Majoritatea indivizilor care doresc să își crească masa musculară consumă pudră proteică, în special în shake-uri, pe lângă alte alimente care conțin proteine.
Opiniile specialiștilor din domeniul sănătății sunt împărțite, iar efectele acestei pudre proteice reprezintă un subiect destul de controversat în prezent.
De pildă, numeroase studii științifice au demonstrat faptul că o cantitate mare de proteine poate avea efecte secundare grave asupra stării de sănătate.
Citiți în continuare pentru a afla mai multe detalii legate de proteine și efectele acestora asupra organismului uman.
Conținut:
Cum acționează pudra proteică asupra masei musculare?
Un lucru este cert în ceea ce privește modul în care proteinele afectează masa musculară, și anume faptul că acest macronutrient este esențial pentru refacerea fibrelor și creșterea masei musculare. Este de reținut că proteinele nu sunt benefice doar pentru a construi mușchi, ci îndeplinesc numeroase funcții vitale fără de care organismul ar avea de suferit.
De asemenea, creșterea masei musculare depinde foarte mult de conformația fizică a fiecărui individ. Cu alte cuvinte, nu poți consuma excesiv proteine doar ca să îți crești masa musculară, iar masa musculară nu poate crește mai mult decât îi poate permite structura ta fizică. Mai mult decât atât, masa musculară nu se formează și nu crește de la sine, doar consumând proteine, tocmai de aceea mișcarea și exerciții fizice sunt esențiale pentru îndeplinirea acestui scop.
Așadar, dacă doriți să vă tonifiați corpul sau să vă creșteți masa musculară este foarte important să aveți o dietă echilibrată pe bază de proteine și să efectuați exerciții fizice în mod regulat. În caz contrar, efortul este în zadar.
În timpul unui antrenament fizic, fibrele musculare se întind sau se „rup”, iar proteinele ingerate de individ contribuie la vindecarea lor, acesta fiind și modul în care mușchiul începe să se formeze treptat. Prin urmare, dacă vei consuma proteine de orice tip pentru a-ți crește masa musculară, dar continui să fii sedentar, atunci nu vei observa nicio schimbare în acest sens.
Creșterea musculară necesită uneori un aport adecvat de proteine, iar pentru majoritatea oamenilor, obținerea cantității optime de proteine din surse alimentare este suficientă, pudra proteică putând fi eliminată din dietă.
În general, românii reușesc să aibă o dietă bogată în proteine și să atingă zilnic aportul optim recomandat, nefiind necesară o cantitate în plus de pudră proteică.
Efectele pudrei proteice sunt nule pentru indivizii care urmează o dietă bazată pe alimente care conțin suficiente proteine.
Mai mult decât atât, pentru refacerea fibrelor și creșterea masei musculare este important să introduceți în dietă și carbohidrați complecși pentru a oferi organismului energia necesară, permițând proteinei să creeze țesuturi noi.
Efectele secundare ale pudrei proteice
Consumul excesiv de proteine poate dăuna sănătății, fie că ne raportăm la alimente sau la pudra proteică. Chiar dacă proteinele ne oferă numeroase beneficii, precum provocarea senzației de sațietate pentru o lungă perioadă de timp, creșterea masei musculare sau refacerea țesuturilor deteriorate, este de reținut faptul că există și riscuri pe care putem să le întâmpinăm dacă mărim doza zilnică mai mult decât este necesar.
Printre cele mai comune efecte negative ale consumului excesiv de proteine se numără și constipația, diareea, deshidratarea, diverse probleme renale sau apariția unor boli de inimă.
Creșterea în greutate
Introducerea unei cantități mari de proteine în dieta zilnică poate contribui semnificativ la creșterea în greutate, întrucât surplusul acestui nutrient se depozitează sub formă de grăsime. Mai mult decât atât, pudra proteică poate conține un număr destul de mare de calorii, iar împreună cu alte alimente poate conduce la obținerea kilogramelor nedorite. Prin urmare, dacă nu încercați să ardeți surplusul de calorii prin efectuarea unor exerciții fizice, atunci riscați să vă alegeți cu kilograme nedorite.
Indivizii care au ca obiectiv creșterea masei musculare ar trebui să urmeze o dietă echilibrată, bogată în proteine și carbohidrați buni, iar exercițiile fizice efectuate în mod regulat fiind esențiale în acest proces.
Probleme la nivelul oaselor
Nivelurile ridicate de proteine generează o cantitate mare de acid în organism din cauza excesului de sulfați și fosfați. Rinichii încearcă apoi să restabilească echilibrul acidului execrând și mai mult acid, iar oasele eliberează calciul pentru a restabili situația, urmând să fie eliminat sub formă de urină.
În urma acestui proces se produce pierderea de calciu din oase, iar riscul de osteoporoză crește semnificativ. Cu toate acestea, există posibilitatea ca o dietă bogată în fructe și legume să ajute la combaterea și prevenirea acestui efect negativ.
Probleme renale
Consumul excesiv de proteine poate dăuna și rinichilor, fiind necesar ca aceștia să depună mai mult efort pentru a elimina excesele de produse reziduale numite cetone. De asemenea, persoanele care suferă de afecțiuni renale pot fi afectate din cauza nitrogenului din aminoacizi.
Deshidratare
Un aport ridicat de proteine sau lipsa carbohidraților complecși poate conduce la apariția cetozei. Cetoza apare atunci când grăsimile se transformă în energie pentru a compensa lipsa carbohidraților care oferă în mod normal energie corpului uman. În urma acestui proces, rinichii se suprasolicită încercând să elimine aceste substanțe, rezultând urinarea frecventă în care se pierde multă apă. În acest fel, riscul de deshidratare crește semnificativ, mai ales atunci când individul și transpiră în timpul exercițiilor fizice.
Apariția bolilor de inimă
Consumul excesiv de carne roșie poate crește riscul apariției bolilor de inimă. Există numeroase studii care au demonstrat efectele negative ale acestor tipuri de proteine asupra sănătății organismului. Așadar, încercați să evitați consumul de carne roșie.
Respirație urât mirositoare
Respirația urât mirositoare poate fi un efect negativ al consumului excesiv de proteine, mai ales dacă dieta zilnică nu conține și carbohidrați. Pe lângă faptul că starea de cetoză transformă grăsimile în energie, aceasta determină și producerea unor substanțe negative care provoacă o respirație urât mirositoare.
Care este cantitatea optimă de proteine pe care ar trebui să o consumăm zilnic?
Conform unor studii efectuate de-a lungul timpului, cantitatea optimă de proteine nu ar trebui să depășească 30% din numărul total de calorii zilnice. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestui macronutrient, numeroși specialiști din domeniul sănătății susțin că este suficient să consumăm zilnic până la 15%, fără să exagerăm.
Doza de proteine recomandată de medici este de 0,36 g / kg corporale. Așadar, dacă ai o greutate de 190 de kg, atunci este suficient să consumi în jur de 68 g de proteine pe zi (0,36 x 190 kg = ~ 68 grame de proteine).
Obținerea unei cantități optime de proteine într-o zi nu este greu de realizat, mai ales dacă sunteți adeptul consumului de produse de origine animală, întrucât o porție de friptură medie poate conține aproximativ 42 de grame de proteine.
Prin urmare, oamenii care au ca obiectiv creșterea masei musculare ar trebui să consume atât proteine, cât și carbohidrați complecși pentru a face performanță în acest sens și a obține rezultate. Proteinele sunt necesare tuturor indivizilor, indiferent dacă urmează o dietă pentru slăbit, pentru îngrășat sau tonifiat. Persoanele sedentare nu pot să își crească masa musculară doar prin consumul de alimente proteice, exercițiile fizice fiind foarte importante.
Pentru buna funcționare a organismului este necesar să consumăm proteine, dar în cantități moderate! Acest macronutrient poate afecta și în mod negativ starea de sănătate dacă este consumat în cantități mari. De asemenea, este de reținut faptul că nu trebuie să creșteți brusc cantitatea de proteine din dieta zilnică, iar pentru a observa rezultatele este esențial să efectuați exerciții fizice în mod regulat.
Verifică preț suplimente pe bază de proteine aici!