Strugurii sunt plini de nutrienți esențiali, inclusiv fibre, potasiu, fier și diverși antioxidanți. Resveratrolul care este un antioxidant puternic, se găsește în pielea strugurilor roșii și este asociat cu sănătatea inimii și poate oferi protecție împotriva anumitor boli cronice.
O ceașcă de struguri furnizează aproximativ 100 de calorii, 1,5 grame de fibre și este o sursă de vitamina A și C. La fel ca majoritatea fructelor, strugurii au un conținut ridicat de apă, iar energia din struguri provine în principal din carbohidrați. Cu toate acestea, strugurii au o sarcină glicemică scăzută, fiind benefici pentru persoanele cu risc de diabet.
Hidratare
Deoarece strugurii au un conținut ridicat de apă, vă pot ajuta să vă atingeți nevoile zilnice de lichide. Majoritatea necesarului de lichide al organismului este satisfăcut prin consumul de apă pe tot parcursul zilei, însă consumul de alimente bogate în apă vă poate ajuta să ajungeți la recomandarea zilnică de aport de lichide.
Strugurii pot fi o gustare sățioasă și sănătoasă, deoarece au un conținut ridicat de apă, un conținut scăzut de calorii, în timp ce sunt și o sursă de fibre. Strugurii hidratează organismul, furnizează antioxidanți și fibre, însă sunt săraci în calorii. Pe perioada verii, când temperaturile sunt ridicate, puteți consuma struguri înghețați pentru a vă hidrata corpul și a vă răcori.
Antioxidanți
Strugurii de toate culorile conțin niveluri ridicate de diverși antioxidanți. Antioxidanții din alimente oferă organismului o modalitate de a proteja celulele de daunele provocate de radicalii liberi. Consumul unei diete bogate în antioxidanți naturali poate ajuta la protejarea împotriva diferitelor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă.
Multe boli cronice sunt asociate cu stresul oxidativ, iar antioxidanții pot ajuta la scăderea stresului oxidativ din organism. Strugurii pot chiar proteja creierul de stresul oxidativ, care ar putea reduce riscul de boli ale creierului, cum ar fi demența.
Resveratrolul din pielea strugurilor este asociat cu protejarea inimii, iar strugurii conțin, de asemenea, antioxidanții luteină, zeaxantină și antocianină, care pot oferi protecție specifică pentru sănătatea ochilor.
De fapt, unele cercetări din studii efectuate pe șoareci indică faptul că strugurii pot ajuta la prevenirea deteriorării retinei, care poate avea loc odată cu degenerescența maculară asociată cu înaintarea în vârstă.
Riscul de cancer
Consumul unei diete bogate în fructe și legume poate oferi multe beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea riscului de dezvoltare a numeroase boli cronice. Antioxidanții din struguri ajută la protejarea celulelor de daune, ceea ce ar putea contribui și la scăderea riscului de dezvoltare a cancerului.
Antioxidanții din struguri pot încetini dezvoltarea celulelor canceroase în cazul cancerului esofagian, pulmonar, prostatic și endometrial. Cu toate acestea, există puține dovezi de cercetare care sugerează că consumul de struguri poate preveni sau trata cancerul la oameni.
În timp ce strugurii conțin antioxidanți, care pot ajuta la protejarea organismului de dezvoltarea celulelor canceroase, cancerul este o boală cu muliple fațete și variabile.
Sănătatea inimii
Există multe modalități prin care strugurii pot furniza beneficii pentru sănătatea inimii. În primul rând, strugurii sunt o sursă de potasiu; o cană de struguri oferă aproximativ 300 de miligrame de potasiu.
O dietă bogată în potasiu și mai scăzută în sodiu este benefică pentru tensiunea arterială și poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Consumul unei cantități mari de fructe și legume reprezintă o modalitate ușoară de a crește aportul de potasiu zilnic, pe care mulți adulți nu îl obțin.
Resveratrolul antioxidant găsit în struguri și vin oferă, de asemenea, un avantaj cardio-protector care a fost demonstrat în multe studii de cercetare. Există unele cercetări care sugerează că vinul poate contribui, de asemenea, la creșterea duratei de viață, deoarece se pare că poate „activa” genele de longevitate din corp.
Consumul de struguri poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea fluxului sanguin, la creșterea flexibilității arterelor și la prevenirea coagulării trombocitelor. Antioxidanții din struguri pot proteja, de asemenea, colesterolul LDL de oxidare, ceea ce este benefic pentru sănătatea inimii, deoarece colesterolul LDL oxidat este mai dăunător decât colesterolul LDL obișnuit.
Diabetul de tip 2
Persoanelor care suferă de diabet sau sunt expuse riscului de diabet li se recomandă adesea să consume o dietă cu sarcină glicemică scăzută (GL), deoarece aceasta reduce creșterea glicemiei după masă.
Chiar dacă strugurii conțin în principal carbohidrați, ei sunt de fapt considerați un aliment cu sarcină glicemică mică. Acest lucru se datorează faptului că strugurii conțin fibre care întârzie absorbția carbohidraților după digestie.
Un articol din 2009 a concluzionat faptul că strugurii pot oferi beneficii în cazurile de diabet de tip 2. Cu toate acestea, sucul de struguri sau alte produse din struguri bogate în zahăr și sărace în fibre pot să nu ofere același beneficiu ca strugurii adevărați.
Un studiu din 2007 a indicat, de asemenea, că antioxidanții din struguri pot proteja celulele beta din pancreas de daunele asociate cu diabetul de tip 1, ceea ce poate reduce riscul de diabet de tip 1.
Concluzie
Strugurii au multe proprietăți benefice pentru sănătate, însă majoritatea cercetărilor arată că antioxidanții din struguri oferă majoritatea acestori beneficii. Strugurii protejează inima datorită conținutului de antioxidant resveratrol și a conținutului ridicat de potasiu.