Mulți pot rezista, cu greu, să nu depășească dozele zilnice recomandate pentru unele alimente. Totuși, conform Centrului de control al bolilor din SUA, potasiul este un nutrient pe care oamenii îl consumă în exces.
Aproximativ 90% dintre adulții și copii din SUA consumă prea mult sodiu. Există amenințarea asupra faptului că un consum în exces poate să crească riscul apariție a de tensiunii arteriale sau de al bolilor cardiovasculare.
Totuși, unii consideră că un consum prea scăzut de sodiu ar putea să dăuneze, de asemenea, sănătății (1).
Așadar, este bună sau nu sarea pentru sănătate?
Aportul de sodiu din dietă provine, preponderent, din sare. Sarea conține aproximativ 40% sodiu. Scăderea aportului de alimente care conțin sare poate să reducă sodiul din dietă.
Chiar dacă nu suferi de hipertensiune arterială, reducerea cantității de sodiu la doza zilnică recomandată poate fi benefică.
Totuși, scăderea sodiului sub doza zilnică recomandată, este, și aceasta, contraindicată.
Vezi și: De câtă sare ai nevoie, per zi?
Conținut:
Câtă sare este recomandată?
Doză zilnică recomandată de sodiu este de 2.300 mg per zi. Aceasta reprezintă aproximativ o linguriță de sare per zi.
Aceasta înseamnă că trebuie să eviți să pui sare în mâncare?
Nu neapărat. Mai mult de 70% din sodiul din dietă provine din alimentele procesate, nu din sarea adăugată în mâncare.
Să pornim de la doza zilnică de sodiu recomandată, de 2.300 de mg pe zi. În medie, majoritatea americanilor adulți consumă cu aproximativ 1.000 mg mai mult sodiu decât această cantitate, adică aproximativ 3.400 mg per zi.
De ce atât de mulți americani consumă sodiu în exces?
Aceasta este o problemă tipică a dietei vestice, care este dominată de mâncăruri procesate și ambalate, acestea având un conținut ridicat de sare, fiind însă sărace în privința altor nutrienți.
Așadar majoritatea persoanelor au un aport crescut de sodiu în dietă și nu primesc suficient alți nutrienți care se găsesc, de exemplu, în legume, cereale integrale, nuci și semințe.
Ce alimente au un conținut ridicat de sare?
Conform WebMD (2), Centrul de control al bolilor din SUA oferă informații privind cantitatea de sare din alimentele comune.
Unul dintre alimentele care au un conținut ridicat de sare sunt cele pe bază de semințe, inclusiv pâine, produse la cuptor, pizza, paste, mâncăruri congelate sau supe congelate, făcute din semințe.
Mâncărurile pe bază de semințe au un aport de aproximativ 37% din necesarul zilnic de sodiu. Conform datelor deținute, carnea are un aport de aproximativ 28% din sarea din dietă.
Următorul mare aport de sare în dietă în au legumele, cu aproximativ 12% din aportul zilnic de sodiu.
Aceasta poate fi surprinzător, dar trebuie să reții că majoritatea cantității de sare ce provine din consumul de legume, este asociată chipsurilor de cartofi sau cartofilor prăjiți.
Legumele congelate, supele pe bază de legume congelate și sosurile din legume au și ele un aport de sodiu, întrucât sarea este un ingredient care ajută la conservare și dă gust mâncării.
Legumele proaspete și cele care sunt gătite fără să fie adăugate ingrediente sunt, în mod natural, foarte sărace în sodiu.
Sarea și tensiunea arterială
Excesul de sodiu din dietă este adesea asociat cu creșterea tensiunii arteriale. Unul dintre rolurile sodiului în organism este de a echilibra cantitatea de lichide.
Sodiul extrage lichidele din stratul extra-celular, ceea ce înseamnă că acesta poate să elimine excesul de apă din vasele de sânge. Asta poate conduce la creșterea tensiunii arteriale.
O recenzie din 2015 (3) privind 14 studii de specialitate, a concluzionat că reducerea cu 1 gram de sare în dietă a fost asociat cu reducerea presiunii sângelui din sistole.
Cercetătorii au concluzionat că reducerea consumului de sare scade tensiunea arterială, aceasta fiind mai ușor de sesizat la participanții care sufereau de hipertensiune arterială.
Efectul sodiului asupra tensiunii arteriale afectează oamenii în mod diferit. Totuși, nu toți au o creștere a tensiunii arteriale după ce consumă sodiu.
Cei care sunt afectați de efectul sodiului asupra tensiunii arteriale sunt considerați a fi sensibili la sare și ar trebui să păstreze aportul de sodiu sub doza zilnică recomandată.
Sarea și riscul bolilor cardiovasculare
În afară de creșterea riscului de apariție a hipertensiunii arteriale, excesul de sare poate fi asociat și cu o creștere a riscului de apariție a bolilor cardiovasculare.
Totuși, studiile nu au arătat indubitatbil că scăderea aportului de sare conduce la o scădere a riscului de apariție a bolilor cardiovasculare.
Cercetătorii au concluzionat pe baza analizei a șapte studii faptul că nu există suficiente dovezi referitoare la reducerea aportului de sare care conduce la o scădere a riscului de boli cardiovasculare.
Există unele dovezi care sugerează că aportul scăzut de sodiu în rândul participanților care sufereau de boli cardiovasculare ar putea chiar să conducă la o creștere a riscului de mortalitate.
Sunt necesare mai multe studii, în privința legăturii dintre consumul de sare și bolile cardiovasculare, însă aceste rezultate sugerează că aportul de sare ar putea să nu aibă un rol determinant în privința bolilor cardiovasculare.
Tensiunea arterială crescută implică o creștere a riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, însă sensibilitatea la sare ar putea să fie diferită, de la persoană la persoană.
Consumul de sare și riscul de apariție a cancerului de stomac
Un studiu din 2011 (5), a concluzionat că aportul de sare reprezintă un factor de risc în privința cancerului de stomac.
De asemenea, un alt studiu, din 2012 (6), concluziona că aportul de sare este asociat cu riscul apariției cancerului la stomac.
Este nevoie de mai multe studii referitoare la modul în care aportul de sare afectează riscul de cancer la stomac. Este posibil ca alte elemente din mâncărurile sărate să influențeze riscul de apariție a cancerului la stomac.
Riscul de a nu avea un aport suficient de sodiu
Cazul în care nivelul de sodiu este foarte scăzut în corp (hiponatermie), este considerat a fi foarte rar. Acesta este mai des asociat cu un exces de apă și o pierdere mai mare a sodiului, datorate unei diete prea sărace în sodiu.
O dietă săracă în sodiu ar putea să aibă și unele consecințe.
O recenzie din 2003 (7), a concluzionat că oamenii care au o tensiune arterială normală nu ar trebui să susțină o dietă săracă în sodiu.
Dacă ai o tensiune arterială mare, atunci o scădere a aportului de sodiu poate să scadă și tensiunea arterială. Persoanele care au strămoși americani care provin din Asia sau Africa ar putea să beneficieze mai mult de pe urma unei diete sărace în sodiu, având în vedere scăderea tensiunii arteriale.
Alte studii au concluzionat că o dietă săracă în sodiu ar putea să crească colesterolul și trigliceridele și ar putea să afecteze rezistența la insulină.
Concluzie
În concluzie, dacă ai tensiune arterială mare, atunci scăderea nivelului de sare ar putea să fie benefică.
Reducerea consumului de sare poate să scadă și riscul de apariție a cancerului de stomac.
Totuși, eliminarea completă a sodiului ar putea să crească riscul de apariție a unor efecte adverse.
Dacă ai tensiune arterială normală, atunci ar fi bine să nu scazi aportul de sodiu sub dozele zilnice recomandate în diferitele ghiduri de alimentație.