Skyr cu afine și cereale

Skyr-ul este mai sănătos decât iaurtul grecesc?

Skyr-ul este un aliment relativ nou în SUA, dar este o mâncare tradițională, care se consumă de mai multe secole, în Islanda. Compoziția, aroma și aportul nutritiv al skyr-ului sunt similare cu cele ale iaurtului grecesc. Totuși, islandezii consideră skyr-ul un fel de brânză, decât un iaurt.

Conform Cook’s Science (1), metoda tradițională de fabricare a skyr-ului începe cu încălzirea laptelui cu aport scăzut de grăsime, împreună cu puțin skyr făcut anterior.

Skyr-ul vechi poate fi considerat ca un ”punct de plecare”, la fel ca în cazul pâinii cu smântână. Uneori se adaugă și cheag.

Pe măsură ce se formează cașul, zerul se scurge încet. Alimentul care rezultă în acest fel este puțin acru și arată ca un iaurt gros.

La fel ca la iaurt, bacteriile din skyr descompun lactoza, până ajunge acid lactic. Din această cauză skyr-ul are un gust acrișor.

Există mai multe beneficii potențiale, datorită consumului de alimente cum ar fi iaurtul grecesc sau skyr-ul.

Acestea sunt o sursa de probiotice (bacterii benefice), calciu, vitamina D și au un conținut bogat în proteină.

Consumul alimentelor bogate în proteine poate ajuta la creșterea sațietății, ceea ce va menține saturația mai multe ore, după ce ai mâncat.

Conținutul caloric

Valorile nutriționale pot varia de la un brand la altul, atât pentru skyr, cât și pentru iaurt grecesc.

Cu toate acestea, în general, dacă comparăm conținutul caloric al iaurtului grecesc fără grăsime, cu cel al skyr-ului fără grăsime, acestea sunt, aproximativ, la aceleași valori.

O porție de 150 grame de skyr are cam 100 de calorii, aproape la fel ca iaurtul grecesc.

Dacă vrem să fim foarte exacți, de fapt, skyr-ul are un aport caloric cu puțin mai mare, valoarea exactă fiind de 110 calorii.

Ambele opțiuni pot fi considerate o gustare cu conținut scăzut de calorii, dar cu un aport nutritiv ridicat.

Cu toate acestea, în cazul unui iaurt sau skyr cu arome, acestea au un conținut caloric mai ridicat, datorită zaharurilor adăugate.

Spre exemplu, o porție de 150 grame de skyr cu arome poate avea aproximativ 150 de calorii.

Conținutul de proteine

Unul dintre motivele pentru care skyr-ul are puțin mai multe calorii, față de iaurtul grecesc, se datorează faptului că skyr-ul are un conținut mai bogat în proteine.

Valorile exacte pot varia dar, în general, o porție de 150 grame de skyr simplu, fără grăsime, conține cam 19 grame de proteine.

Pe de altă parte, o porție de iaurt grecesc simplu, de aceeași greutate, conține doar cu un gram mai puține proteine, adică 18 grame.

Un studiu din 2012 (2) a evaluat impactul pe care-l au gustările cu diferite niveluri de proteine, care sunt servite după-amiaza, asupra apetitului.

Cercetătorii au efectuat următorul test: femeile au primit câte o gustare după-amiază, de 160 de calorii, care se încadra într-una din următoarele trei categorii, privind nivelul de proteine: scăzut (5 grame), moderat (14 grame ) sau ridicat (24 de grame).

Cercetătorii au concluzionat că persoanele din ultima categorie, cele la care nivelul de proteine era ridicat, au avut cea mai mare senzație de sațietate, o apetență mai redusă și au întârziat ora de servire a cinei, comparativ cu celelalte persoane participante.

Oricum, atât skyr-ul, cât și iaurtul grecesc, pot fi încadrate în categoria gustărilor care au un conținut proteic ridicat, care dau un sentiment de sațietate mai pregnant, față de alte mâncăruri care au un conținut proteic redus.

Sursă de calciu și probiotice

O porție de 150 grame, indiferent dacă este din skyr sau din iaurt grecesc, oferă aproximativ 20% din necesarul zilnic de calciu al unei persoane.

Consumul de lactate, ca parte a unei diete variate, săracă în calorii, are un rol benefic pentru reglarea greutății (3).

Combinația de proteine, calciu și de alți nutrienți, care se găsește în lactate, este benefică pentru reglarea greutății.

La fel ca toate lactatele, skyr-ul și iaurtul grecesc conțin bacterii, care fermentează alimentele.

Datorită procesului de fabricație, ambele alimente sunt o sursă de bacterii probiotice benefice.

Consumul de alimente care conțin probiotice poate crește nivelul de bacterii benefice din tractul digestiv.

Mai multe studii au arătat beneficiile skyr-ului asupra sănătății, acestea fiind asociate cu nivelurile ridicate de bacterii probiotice din tractul digestiv.

Consumând skyr sau iaurt grecesc, îți vei crește nivelul de bacterii probiotice.

Gust și consistență

Spre deosebire de islandezi, care sunt obișnuiți cu skyr-ul, de obicei, oamenii nu pot să-l deosebească pe acesta din urmă de iaurtul grecesc.

În cadrul unui studiu legat de gusturi, organizat de Cook’s Science, la care subiecții erau legați la ochi, cei mai mulți oameni au putut identifica iaurtul grecesc, dar majoritatea nu a putut recunoaște mostrele de skyr.

Skyr-ul poate avea un conținut mai cremos, mai aproape de brânză, față de iaurtul grecesc. Skyr-ul poate părea puțin mai acru, față de iaurtul grecesc.

Iaurtul grecesc, chiar dacă este relativ nou pe piața din SUA, are un gust din ce în ce mai familiar. Majoritatea oameni pot recunoaște aroma și consistența cremoasă a iaurtului grecesc.

Întrucât skyr-ul devine din ce în ce mai popular în SUA considerăm că, în curând, din ce în ce mai multe persoane vor putea să sesizeze diferența dintre acesta și iaurtul grecesc.

Dacă ești curios care este diferența de gust între skyr și iaurtul grecesc, poți face chiar tu un test în acest sens, pentru a observa care gusturile celor două produse lactate.

Cu ce alimente să consumăm skyr-ul sau iaurtul grecesc?

Consumul de skyr sau de iaurt grecesc, ca gustare, poate crește aportul de proteine și de nutrienți.

Dacă vei mânca skyr sau iaurt grecesc alături de fructe, nuci, semințe sau cereale integrale, atunci vei avea o masă sau o gustare echilibrată.

Mai multe popoare folosesc, de asemenea, iaurtul ca topping, pentru a da gust mâncărurilor. Iaurtul poate fi, de asemenea, utilizat la gătit. Acidul din iaurtul grecesc sau din skyr poate reacționa cu bicarbonatul de sodiu, pentru a produce un agent de dospire (4).

Poți, de asemenea, utiliza skyr sau iaurt grecesc pentru ca să înlocuiești condimentele, cum ar fi smântâna sau maioneza. Acest lucru va reduce aportul de grăsimi și-l va crește pe cel de proteine.

Concluzie: Skyr sau iaurt grecesc?

În fapt, există diferențe nutriționale minime între skyr și iaurtul grecesc.

Chiar dacă pot fi unele mici diferențe între cele două, în general, ambele oferă niveluri similare de calorii, proteine, probiotice și minerale.

Ambele sunt considerate alimente cu aport ridicat de proteine ceea ce, conform studiilor științifice, este benefic pentru reducerea apetenței, după mese.

Din punct de vedere al gustului, ambele mâncăruri sunt ușor acre, astringente. Skyr-ul este un pic mai astringent, față de iaurtul grecesc, iar unii pot remarca faptul că skyr-ul este puțin mai cremos.

Dacă încă nu ai mâncat skyr, caută-l în magazin.

Pe măsură ce devine din ce în ce mai popular, la fel ca iaurtul grecesc, skyr-ul va fi din ce în ce mai prezent pe rafturile magazinelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *