Absorbția fierului din alimente poate fi, uneori, scăzută, iar încadrarea în valorile zilnice recomandate poate fi dificilă, în special dacă pentru vegetarieni. Femeile însărcinate și copii sunt mai expuși deficienței de fier. De fapt, deficitul de fier este extrem de uzual, în întreaga lume. În SUA, aproximativ 2% dintre bărbații adulți și 9% dintre femeile adulte suferă de deficit de fier.
Una dintre principale funcții ale fierului este transportul oxigenului, împreună cu globulele roșii din sânge, în organism. De asemenea, fierul ajută mușchii să primească suficient oxigen pentru contracția acestora. Fierul este folosit și de mitocondrii, pentru descompunerea nutrienților, în vederea eliberării de energie, fiind folosit și pentru sinteza ADN a noilor celule.
Unul dintre cele mai frecvente semne de deficiență a fierului este oboseala. Cu toate acestea, există multe alte semne ale deficienței de fier, iar un deficit extrem de mare de fier poate chiar să crească riscul de deces.
Totuși, înainte de a începe să înghiți suplimente alimentare și de a considera că ai un deficit de fier, trebuie să vorbești cu medicul. Este important să iei suplimentele de fier doar sub îndrumarea medicului, deoarece poți avea un aport prea mare de fier, iar aceasta poate interfera cu absorbția altor substanțe nutritive.
Conținut:
Cine este expus acestui risc?
Femeile însărcinate, cele care alăptează, lăuzele și copiii sunt grupurile care prezintă cel mai mare risc de deficiență a fierului. Alte persoane expuse riscului sunt cei cu afecțiuni cum ar fi: boala celiacă, boala Crohn, colita ulcerativă, ulcer, cei care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică sau o intervenție chirurgicală majoră.
Vegetarienii și veganii care nu au un aport suficient de alimente pot fi, de asemenea, expuși riscului de deficiență a fierului, deoarece fierul se poate absorbi cel mai bine atunci când provine din alimente de origine animală.
Circuitul sangvin
Cea mai obiectivă modalitate de a determina dacă ai o deficiență de fier este circuitul sangvin. O hemogramă completă (CBC) poate determina nivelul hemoglobinei, care este componenta globulelor roșii care transportă oxigen.
O hemogramă completă va determina, de asemenea, mărimea globulelor roșii (MCV), cantitatea de hemoglobină de pe globulele roșii (MCH) și concentrația de hemoglobină (MCHC) (1).
Dacă există un deficit de fier, o hemogramă completă poate arăta doar o parte sau toți indicatorii următori: Hemoglobină scăzută, hematocrit, MCV, MCH, MCHC, feritină și transferină ridicată sau capacitate totală de legare a fierului (TIBC) (2).
Dacă hemograma indică o posibilă deficiență de fier, trebuie să consulți medicul specialist.
Te simți obosit
Oboseala și epuizarea imediată pot fi cel mai frecvent semn de deficit de fier. Dacă nivelul fierului este scăzut, atunci nivelul de hemoglobină al globulelor roșii va fi redus, ceea ce înseamnă că oxigenul transportat la nivel celular este insuficient.
Celulele noastre, inclusiv cele de la nivelul mușchilor, au nevoie de oxigen pentru a funcționa. Dacă nu au suficient oxigen, contracția mușchilor va avea de suferit.
Sportivii care au deficit de fier vor observa, de obicei, o deteriorare a capacității fizice. Atleții curselor de fond și sportivii vegetarieni sunt mai expuși riscului de deficit de fier.
Dureri de cap
Durerile de cap pot avea multe cauze, iar deficitul de fier poate fi unul dintre motive. Dacă ai deficit de fier, corpul va acorda prioritate oxigenului trimis către creier.
Deoarece nivelurile de oxigen și hemoglobină din globulele roșii sunt scăzute, poate să fie nevoie de un volum suplimentar de sânge, care să treacă prin creier, pentru a se obține cantitatea de oxigen necesară.
Din cauza sângelui suplimentar, care curge prin arterele din creier, pot să apară durerile de cap (3).
Bătăi rapide ale inimii, unghii fragile, căderea părului, dificultăți de respirație, față palidă
Lipsa oxigenului în globulele roșii ar putea duce la simptome de deficiență, cum ar fi accelerarea ritmului cardiac și dificultăți de respirație, în special la începutul exercițiilor fizice. Activitățile pe care le făceai fără efort, necesită acum mult mai mult efort și solicită creșterea ritmului cardiac și cauzează dificultăți la respirație.
Anomaliile funcției cardiace, în cazul deficienței de fier, este o problemă gravă, dar afectarea gravă a inimii se produce, de regulă, doar în cazuri în care există o deficiență extremă de fier (4).
Unghiile fragile și căderea părului pot să se datoreze faptului că părul și unghiile nu primesc suficient oxigen. Din această cauză este afectată creșterea părului și a unghiilor. Oxigenul din corp este trimis la organele vitale, în locul unor funcții accesorii, cum sunt părul și unghiile.
Sindromul piciorului agitat
Sindromul piciorului agitat (RLS) este o stare în care nu-ți simți confortabil picioarele și există o necesitate permanentă de a le mișca. Această condiție se întâmplă, în principal, noaptea și când vrei să te odihnești, iar aproximativ 10% din populație are RLS (5).
Deficiența fierului poate crește riscul pentru RLS. Studiile au arătat că persoanele cu RLS care au fost tratate cu suplimente de fier, au observat o îmbunătățire semnificativă a acestor simptome (6).
Sindromul Pica
Dacă ești tentat să mănânci pământ, detergent de rufe, cretă, argilă, murdărie sau hârtie, atunci suferi de o condiție denumită Pica. Pica este dorința de a mânca produse nealimentare. Deficiența fierului poate spori riscul de sindrom pica. De asemenea, deficiența de fier poate să te determine să mănânci bucăți de gheață.
Cum să crești aportul de fier în organism
Persoanele care prezintă deficit de fier au nevoie de suplimente de fier, administrate sub îndrumare medicală. Pentru a crește absorbția fierului din alimente, trebuie să consumi alimente bogate în fier, cum ar fi carne sau fructe de mare. Fierul care provine din surse animale, fier hem, este absorbit cel mai bine de către tractul digestiv.
Alimentele de origine vegetală, fier non-hem, includ legume, produse cu semințe îmbogățite și leguminoase. Pentru o absorbție crescută, se recomandă consumul de alimente cu vitamina C sau utilizarea unui supliment de vitamina C, alături de cel de fier.
Acest lucru este important deoarece acidul fitic din aceste alimente vegetale poate reduce absorbția fierului, dar vitamina C poate contracara acest efect.
Polifenolii din cafea, vin și ceai pot reduce absorbția fierului. Calciul și zincul pot concura cu fierul pentru absorbție, astfel încât, dacă iei astfel de suplimente, va trebui să le iei la momente diferite de timp.
Copiii care beau foarte mult lapte sunt expuși unui risc crescut de deficit de fier, deoarece absorbția ridicată de calciu concurează cu cea a fierului. Antacizii pot, de asemenea, să reducă absorbția fierului, de aceea trebuie să fie luate cu câteva ore înainte de a înghiți suplimentul de fier.