Tânără cu o siluetă sportivă își prepară un shake proteic

Rolul shake-urilor proteice în pierderea în greutate

Rolul shake-urilor proteice în cura de slăbit este acela de a ajuta la obținerea unei alimentații echilibrate și sănătoase, fără a afecta în mod negativ organismul. Aceste shake-uri conțin foarte puține calorii și pot înlocui cu ușurință o masă sau pot aduce aportul necesar de proteină în cazul în care nu s-au consumat suficiente alimente proteice.

De-a lungul timpului s-au efectuat numeroase cercetări care au demonstrat faptul că dieta bazată pe consumul de alimente care conțin o cantitate mare de proteine poate contribui la scăderea în greutate, menținând totodată proporțiile masei musculare. Ingerarea alimentelor sau băuturilor proteice contribuie la apariția senzației de sațietate pentru o lungă perioadă de timp, lucru care ajută la obținerea greutății dorite.

Așadar, chiar dacă shake-urile proteice pot contribui la scăderea în greutate și pot procura o cantitate considerabilă de proteine, acestea nu trebuie să înlocuiască o masă obișnuită, întrucât există posibilitatea ca senzația de foame să apară mai repede decât vă așteptați în unele cazuri.

Mai mult decât atât, dacă veți înlocui anumite alimente din dietă cu shake-urile proteice, atunci starea de sănătate va avea de suferit, pentru că veți priva organismul de alți nutrienți esențiali de care are nevoie pentru a funcționa în parametri normali.

Shake-urile care conțin pudră proteică pot contribui semnificativ la pierderea în greutate, însă, acestea nu sunt singurele sau cele mai bune metode de slăbit pe care oamenii le-au încercat de-a lungul timpului. Există mai multe tipuri de pudră de proteină pentru shake-uri, care influențează pierderea în greutate în moduri diferite.

Shake-urile proteice și numărul de calorii

Indivizii care doresc să ajungă la greutatea ideală sau sportivii consumă cel mai des shake-uri proteice, înlocuind chiar o masă obișnuită, datorită numărului scăzut de calorii. Aceste tipuri de shake-uri nu sunt promovate doar pentru că pot înlocui cu ușurință o masă, ci și pentru că pot contribui la obținerea cantității optime de proteine de care organismul are nevoie.

Cu toate acestea, valorile nutriționale ale shake-urilor proteice pot varia în funcție de tipul de pudră pe care îl folosiți, dar, în general, consumul de shake-uri nu vă oferă la fel de multă energie precum o masă obișnuită. Totuși, o dietă cu un conținut scăzut de calorii poate ajuta organismul să elimine stratul de grăsime acumulat, dar lipsa altor nutrienți poate încetini metabolismul.

Prin urmare, este necesar să se stabilească un plan de exerciții fizice, cu anumite antrenamente de rezistență, pentru a menține proporțiile masei musculare și a îmbunătăți ritmul metabolic.

Indivizii care doresc să ajungă la greutatea ideală preferă să consume un shake proteic zilnic pentru că este mult mai eficient și rapid decât pregătirea unei mese obișnuite și planificarea unei diete pentru slăbit. În general, oamenii preferă cea mai simplă și rapidă alternativă pentru slăbit, întrucât decizia de a alege diferite feluri de mâncare poate fi dificilă uneori, mai ales când dorim să atingem greutatea ideală.

De asemenea, dacă nu sunteți adeptul shake-urilor proteice, atunci cea mai bună soluție pentru a obține toți aminoacizii esențiali este să consumați alimente bogate în proteine, precum lapte, brânză, carne, ouă, quinoa, soia, fasole sau semințe de dovleac. Dacă sunteți vegetarian sau pur și simplu nu reușiți să obțineți din alimente cantitatea optimă de proteine, atunci puteți consuma un shake proteic pentru a crește nivelul proteinelor.

Beneficiile consumului de proteine

Pe lângă faptul că shake-urile proteice dețin un număr scăzut de calorii, acestea pot contribui și la producerea senzației de sațietate pentru o lungă perioadă de timp. De pildă, un studiu științific efectuat în anul 2012 demonstrează efectele pozitive ale shake-urilor asupra pierderii în greutate în rândul persoanelor obeze și supraponderale, stimulând totodată sistemul metabolic. Motivul pentru care shake-urile proteice ajută la pierderea kilogramelor în plus se datorează faptului că proteinele reduc pofta de mâncare prin producerea senzației de sațietate.

Un experiment realizat în anul 2017 pe un eșantion de 100 de obezi, femei și bărbați, a avut ca scop analizarea relației dintre pierderea în greutate și consumul unei diete bazate pe shake-uri proteice. Rezultatele arată că cei care au urmat o dietă sănătoasă cu un conținut ridicat de proteină au pierdut mai mult în greutate decât cei care au consumat mai puține proteine. Acest lucru sugerează faptul că o cantitate mai mare de proteine poate fi mai eficientă în ceea ce privește pierderea în greutate, decât o alimentație scăzută în proteine.

Diferența dintre proteina din zer și proteina din soia

Un studiu realizat de Centrul de Cercetare USDA a analizat efectele a trei categorii de shake-uri proteice: din soia, din zer și din carbohidrați. Participanții au consumat shake-urile atât la micul dejun, cât și la prânz, toate având același număr de calorii.

În urma studiului rezultă faptul că cei care au consumat shake-uri pe bază de carbohidrați au crescut în greutate, iar indivizii care au consumat shake-uri proteice din soia și zer s-au menținut la aceeași greutate. De asemenea, cei care au consumat shake-uri proteice din zer și soia au început să slăbească după o perioadă de 6 luni în care au consumat zilnic această băutură.

Este recomandat shake-ul proteic pentru pierderea în greutate?

Există numeroși nutriționiști sau specialiști din domeniul sportului care recomandă shake-urile proteice pentru a atinge greutatea ideală. Totuși, dacă decideți să vă schimbați dieta și să încercați aceste shake-uri, atunci este necesar să consultați opinia nutriționistului sau medicului pentru a stabili dacă puteți consuma această băutură.

De asemenea, este foarte important să aveți în vedere ingredientele din compoziția shake-urilor, întrucât anumite shake-uri pot conține zahăr sau alți aditivi alimentari care vă pot afecta negativ starea de sănătate.

Mai decât atât, dacă veți consuma shake-uri proteice pentru a înlocui o masă obșnuită, atunci este important să alegeți varianta care conține și alte vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului. În caz contrar, starea de sănătate va avea de suferit. Cu toate acestea, nutrienții pe care îi putem asimila prin ingerarea alimentelor naturale sunt mai importanți decât aceia pe care îi conține pudra sau suplimentele.

Senzația de sațietate produsă de shake-urile proteice poate varia în funcție de organismul fiecărui individ. În cazul anumitor persoane, shake-urile proteice pot să crească apetitul, iar acest lucru contribuie ulterior la creșterea în greutate.

Consumul de shake-uri proteice nu este recomandat doar pentru a slăbi sau pentru a crește masa musculara, ci și pentru cei care nu reușesc să-și atingă cantitatea optimă de proteine din alimente.

Așadar, shake-urile proteice sunt ideale pentru persoanele care doresc să slăbească, întrucât proteinele din compoziția acestuia contribuie la producerea senzației de sațietate, scăzând apetitul.

Studiile au arătat că proteina din zer poate înlocui o masă obișnuită și este benefică pentru menținerea masei musculare. De asemenea, indivizii pot obține greutatea ideală și prin alte metode, nu doar prin consumul de shake-uri proteice.

Shake-urile proteice care conțin zahăr, grăsimi și alte calorii vor avea un impact negativ asupra sănătății. Mai mult decât atât, acestea trebuie să conțină și alte vitamine și minerale pentru a ajuta la îmbunătățirea sistemului metabolic.

Verifică preț suplimente pe bază de proteine aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *