Șocant! 7 alimente pline de zahăr

Zahărul adăuat se găsește în aproape toate alimentele procesate care se vând într-un ambalaj. Acesta este adăugat, de asemenea, multor alimente pentru a acționa ca și conservant și potențator de gust.

Majoritatea americanilor consumă mai mult decât cantitatea recomandată de zahăr pe zi. Caloriile provenite din urma consumului unei cantități mari de zahăr cresc riscul pentru creșterea în greutate, dar și riscul pentru boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, boli de inimă sau alte afecțiuni inflamatorii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ne recomandă sa consumăm a mai puțin de 10% și, în mod ideal, 5% din caloriile zilnice din zahăr adăugat. O estimare a 5% din aceste calorii ar echivala cu aproximativ 25 g de zahăr pe zi pentru un adult. Majoritatea oamenilor pot depăși cu ușurință această recomandare.

De multe ori, vei găsi zahărul sub numeroase alte denumiri pe lista ingredientelor, precum: dextroză, sirop de porumb sau fructoză. Dacă ești îngrijorat de cantitatea de zahăr din diverse alimente, verifică-le etichetele nutriționale înainte de a le cumpăra.

Exista unele produse ce conțin zahăr adăugat la care nu te-ai aștepta. Iată o listă cu alimente șocante care conțin cantități mari de zahăr.

Smoothie-uri

Smoothie din semințe de chia

Cauți un mod de a consuma fructe, legume și proteine într-un mod simplu și portabil? Atunci poți încerca smoothie-uri. Sunt sănătoase dar, uneori, pot conține mai mult zahăr decât o doză de suc, mai ales cele de la restaurantele fast-food. Acestea sunt extrem de bogate în zahăr.

De exemplu, Aloha Pineapple® Smoothie de la Jamba Juice conține 290 de calorii și 63 g de zahăr. O doză de suc acidulat are în jur de 30-35gm de zahăr, astfel încât acest smoothie oferă aproape dublul cantității de zahăr. Chiar și opțiunea „Make It Light” a smoothie-ului Aloha Pineapple® are 37 g de zahăr.

Motivul unei cantități atât de mari de zahăr în smoothie-uri? Adăugarea de suc de fructe și / sau iaurt sau sorbet. Pentru a scădea conținutul de zahăr, fă-ți propriul smoothie și folosește doar fructe proaspete.

Sosuri

Diferite tipuri de sosuri: maioneză, maioneză cu usturoi, maioneză picantă, ketchup

Roșiile au în mod natural carbohidrați și zahăr în ele. Cu toate acestea, multe sosuri pe bază de roșii, dressinguri sau salsa-uri conțin zaharuri adăugate.

70g de sos de spaghete pot avea în jur de 5-7g de zahăr. Dar adevărul este ca de obicei folosim o cantitate mult mai mare. Zece grame de zahăr provenite doar din sosul de spaghete reprezintă aproape jumătate din cantitatea recomandată de zahăr pentru un adult.

Alege sosuri cu un nivel mai scăzut de zahăr și, în mod ideal, cumpără-le pe cele care nu au sirop cu porumb scris pe etichetă.

Iaurt

Produsele lactate conțin un carbohidrat simplu numit lactoză, astfel încât toate vor avea în mod natural unele zaharuri. Când un produs lactat precum iaurtul este îndulcit, conținutul de zahăr poate să crească dramatic.

O porție tipică de iaurt îndulcit poate conține oriunde între 24-30 grame de zahăr, cantitatea totală recomandată de zahăr adăugat pentru ziua respectivă.

În loc să cumperi iaurt pre-îndulcit (cu aromă de vanilie, căpșuni, ciocolată, etc), cumpără iaurt simplu și amestecă-l cu puțină miere, fructe sau gem. 

Iahnie de fasole

Iahnie de fasole

Fasolea este bogată în fibre, proteine, vitamine și minerale și este considerată un aliment sănătos. Așadar, aceasta ar fi o garnitură bună pentru un grătar.

Din păcate, iahnia semi preparată poate fi bogate în zahăr. 70g de fasole îți vor oferi aproximativ 15gm de zahăr adăugat. Pentru a reduce cantitatea de zahăr poți scurge o parte din lichid sau o poți prepara singur acasă.

Ketchup

Cartofi prăjiți cu ketchup

Ketchup-ul, ca și dressingurile, este cu siguranță o sursă de zahăr adăugat. Cantitatea de zahăr este diferită de la companie la companie, dar de obicei lingură de ketchup conține 4 gm de zahăr.

Deoarece de multe ori folosim mult mai mult ketchup, în mod realist, consumăm mult mai mult zahăr adăugat. De exemplu la un meniu burger și cartofi prăjiți, mâncăm mai degraba 12-16g.

Batoane proteice

Batoanele proteice sau batoanele de cereale sunt gustări simple ce ne pot oferi un plus de enegrie între mese. Conținutul nutrițional al acestora variază drastic, deci nu este bine să presupunem că toate sunt la fel.

Unele pot avea peste 20 gm de zahăr. Un baton de cereale poate avea cu ușurință 10-12 g de zahăr.

Cereale pentru mic dejun

Cereale pentru mic dejun

Probabil că nu este de mirare că cerealele zaharoase, colorate artificial sunt pline de zahăr. Cu toate acestea, cerealele ‘sănătoase’ pot avea un conținut șocant de zahăr.

Unele cereale pentru micul dejun pot conține chiar mai mult zahăr decât alegerile evidente. O porție de cereale poate oferi 15-20 g de zahăr, așa că merită sa fii atent!

Concluzie

În concluzie, OMS recomandă adulților să limiteze zaharurile adăugate la aproximativ 5% din caloriile totale. Majoritatea americanilor depășesc cu mult această recomandare.Nu trebuie să-ți frică de zahăr, ci este important să fii conștient de alimentele pe care le consumi. Multe dintre acestea pot fii înșelătoare.

Unele alimente sănătoase vă pot trece cu ușurință peste dozele recomandate.

Verifică preț dulciuri fără zahăr aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *