată, se recomandă evitarea alimentelor semi-preparate sau a snacks-urilor ambalate, care au un conținut ridicat de grăsimi și, totodată, unul scăzut de fibre.
Ghimbir
Ghimbirul a fost utilizat, de sute de ani, pentru tratamentul diverselor boli digestive, cum ar fi greața sau durerile de stomac.
De asemenea, ghimbirul are proprietăți anti-inflamatorii, de reducere a artritei osoase și de eliminare a durerilor musculare.
Un studiu făcut pe cobai (2) a concluzionat că ghimbirul poate să ajute la atenuarea durerilor în caz de ulcer. Ulcerul este o condiție medicală dureroasă în care acidul gastric irită mucoasa stomacului.
Adăugarea ghimbirului la dietă poate să fie făcută în mai multe moduri. Poți adăuga ghimbir tăiat în legume, sosuri, dressing-uri, puteți prepara ceai de ghimbir sau puteți adăuga ghimbir proaspăt sau uscat în fulgi de ovăz sau iaurt.
Proteină slabă
Atunci când alegi proteinele pentru dietă, în cazul în care suferi de reflux gastric, este mai bine să optezi pentru proteine cu un conținut scăzut de grăsimi. Evită metodele de gătit bogate în grăsimi, cum ar fi prăjirea alimentelor.
Sunt recomandate proteinele slabe, de exemplu pieptul de pui sau de curcan și fructele de mare. Web MD (3) sugerează, de asemenea, consumul de albușuri, în loc de ouă întregi.
Albușurile de ou sunt, în principal, proteine și, practic, nu conțin grăsimi. Gălbenușul conține mulți nutrienți benefici, dar poate provoca reflux gastric unor anumite persoane.
Legume verzi
În general, dacă ai reflux gastric, este recomandat să consumi legume. Legumele sunt sărace în grăsimi și bogate în fibre, antioxidanți, vitamine și minerale.
Evită să gătești pe bază de grăsimi, cum se întâmplă în cazul prăjirii sau preparării de sosuri grele. Mănâncă legume verzi, de exemplu broccoli, fenicul, sparanghel și fasole verde, care sunt considerate sărace în acizi.
Introdu și pătrunjel proaspăt în dietă pentru că acesta poate avea beneficii și în cazul refluxului gastric.
Alimente ce trebuie evitate în cazul refluxului gastric
Chiar și dacă consumi alimentele de mai sus și suferi de reflux gastric, nu-ți poate garanta nimeni că nu vei avea dureri. Este nevoie de îndrumări și recomandări din partea medicului tău pentru a putea găsi cel mai bun tratament.
Anumite alimente sunt considerate a fi declanșatoare ale refluxului gastric, iar consumul de alimente cu conținut scăzut de acid poate să nu fie suficient pentru a contracara unele efecte ale refluxului gastric.
Recomandări generale pentru alimente și băuturi care trebuie evitate în cazul refluxului gastric:
- Cafeină, care se găsește în cafea, ceai, băuturi energizante și ciocolată
- Citrice și suc de citrice
- Mâncăruri picante
- Lactate integrale
- Mâncare prăjită
- Alimente sau gumă cu aromă de mentă
- Nicotină
Alte recomandări generale, în cazul în care suferi de reflux gastric, sunt: să nu te culci imediat după ce ai mâncat, să nu mesteci gumă și să nu mănânci prea mult la o masă.
Concluzie
Dacă suferi de reflux gastric, în general este recomandat să consumi alimente cu un nivel scăzut de aciditate și să le eviți pe cele cu un conținut ridicat de grăsimi. Se recomandă alimentele variate, într-o dietă variată de fructe, legume, proteine slabe și cereale întregi, care au un conținut scăzut de acid, acestea putând să prevină unele dintre simptomele refluxului gastric.
Fructele cu un conținut scăzut de acizi sunt bananele, merele, perele, fructele de pădure și pepenele galben. Evitarea citricelor sau a roșiilor este recomandată deoarece acestea sunt alimente mai acide.
Cerealele integrale și legumele au un conținut scăzut de grăsimi și pot să fie parte a unei diete speciale împotriva refluxul gastric. În general, sunt recomandate surse de proteine slabe precum albușul, pieptul de pui sau de curcan și fructele de mare.
Este important de precizat că pot fi foarte multe cauze ale refluxului gastric.
Urmând liniile generale privind dieta specială în cazul refluxului gastric te vei putea bucura de o bază a noțiunilor, însă este recomandată o vizită la medic pentru a primi cel mai bun tratament.