Suc natural din fructe și legume

Sucul de legume V8 este bun pentru tine?

Majoritatea oamenilor recunosc probabil importanța de a avea suficiente legume în dieta lor, deoarece legumele au un conținut ridicat de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.

Femeile între 19-50 de ani ar trebui să consume 590g de legume pe zi, iar bărbații de 19-50 de ani ar trebui să consume 700g de legume pe zi.

Cu toate acestea, datele de la CDC (1) au descoperit că aproape 9 din 10 oameni nu consumă porțiile de legume recomandate zilnic. Majoritatea oamenilor pot beneficia prin adăugarea mai multor legume de orice fel în dietă.

Consumul de sucuri 100% vegetale poate fi bun pentru aportul recomandat de legume. O ceașcă de suc de legume poate fi socotită ca o ceașcă de legume pe zi.

Sucul de legume V8 poate fi o modalitate ușoară de a adăuga mai multe porții de legume în dieta ta.

V8 este o sursă de licopen antioxidant, vitamina A, vitamina C și potasiu. Un alt beneficiu al acestui suc este acela că este sărac în calorii și zahăr.

O parte dezavantajoasă a V8 sau a altor băuturi vegetale pre-făcute este că pot fi bogate în sodiu. Varianta V8 cu mai puțin sodiu poate fi o alegere mai sănătoasă.

Beneficiile sucului V8

O cutie de suc V8 Campbell (1) oferă doar 30 de calorii, 0 grame de grăsime, 7 grame de carbohidrați și 2 grame de proteine.

Consumul unei cani de suc de V8 pe zi poate reprezenta o porție adecvată de legume. O cutie de V8 furnizează 25% din valoarea zilinică de vitamina A și 80% din valoarea zilinică de vitamina C.

Consumul de V8 sau alt sucuri de roșii poate oferi o sursă de antioxidanți care poate ajuta la scăderea stresului oxidativ.

Un studiu din 2015 (2) a împărțit participanții supraponderali de sex feminin în 2 grupuri timp de 20 de zile. Un grup a primit 330 ml suc de roșii pe zi în timp ce celălalt grup a primit doar apă.

La sfârșitul celor 20 de zile, grupul care a consumat suc de roșii a prezentat semne reduse de stres oxidativ în comparație cu grupul care a băut doar apă.

Un alt studiu din 2015 (3) a analizat efectul zilnic al sucului de roșii (280 ml) asupra femeilor. Timp de 2 luni participanții la studiu au consumat suc de roșii în fiecare zi pe lângă dieta normală și rutina de exerciții fizice.

Cercetătorii au descoperit la sfârșitul acestei perioade că suplimentarea sucului de roșii a redus circumferința taliei, a scăzut nivelul de colesterol din sânge și a scăzut, de asemenea, inflamația din corp.

Aceste studii sugerează că V8 sau alte produse similare pot avea efecte benefice în organism deoarece sucul de roșii este o sursă bună de antioxidanți și sărac în calorii.

Argumente contra

Potrivit Dr. Katz într-un articol din TIME 2015 (4), o porție de 225g de suc de roșii poate avea până la 670 mg de sodiu, asemănător cu 4 pungi mici de chipsuri.

Majoritatea oamenilor consumă deja o cantiate mult prea mare de sodiu. Consumul acestuia în exces poate crește riscul de hipertensiune arterială. Prin urmare, este important să consumăm sucuri naturale cu o cantitate redusă de sodiu.

Un lucru de remarcat pentru sucul de legume este faptul că acesta conține mai puține fibre decât legumele propriu-zise. Din această cauză, consumul de sucuri de legume nu este foarte similar consumului de legume.

Sucul nu este un înlocuitor pentru consumul acestora!

Deși V8 (sau alt suc de roșii) poate fi o sursă bună de nutrienți, nu este considerat o alegere superioară consumului de legume. Așadar, Centrul pentru știință în interes public (5) enumeră sucul de legume ca un aliment supraestimat.

Când ignori strategiile de marketing și te uiți doar la etichetă vei observa faptul că V8 este practic un suc de roșii cu foarte multă apă.

Clinica Mayo (6) sugerează, de asemenea, că acest suc nu este un înlocuitor pentru consumul mai multor legume. Aceste băuturi cu conținut scăzut de sodiu pot fi adăugate în dieta, dar totuși trebuie să consumăm în continuare legume propriu-zise.

Deoarece majoritatea oamenilor nu consumă porțiile de legume (sau fructe) recomandate pe zi, este logic să nu consume cantitatea de fibre recomandată pe zi. Sucul de legume nu va adăuga îndeajuns de multe fibre în dietă.

Consumul de V8 în locul altor băuturi, cum ar fi sucurile acidulate sau alte băuturi cu o cantitate mare de zahăr, poate fi într-adevăr mai sănătos, dar nu este recomandat să bei mai mult V8 în loc să mănânci legume întregi.

Sucul făcut în casă

Sucului de legume din magazin poate fi mult mai scump în comparație cu legumele din piață. Dacă îți dorești să adaugi sucul de legume în dieta ta fără a plătii prea mult, îl poți prepara în propria bucătărie

Astfel puteți adăuga și alte legume, precum verdeţuri, morcovi, țelină etc.

Thekitchn.com (7) sugerează amestecarea sau prepararea legumelor în tigaie pentru a le da o aromă mai bună. Dacă ai un blender sau un procesator de alimente, îți poți face propriul suc de legume cu orice legume dorești. Poți adăuga ierburi proaspete pentru a creea un suc după propriul gust.

Concluzie

Concluzia este ca sucul V8 poate fi bun pentru tine. Cel mai bine ar fi să consumi un suc cu o cantitate scăzută de sodiu, dar fii atent deoarece multe astfel de produse conțin o cantitate îngrijorătoare a acestui ingredient.

Majoritatea oamenilor consumă deja prea mult sodiu, ceea ce poate crește riscul de hipertensiune arterială.

Sucurile de roșii au un conținut scăzut de calorii, zahăr și reprezintă o sursă bună de antioxidanți și potasiu.

Unele studii au dovedit că sucul de roșii consumat în fiecare zi ajută la scăderea anumitor markeri inflamatori în sânge, la stresul oxidativ și poate chiar ajuta la scăderea colesterolului din sânge sau a circumferinței taliei.

Sucul nu ar trebui să înlocuiască legumele integrale din alimentația ta deoarece acestea au un conținut mai mare de fibre. Consumul de V8 în locul altor băuturi pot fi avantajos, dar acesta nu trebuie utilizat în locul legumelor întregi.

Cumpărarea acestor sucuri preambalate poate fi costisitoare. Ca alternativă, poți prepara băuturi asemănătoare cu propriile legume, chiar la tine acasă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *