Bol de prune pe o masă
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Sucul de prune: beneficii și precauții pentru sănătate

Prunele (prunele uscate) sunt o sursă bună de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Adăugarea de prune sau suc de prune în dieta ta poate adăuga multe beneficii pentru sănătate. Probabil cea mai cunoscută asociere cu sucul de prune este efectul său laxativ.

Consumul de suc de prune poate ajuta la prevenirea sau tratarea constipației, dar sucul de prune poate face mult mai multe.

Sucul poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, poate oferi antioxidanți, este o sursă bună de bor mineral și poate afecta pozitiv bacteriile intestinale.

Dacă se ingerează mult suc de prune, acesta poate provoca stres gastric. Prin urmare, încorporează-l în dietă în doze mici sau sub îndrumarea unui profesionist în sănătate.

Efect laxativ

Sucul de prune este de obicei cunoscut ca un laxativ ușor. Un studiu din 2007 (1) a testat efectele lui gastro-intestinale la adulții sănătoși.

Participanții au băut 125 ml suc de prune de două ori pe zi timp de 2 săptămâni. Cu o săptămâna înainte și una după, aceștia au consumat și suplimente de suc de prune. Participanții au înregistrat mișcări intestinale și simptome gastrointestinale pe parcursul celor 4 săptămâni.

Cercetătorii au descoperit că în această perioadă a avut loc un efect laxativ ușor, iar flatulența a fost mai proeminentă în cele 2 săptămâni.

Oamenii de știință au concluzionat că sucul de prune poate oferi o alternativă la alte laxative pentru constipație ușoară.

Sucul de prune și sănătatea inimii

Coș cu prune și două pahare cu suc de prune

O dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și leguminoase este asociată cu scăderea tensiunii arteriale.

O dietă care accentuează aceste alimente oferă cantități adecvate de calciu, magneziu și potasiu, care pot contribui și ele la scăderea tensiunii arteriale.

Incorporarea prunelor sau a sucului de prune poate avea, de asemenea, un efect benefic.

Un studiu din 2010 (2) a analizat efectul prunelor în special asupra tensiunii arteriale la 259 de participanți.

Participanții au fost separați în două grupuri: unii a băut suc de prune și au mâncat fie 3, fie 6 prune înmuiate în apă, iar celălalt grup a băut doar apă simplă.

Cercetătorii au descoperit că grupul cu prune a avut presiune arterială semnificativ mai scăzută după 8 săptămâni, comparativ cu grupul care a băut doar apă.

De asemenea, grupul cu prune a avut colesterolul semnificativ mai scăzut în comparație cu grupul cu apă. Pe baza acestor rezultate, cercetătorii au concluzionat că prunele pot oferi beneficii de protecție cardiovasculară.

Combinația de potasiu, fibre și antioxidanți poate oferi beneficii pentru sănătatea inimii. O cană de prune oferă aproximativ 36% din necesarul zilnic de potasiu.

Antioxidanții

Toate fructele și legumele sunt surse bune de diverși antioxidanți, iar prunele nu fac excepție.

S-a descoperit că unii compuși din prune inhibă oxidarea colesterolului(3). Protejarea colesterolului de oxidare poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Consumul de prune sau de suc poate ajuta la protejarea împotriva bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și anumite tipuri de cancer. Conform Medical News Today, prunele conțin compuși care s-au dovedit a preveni mutația celulelor și de a lupta împotriva formării celulelor canceroase.

Față de alte fructe uscate, prunele au unele dintre cele mai ridicate niveluri de antioxidanți.

Sursă bună de bor

Conform unui articol din 2010 (4) privind efectele potențiale ale prunelor asupra sănătății, o porție de 100 de grame de prune oferă necesarul zilnic de bor.

Suficient bor poate ajuta la reducerea riscului de osteoporoză. Prin urmare, prunele și sucul pot fi considerate alimente ce ajută la construirea oaselor, împreună cu calciu și vitamina D.

Unele cercetări sugerează că acestea pot ajuta prin a reduce scăderea pierderii densității osoase asociate tratamentului cu radiații.

Borul este de asemenea necesar pentru acuitatea mentală și coordonarea mușchilor.

Bacteriile intestinale

Un studiu din 2017 a analizat efectul pe care prunele îl pot avea asupra bacteriilor intestinale și a nivelului de colesterol din sânge.

Participanții la studiu au fost puși într-unul din trei grupuri: grupul placebo, 50 ml sau 100 ml de concentrat de esență de prune pe zi timp de 4 săptămâni.

Cercetătorii au descoperit că grupurile ce au luat concentratul au avut o schimbare pozitivă a nivelului de bacterii intestinale, ceea ce sugerează că prunele pot promova creșterea bacteriilor benefice.

Ambele grupuri care au luat medicamentele au avut colesterolul mai scăzut după cele 4 săptămâni.

Sucul de prune și zahărul din sânge

Ca și alte sucuri, sucul de prune este o sursă de carbohidrați simpli. Cu toate acestea, spre deosebire de altele, acesta este considerat un aliment scăzut din punct de vedere glicemic.

Sucul de prune nu crește nivelul de zahăr din sânge. Conținutului ridicat de sorbitol, fructoză și fibre este motivul acestui efect benefic asupra glicemiei.

Precauții

Sucul de prune poate oferi multe beneficii pentru sănătate, contribuind în același timp la evitarea constipației.

Consumul de jumătate de cană de suc dimineața și, eventual, încă o jumătate de ceașcă după o masă mare, poate fi de ajutor pentru constipație. A bea mai mult decât această cantitate poate provoca disconfort gastro-intestinal.

Adăugarea de suc de prune la dieta ta trebuie făcută încet, astfel încât corpul tău să se poată adapta.

Dacă ai constipație și te întrebi dacă sucul de prune ar ajuta, vorbește mai întâi cu medicul înainte de a-l adăuga la dieta.

Înainte de a le oferi copiilor pentru alinarea constipației, discută de asemenea cu medicul. Nevoile copiilor sunt diferite de nevoile adulților.

Concluzie: Beneficiile pentru sănătate ale sucului de prune

Prunele sunt o sursă bogată de nutrienți, ce pot oferi multe beneficii pentru sănătate. Consumul de suc de prune poate fi o modalitate de a te bucura de beneficiile acestor fructe.

Reputația sucului de prune de a acționa ca un laxativ ușor este adevărată. S-a demonstrat că în studiile de cercetare acționează ca un laxativ care poate fi util pentru tratarea constipației.

Pe lângă aceasta, sucul de prune poate oferi o sursă de antioxidanți care pot ajuta la protejarea împotriva riscului de boli cronice.

Sucul de prune poate oferii o sursă semnificativă de bor, care poate fi benefic pentru sănătatea oaselor și poate contribui la reducerea riscului de osteoporoză.

Spre deosebire de alte sucuri, sucul de prune nu provoacă glicemie. Consumul de suc de prune ar trebui să facă parte dintr-o dietă sănătoasă, echilibrată.

Este recomandat să mănânci o varietate de fructe și legume, așa că nu este recomandat să bei suc de prune în locul altor fructe și legume.

Verifică preț suc de prune aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tânără cu abdomenul plat

Cum poți preveni balonarea?

Simți că tocmai ai înghițit o minge de fotbal? Fiecare mișcare, răsucire și întoarcere pe care o faci este incredibil de inconfortabilă? Cu toții cunoaștem

Migdale intr-un bol si lapte de migdale in 2 pahare.

Este bun de băut laptele de migdale?

Deoarece dietele vegetariene și vegane au o popularitate tot mai mare, cererea de lapte vegetal care să înlocuiască laptele animal crește. Potrivit Food Navigator –