Semințele de cânepă: beneficii și efecte secundare

Chiar dacă semințele de cânepă au fost folosite de mii de ani pentru a trata diverselor afecțiuni de sănătate, nu există o mulțime de cercetări științifice cu privire la beneficiile acestora. Semințele de cânepă, Cannabis sativa L, sunt din aceeași familie ca marijuana. Cu toate acestea, compușii activi din marijuana, THC, sunt în cantități foarte mici în semințele de cânepă, iar consumul chiar și a unor cantități foarte mari de semințe nu s-a dovedit a provoca efecte psihologice.

În ciuda acestui fapt, încă există controverse legate de utilizarea sau creșterea produselor de cânepă.

Semințele de cânepă conțin toți aminoacizii esențiali și s-au dovedit a fi o sursă vegană de proteine de calitate. De asemenea, sunt o sursă bogată de acizi grași esențiali, antioxidanți, vitamine și minerale.

Beneficiile complete ale semințelor de cânepă trebuie studiate în continuare, însă până în prezent, cercetările au sugereat că sunt benefice.

Sursa de proteine vegetariene de calitate

Proteinele pe bază de animale conțin niveluri ridicate ale tuturor aminoacizilor esențiali. Din acest motiv sunt considerate proteine complete. Proteinele pe bază de plante au, de obicei, un conținut scăzut si le lipsește de multe ori un aminoacid esențial. Mesele compuse din o varietare de alimente pe bază de plante conțin toți aminoacizii esențiali.

Proteina de cânepă este considerată o sursă de proteine de calitate, deoarece conține toți aminoacizii esențiali în cantități ridicate.

Un studiu din 2010 (1) privind peste 30 de probe de produse de cânepă a analizat diferențele dintre scorul de digestibilitate proteică a acestor produse și a altor surse vegetale de proteine. Semințele de cânepă, in acest caz, au reiesit a fii mai usor de digerat.

Din această cauză, produsele din semințele acestei plante, precum praful proteic de cânepă, pot fi o sursă bună de proteine pentru vegetarieni. Ca gustare sau parte a unei mese aceastea pot oferi proteine. O porție de 28 g furnizează 10 g de proteine (2).

Spre deosebire de alte semințe, semințele de cânepă sunt destul de moi și oarecum masticabile. Pot fi consumate simplu sau sub formă de topping pentru salate, cereale (calde sau reci), smoothie-uri, iaurt, cartofi prăjiți sau folosite în produse coapte.

Raport echilibrat între Omega 6 și Omega 3

Acizii grași esențiali pe care oamenii trebuie să-i obțină din alimente sunt Omega 3 și 6. Au efecte opuse, iar atunci când sunt în afara acestui echilibrului pot provoca reacții adverse negative.

Omega 3 funcționează pentru a reduce inflamația și a reduce coagularea sângelui. Omega 6 poate crește inflamația și crește coagularea sângelui. Corpul nostru folosește ambii acizi grași pentru a echilibra aceste procese.

Majoritatea oamenilor care mănâncă o dietă occidentală tipică, bogată în alimente procesate, obțin o cantitate mare de Omega 6 și cantități mici de Omega 3.

Pentru a combate acest lucru, se recomandă consumul de alimente mai bogate în Omega 3. Semințele de cânepă sunt o sursă naturală de Omega 6 și 3, iar ceea ce le face și mai speciale este faptul că oferă ambii acizi grași într-o cantitate echilibrată.

Raportul dintre Omega 6 și 3 în semințele de cânepă este 2: 1 sau 3: 1, respectiv raportul care este considerat optim pentru sănătate (4).

Antioxidanți

Toate nucile și semințele sunt o sursă bogată de antioxidanți, iar semințele de cânepă nu fac excepție. Un studiu in vitro din 2011 (5) a găsit proteina din semințele de cânepă ca fiind o sursă puternică de antioxidanți, iar hidrolizatul de proteine din acestea ar putea fi o sursă potențială pentru tratamentul bolilor asociate stresului oxidativ.

Sursa minerală

Semințele de cânepă sunt o sursă bogată de minerale pe care unii oameni nu reușesc să le consume în cantitățile recomandate.

28 g de semințe de cânepă oferă aproximativ 15% din valoare zilnică (VZ) de fier, 48% din VZ de magneziu și 23% din VZ de zinc (6). Acest lucru este deosebit de important pentru vegetarieni care au dificultăți în a consuma suficient fier sau zinc.

Adăugând semințe de cânepă în dieta ta vei pute atinge cu ușurință aportul recomandat de magneziu. Majoritatea oamenilor nu reușesc, iar o porție de semințe de cânepă asigură aproape jumătate din aportul zilnic recomandat.

Ar trebui să îți faci griji asupa efectului de THC?

Există efecte secundare ale consumului de semințe de cânepă?

Consumul de semințe de cânepă, chiar și în cantități mari, nu va avea efecte psihologice pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, unele persoane sensibile la THC pot dezvolta metaboliți THC în urină după ce au consumat produse de cânepă, observate în mod similar în fumatul de marijuana (7).

Dacă ai întrebări despre cum acest fapt îți poate afecta sănătatea mentală sau fizică, adresează-te medicului.

Interacțiunile semințelor cu medicamente

Dacă iei orice fel de medicament, discută cu medicul tău înainte de a adăuga produse de cânepă în dietă. Cânepa ar putea interfera cu anticoagulantele și ar putea exista interacțiuni necunoscute cu alte medicamente sau suplimente.

Trebuie să fi precaut dacă ai probleme cu coagularea sângelui sau cu sângerarea în exces.

Efecte secundare ale tractului digestiv

Pe lângă minerale, antioxidanți, proteine și acizi grași Omega, semințele de cânepă conțin și fibre.

Ca în cazul oricărui alt aliment fibros, creșterea drastică a aportului de fibre poate provoca disconfort. Efectele secundare potențiale ale adăugării de semințe de cânepă sau a altor produse de cânepă ar putea include diaree sau flatulență.

Concluzie

Semințele de cânepă au o mulțime de beneficii nutriționale: sunt o sursă de proteine vegetariene de calitate, au un echilibru sănătos de acizi grași Omega 6 și Omega 3, cu conținut ridicat de fier, magneziu și zinc. Sunt un aliment versatil, deoarece au o aromă ușoară și o textură moale.

Cercetările au arătat, de asemenea, că acestea ar putea fi o sursă ridicată de antioxidanți și pot avea un rol în a ajuta la scăderea stresului oxidativ, deși este nevoie de mai multe cercetări pe oameni.

Dacă iei medicamente anticoagulante, consumul de produse de cânepă poate interfera cu acestea. Există și alte posibile interacțiuni necunoscute cu diferite medicamente, așa că vorbește cu medicul tău dacă îți dorești să adaugi cânepă în dieta ta.

Majoritatea oamenilor nu simt niciun efect psihologic după consum, dar există o șansă ușoară ca persoanele care au o sensibilitate crescută la THC să simtă un efect asemănător cu marijuana. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *